Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Τα πρόσωπα και η ουσία

Από πρόσωπα, καλά «πάμε». Από πολιτικές προτάσεις όμως, τι γίνεται; Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ πορεύεται μόνο του ή με «παρέα» και τελικά τι καινούργιο κομίζει, ώστε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι αποτελεί μία πειστική και βιώσιμη επιλογή διακυβέρνησης;

ΠΑΣΟΚ: Τα πρόσωπα και η ουσία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που κομίζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή του τόπου; Πέραν των νέων, σχετικά, προσώπων που προτάσσει, ποιες είναι οι προτάσεις πολιτικής που το διαφοροποιούν, είτε από τα λοιπά κόμματα της κεντροαριστεράς, είτε από εκείνα της κεντροδεξιάς, ως προς την ουσία όσων πρεσβεύει;

Η συζήτηση που άνοιξε την επομένη των ευρωεκλογών ως προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ως αποτέλεσμα της απώλειας του στόχου που το ίδιο είχε θέσει για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην προτίμηση του εκλογικού σώματος, άρχισε άσχημα. Διεξάγεται στη βάση προσώπων και όχι πολιτικών και μάλιστα με μεγάλη δόση εσωστρέφειας, η οποία, είναι μαθηματικώς βέβαιον, ότι θα εκδηλωθεί και στην κυριακάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, του κόμματος (πάλαι ποτέ κινήματος).

Όσα διαδραματίστηκαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στον “γειτονικό” ΣΥΡΙΖΑ, τα ηνία του οποίου βρέθηκαν στα χέρια ενός, εν πολλοίς, αγνώστου πολιτικού προσώπου κατά το πρόσφατο παρελθόν, δεν θα όφειλαν να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή;

Έτσι, λοιπόν, όσο ελκυστικά κι αν είναι τα πρόσωπα που διεκδίκησαν επιτυχώς αξιώματα, προσφέροντας εκλογικές νίκες στο κόμμα, έστω στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να προτάσσουν και πειστικές καθώς και βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης, στην προσπάθειά τους να ηγηθούν ενός πολιτικού χώρου για να διεκδικήσουν έτσι την εξουσία στον τόπο.

Κατά τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, φέρεται προετοιμασμένος να εισηγηθεί την Κυριακή έναν οδικό χάρτη στην πορεία προς την εκλογή νέου προέδρου αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν.

Στην ίδια λογική εμφανίζεται να κινείται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Κατρίνης, ο οποίος επίσης προέταξε πρόσφατα τη σημασία πολιτικών και στρατηγικών, έναντι, απλώς, προσώπων. «...Δεν αλλάζει ο ρους της πολιτικής ιστορίας μόνο με τις αλλαγές προσώπων, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία των προσώπων. Πρέπει να γίνει μία σοβαρή πολιτική συζήτηση για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, για το τι δεν πήγε καλά, για το ποιους εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, σε ποιους απευθύνεται, με ποιους δεν είναι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κατρίνης.

Αντίθετα, ο φερόμενος ως διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και άρτι εκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, εμφανίστηκε “φουριόζος” προτείνοντας Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Οκτώβριο και εκλογές τον Νοέμβριο, ενώ ήδη, στις παραπολιτικές στήλες, αθροίζονται και οι λοιποί διεκδικητές, όπως και οι υποστηρικτές τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Μαν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος ετάχθη ευθέως υπέρ της – μηδέποτε επισήμως κατατεθείσας – υποψηφιότητας Δούκα, που, όπως υποστήριξε, μπορεί «να δώσει προοπτική νίκης για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε».

Το μάλλον εύλογο ερώτημα είναι δε, με ποιον τρόπο οραματίζεται ο κ. Χριστοδουλάκης ότι θα συμβεί αυτό; Μέσω του δείγματος γραφής το οποίο έχει δώσει στην διάρκεια των τελευταίων, ολίγων, μηνών ο κ. Δούκας από τον Δήμο Αθηναίων ή χάρις στο γεγονός ότι η εκλογή του στον συγκεκριμένο θώκο στηρίχθηκε σε μία συγκυριακή εκλογική “συνεύρεση” ψηφοφόρων σχεδόν σύσσωμης της κεντροαριστεράς – εν τη απουσία των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς- οι οποίοι απείχαν από την κάλπη της Β’ Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν;

Όπως κι αν έχει αυτή η ιστορία, θα ήταν απολύτως χρήσιμο, τόσο για το ευρύτερο εκλογικό σώμα, όσο και για τους φίλους και οπαδούς του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, να υπάρξει μία σαφής διατύπωση της πολιτικής πλατφόρμας επί της οποίας θα εδράζεται η όποια νέα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ.

Είτε αυτοτελώς, είτε ως τμήμα της “όλης” κεντροαριστεράς, που θα έλεγε και μία ψυχή…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v