Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δασοπροστασία και οι δουλειές του ποδαριού

Ο Δάντης Αλιγκέρι μάς είχε προϊδεάσει, με το περίφημο: «Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες των προθέσεων». Ακόμη και αυτός, όμως, δύσκολα θα μπορούσε να είχε προβλέψει την κόλαση γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας που συνοδεύει την υπόθεση της δασοπροστασίας στην Ελλάδα.

Η δασοπροστασία και οι δουλειές του ποδαριού

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εδώ και ένα χρόνο, από τις 19-05-2023, οπότε εκδόθηκε ο περίφημος «Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων», το ελληνικό κράτος εμπαίζει τους πολίτες του με τον χειρότερο δυνατό τρόπο επί ενός άκρως σοβαρού ζητήματος, όπως είναι η προστασία των ζωών και των περιουσιών τους από τις δασικές πυρκαγιές.

Αν και με τον παραπάνω Κανονισμό η πολιτεία προσπαθούσε για πρώτη φορά στην ιστορία της να βάλει σε κάποια τάξη την υπόθεση των υποχρεώσεων δήμων και πολιτών σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό και στην πυρασφάλεια των οικοπεδικών και άλλων εκτάσεων που έχουν στην κατοχή τους, πλησίον δασών, απειλώντας μάλιστα με εξοντωτικά πρόστιμα τους πολίτες σε περίπτωση παραβιάσεων του Κανονισμού, η όλη προσπάθεια εμφανίζεται να έχει καταλήξει σε ένα φιάσκο ολκής.

Οι καθυστερήσεις εφαρμογής των σχετικών προβλέψεων, οι συνεχείς μεταθέσεις ευθυνών από την πολιτεία στους δήμους και τανάπαλιν και οι απανωτές παρατάσεις που δίνονται για τις κάθε λογής προθεσμίες ευτελίζουν όχι μόνον την έννοια της χρηστής διοίκησης αλλά και της υπόθεσης της δασοπροστασίας στην Ελλάδα.

Μόλις ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου εφέτος, την πρώτη Μαΐου, η Πολιτεία «θυμήθηκε» την ύπαρξη αυτού του Κανονισμού και εξέδωσε στις 19/04/2024, δηλαδή 11 μήνες μετά την έκδοση του παραπάνω Κανονισμού, εγκύκλιο με θέμα «Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων».

Βάσει αυτής της εγκυκλίου, δε, οι εμπλεκόμενοι έπαιρναν ανάσα από τις έως τότε ασφυκτικές προθεσμίες υλοποίησης των δύο κυριοτέρων προβλέψεων, ήτοι της τεχνικής έκθεσης πυροπροστασίας και της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης περί υλοποίησης των προβλέψεών της, ενώ λύνονταν, σε κάποιο βαθμό, ασάφειες του αρχικού Κανονισμού, ως προς τα τυπικά προσόντα των αρμόδιων μηχανικών που θα κατάρτιζαν αυτές τις εκθέσεις.

Δηλαδή, δινόταν παράταση έως τις 10/05/2024 για την υποβολή της Τεχνικής Έκθεσης επικινδυνότητας του ακινήτου και έως τις 10/06/2024 για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης των ιδιοκτητών, αν και η αντιπυρική περίοδος άρχιζε την 1η Μαΐου.

Κυριότερα, όμως, επωμίζονταν οι δήμοι την ευθύνη συγκέντρωσης τόσο των Τεχνικών Εκθέσεων όσο και των υπευθύνων δηλώσεων των ιδιοκτητών, κάτι που αρχικά προβλεπόταν να γίνει με τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία ωστόσο δεν ήταν εγκαίρως έτοιμη. Εξ ου και η εμπλοκή των δήμων, οι οποίοι όχι μόνο θα συγκέντρωναν τα παραπάνω έγγραφα αλλά θα διενεργούσαν και δειγματοληπτικούς ελέγχους στις οικοπεδικές εκτάσεις, για την ακρίβεια των σχετικών δηλώσεων.

Υπό το φως αυτών των υποχρεώσεών όμως οι δήμοι, τόσο μεμονωμένα όσο και διαμέσου του συλλογικού τους φορέα, της ΚΕΔΕ, «σήκωσαν τα χέρια ψηλά» και μολονότι η διαδικασία υποβολής των παραπάνω εγγράφων βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, με σαφές κόστος για τους υπόχρεους, η Πολιτεία «ξανακτύπησε» με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, στις 16-5-2024, βάσει της οποίας δημιουργείται νέα πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των ιδιοκτητών οικοπέδων ότι «καθάρισαν» τις εκτάσεις που κατέχουν αλλά και ακόμη μίας για όσους επιθυμούσαν να καταγγείλουν εκείνους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν είχαν καθαρίσει τις περιουσίες τους… Η προθεσμία που είχαν δε στη διάθεσή τους οι υπόχρεοι ήταν μέχρι το τέλος του μήνα... στις 31 Μαΐου.

Βεβαίως η λειτουργία και αυτής της πλατφόρμας δεν προχώρησε κανονικά, καθώς ακίνητα που είχαν κάθε λογής εκκρεμότητες με το κτηματολόγιο, από τη μη κτηματογράφηση έως την ύπαρξη ενστάσεων προδήλων λαθών κτηματογράφησης, δεν μπορούσαν να καταχωρηθούν, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να αντιμετωπίζουν -αναίτια- υψηλά πρόστιμα.

Με άλλα λόγια, ένα γνήσιο νεοελληνικό μπάχαλο. Υπό το φως όλων αυτών, δε, επρόκειτο χθες να δοθεί και νέα παράταση ενός μηνός, με την προθεσμία που έληγε στις 31 Μαΐου για τη δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων να παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου

Έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το σχετικό ΦΕΚ δεν είχε εκδοθεί…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v