Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτες φωτιές και εικόνες που τρομάζουν

Η επέλαση της φωτιάς, είτε αυτή οφείλεται σε εμπρησμό, είτε σε άλλες αιτίες, γίνεται όπου υπάρχει «πρόσφορο» έδαφος. Εκεί όπου ουδείς φρόντισε να απομακρύνει τα ξερόχορτα και την νεκρή καύσιμη ύλη. Κοντολογίς, σχεδόν παντού. Ας προσέχαμε…

Οι πρώτες φωτιές και εικόνες που τρομάζουν

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι πρώτες εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες από την πυρκαγιά στην Βάρης – Κορωπίου, είτε πρόκειται περί εμπρησμού, όπως διαβεβαιώνει ο φίλτατος Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είτε όχι, μαρτυρούν πολλά.

Μαρτυρούν πρώτα από όλα, ότι ακόμη και πολυσύχναστα σημεία, όπως αυτά πλησίον της παρόδου επί της οποίας εκδηλώθηκε η πυρκαγιά παραμένουν καλυμμένα από ξερόχορτα και άλλη νεκρή καύσιμη ύλη, επί των οποίων η φωτιά, με τη βοήθεια των ανέμων, μπορεί να προελάσει ακάθεκτη.

Μαρτυρούν, δηλαδή, ότι για ακόμη μία φορά, η δουλειά δεν έγινε. Είτε η συγκεκριμένη έκταση ήταν ιδιωτική και κάποιος ιδιώτης δεν έκανε όσα όφειλε να κάνει για τον καθαρισμό της, είτε είναι δημοτική και οι αρμόδιες αρχές επίσης δεν έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν, γεγονός παραμένει ότι η φωτιά βρήκε να κάψει και έκαψε.

Όπως αντίστοιχα βρήκε να κάψει και στις δεκάδες άλλες περιοχές όπου εκδηλώθηκαν χθες και τις προηγούμενες ημέρες πυρκαγιές, καταδεικνύοντας στην πράξη την απουσία σοβαρότητας που χαρακτήρισε την πλειονότητα όσων ασχολήθηκαν με την προετοιμασία αυτού του τόπου σε ζητήματα πυρόσβεσης για το φετινό καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα που τα «αρμόδια υπουργεία» - εν προκειμένω είναι περισσότερα του ενός – ασχολούνταν με τον διαβόητο κανονισμό πυροπροστασίας και τις απίθανες αλλά και πανάκριβες προβλέψεις του για κατασκευές φρακτών, επενδύσεις ξύλινων στοιχείων στις στέγες με πυράντοχα υλικά, κατασκευές ζωνών πυροπροστασίας και χίλια δυο άλλα τινά, ελάχιστη ήταν η μέριμνα που επιδείχθηκε στον κυριότερο παράγοντα υποβοήθησης της εξάπλωσης πυρκαγιών. Τους απλούς καθαρισμούς των κάθε λογής εκτάσεων από νεκρή καύσιμη ύλη.

Μπορεί να φαντάζει ήσσονος σημασίας, όμως την ώρα της αλήθειας και χθες ήταν η πρώτη τέτοια ώρα για το λεκανοπέδιο της Αττικής εφέτος, αυτό είναι που «μετράει». Εάν το χωράφι είναι καθαρό από αγριόχορτα, εάν δίπλα στο οδικό δίκτυο έχουν γίνει καθαρισμοί από τις δημοτικές αρχές, εάν όλοι έχουν κάνει αυτό που περνάει από το χέρι τους, ώστε η φωτιά να μην βρει μπροστά της καύσιμη ύλη.

Όπως είδαμε χθες, ελάχιστα έχουν γίνει από όλα αυτά για ακόμη μία χρονιά, γεγονός αφενός τρομακτικό ως προς τις συνέπειες, αφετέρου ενδεικτικό της σοβαρότητας – ή την απουσία της - με την οποία προσέγγισε αυτό το μείζον ζήτημα η πολιτεία. Από τα απλά και καθημερινά κρίνονται όλα, ας μην ξεχνιόμαστε.

Εάν εγκαίρως, από την χειμερινή περίοδο, είχε δοθεί η απαραίτητη έμφαση στους καθαρισμούς περιαστικών δασών, ιδιωτικών και δημόσιων ή δημοτικών οικοπεδικών εκτάσεων, εξ αντικειμένου θα μπαίναμε στην αντιπυρική περίοδο με πιο ομαλό τρόπο.

Τίποτε δεν μας γλυτώνει κατά τρόπο απόλυτο από την φωτιά, σε καιρό κλιματικής κρίσης. Όμως, πέρα από την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από το κράτος στους πολίτες, για την υπόθεση της πυροπροστασίας, που αποδεδειγμένα επιχειρήθηκε μέσω της άτεχνης έναρξης εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας, τι άλλο έγινε από πλευράς πρόληψης;

Πόσοι έλεγχοι διεξήχθησαν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν τη δουλειά τους και πράγματι καθάρισαν τις εκτάσεις που τους αφορούν; Είτε αυτές ανήκουν σε ιδιώτες, στους δήμους, στις περιφέρειες ή ακόμη και στην κεντρική διοίκηση. Γιατί εξακολουθητικά υπάρχει το ακαταλόγιστο σε αυτήν την υπόθεση;

Πότε περιμένουν οι δήμοι, στους οποίους έχει εναποθέσει αυτό το καθήκον η πολιτεία, να κάνουν τους ελέγχους αλλά και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, με νέους καθαρισμούς;

Η αντιπυρική περίοδος άρχισε την 1η Μαΐου και διανύουμε πλέον το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Πότε θα σοβαρευτούμε σε αυτήν τη χώρα;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v