Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Στον απόηχο του μπάχαλου στο οποίο κατέληξε ο διαβόητος Κανονισμός Πυροπροστασίας, αλλά και των δεκάδων πυρκαγιών που ξεπηδούν καθημερινά ανά την Ελλάδα, όσοι κρατούν τα ηνία αυτής της χώρας οφείλουν να προσεγγίζουν την υπόθεση «πυροπροστασία» εφεξής με τη δέουσα σοβαρότητα.
Οι προβλέψεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας, για την υποχρέωση κατασκευής φραχτών ή την επένδυση τμημάτων κτιρίων με αντιπυρικά υλικά, το ασφυκτικό των διοριών εφαρμογής του, καθώς και το υπέρογκο κόστος υλοποίησης που προέβλεπε, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στα όρια της απόγνωσης και, τελικά, στην αναστολή εφαρμογής του ίδιου του Κανονισμού.
Για την πολιτεία ήταν μια ομολογία ήττας. Για την υπόθεση της πυροπροστασίας, ωστόσο, ήταν ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση. Υπό το φως της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της, είναι απολύτως προφανές ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο κανόνων στον τομέα της πυροπροστασίας. Εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία ως προς τα δάση, και δη τα περιαστικά, εάν δεν διαχωριστούν επιτέλους οι αρμοδιότητες του κάθε σκέλους της πολιτείας, από την κεντρική διοίκηση έως τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, εάν οι πολίτες δεν είναι αντιμέτωποι με ένα υλοποιήσιμο και ορθά δομημένο πλαίσιο υποχρεώσεων, θα βαδίσουμε ξυπόλυτοι στ' αγκάθια το επόμενο και κάθε επόμενο καλοκαίρι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Οι πυρκαγιές και -συχνά πλέον- οι «μεγα-πυρκαγιές» είναι εδώ και θα μείνουν. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.
Χρειάζεται, με άλλα λόγια, μια νέα προσέγγιση της πολιτείας στη δόμηση αλλά και στο πράσινο, ξεπερνώντας γραμμές που έως τώρα ήταν «κόκκινες».
Η νέα πραγματικότητα καλεί για αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά των κατοικιών, καλεί για υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών, η οποία θα εκπίπτει καθ’ ολοκληρίαν από το φορολογητέο εισόδημα, καλεί για υποχρεωτικά μέτρα πυρόσβεσης σε κάθε κατοικία που βρίσκεται κοντά σε περιαστικά ή άλλα δάση και εντέλει καλεί για σωστή προετοιμασία και απουσία αιφνιδιασμών.
Σήμερα είμαστε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου και η χώρα υποφέρει καθημερινά από δεκάδες πυρκαγιές. Μας χωρίζει, όμως, περισσότερο από ένας χρόνος από την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου και άρα υφίσταται διαθέσιμος χρόνος προετοιμασίας -από τώρα- για το επόμενο καλοκαίρι.
Η εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας μπορεί να «πάγωσε», όμως η ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα παραμένει, όπως παραμένει και η ανάγκη υιοθέτησης δόκιμων και βιώσιμων λύσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται η κατασκευή έργων δεκάδων χιλιάδων ευρώ εκ μέρους των πολιτών, δίχως να υπάρχουν και οι απαραίτητες χρηματοδοτικές προβλέψεις ή η έκπτωση της δαπάνης κατασκευής από το φορολογητέο εισόδημα. Αντίστοιχα, δεν είναι δυνατόν να τεθούν για ακόμη μια φορά ασφυκτικές διορίες υλοποίησης έργων την ύστατη ώρα, οδηγώντας σύσσωμη την αγορά σε αδιέξοδο και απουσία δυνατοτήτων υλοποίησης αυτών των έργων.
Τέλος, δεν είναι δυνατόν να αιφνιδιαστούν για ακόμη μια φορά οι πολίτες, με έναν νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας, δίχως να έχει προηγηθεί περίοδος διαβούλευσης. Για όλα αυτά, όμως, απαιτείται χρόνος και σχεδιασμός και γι' αυτό τον λόγο η πολιτεία οφείλει να θέσει από τώρα σε κίνηση τους κατάλληλους μηχανισμούς.
Η προσαρμογή στην κλιματική κρίση αποτελεί κριτήριο επιβίωσης και ουδείς μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι «δεν ξέραμε». Προετοιμαστείτε σωστά και άμεσα για ό,τι έρχεται.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.