Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και μία συγγνώμη

Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που στέλνει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς το πανελλήνιο η χθεσινή συμπεριφορά του κ. Π. Πολάκη απέναντι στην κα Μ. Συρεγγέλα; Αυτά πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και μία συγγνώμη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσα διαδραματίστηκαν χθες στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής, μεταξύ της γραμματέως της ΝΔ Μ. Συρεγγέλα και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη, αφήνουν βαρύ στίγμα στην πολιτική ταυτότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε -είναι βέβαιον- η τελευταία φορά, που ο «αψύς» Κρητικός, όπως τον χαρακτήριζε μία ψυχή, εμφανίζεται εν εξάλλω καταστάσει ενώπιον του πανελληνίου.

Όμως, όσοι είδαν εκείνη την ώρα τη συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος που έσπευσε εκ των υστέρων να παρακολουθήσει το σχετικό απόσπασμα, αντίκρισαν έναν άνδρα να αλαλάζει από τηλεφώνου προς μία γυναίκα η οποία παρέμενε, υπό τις περιστάσεις, σχετικά ψύχραιμη, δίχως να ανταποδίδει το ύφος ή τις σεξιστικού χαρακτήρα μομφές του συνομιλητή της.

Για την ακρίβεια, βάσει όσων εκστόμισε ο κ. Πολάκης, τα οποία είναι καταγεγραμμένα και δημόσια διαθέσιμα, κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί την κα Συρεγγέλα ισότιμο συνομιλητή του, προτρέποντάς την να το «βουλώσει» και να «πάει να κάνει καμιά δουλειά».

Μετά τη συγκριμένη εκπομπή, δε, και την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του κόμματός του Στ. Κασσελάκης ζητούσε συγγνώμη από τη γραμματέα της ΝΔ για το περιστατικό, φρόντιζε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο να εμμείνει σε όσα είχε διατυπώσει από τηλεοράσεως.

Υπό το φως όλων αυτών, ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς το εκλογικό σώμα της χώρας και ειδικά προς τις γυναίκες αυτού του τόπου, ως προς τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τα στελέχη του; Πού ακριβώς βρίσκεται το όποιο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κυριότερος πολιτικός εκπρόσωπος του συγκεκριμένου χώρου συνεχίζει να διατηρεί στις τάξεις του πρόσωπα που συμπεριφέρονται δημοσίως κατ’ αυτό τον τρόπο στους πολιτικούς τους αντιπάλους;

Τι σημαίνουν, εντέλει, όλα αυτά για ένα κόμμα το οποίο επιθυμεί να εμφανίζεται ότι πρωτοστατεί στους λαϊκούς αγώνες για κοινωνική ισότητα και ισότητα των φύλων, για την προάσπιση των μειονοτήτων και ως πολιτική δύναμη η οποία στέκει στο πλευρό των αδυνάμων;

Η συμπεριφορά Πολάκη χθες έναντι της κας Συρεγγέλα και η εμμονή του σε όσα διατύπωσε δίχως, τουλάχιστον, να εκφέρει μία συγγνώμη προς την ιδία καταδεικνύει το ποιόν του ανδρός αλλά εντέλει και την ποιότητα όσων πρεσβεύει τόσο ο ίδιος όσο ο πολιτικός φορέας που επιμένει να τον φιλοξενεί.

Καλώς ή κακώς, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός άνδρας παραμένει εντός ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα επανειλημμένα ατοπήματά του τόσο προς εκπροσώπους του Τύπου όσο και προς άλλους, συνιστά απόδειξη της ανοχής με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τον περιβάλλει, συρόμενος κι αυτός στην οδό της ηθικής κατάπτωσης όπου τον οδηγεί αυτή η στάση. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία προσκρούει στην κοινή λογική.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εμφανίζεται ως ο πολιτικός φορέας που προασπίζεται την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των μειονοτήτων και καταδικάζει συμπεριφορές απολυταρχικού τύπου, τότε οφείλει να αποστασιοποιηθεί από το ηθικό παράδειγμα που θέτουν συμπεριφορές όπως αυτή του κ. Πολάκη χθες. Σε πολιτικούς όρους, τούτο συνεπάγεται την αποπομπή του κ. Πολάκη από τις τάξεις του. Κάτι που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να πράξει και που η παρούσα οφείλει, αν μη τι άλλο, για λόγους πολιτικής ταυτότητας της συγκεκριμένης παράταξης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v