Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην παίζετε με την υγεία

Όταν δύο νοσοκομεία «κατεβάζουν νυστέρι» αρνούμενα να κάνουν εγχειρήσεις εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, τότε δεν υπάρχουν αμφιβολίες εάν νοσεί ή όχι το ΕΣΥ. Το «φάρμακο», δε, φαίνεται να είναι μόνο ένα.

Μην παίζετε με την υγεία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν βρίσκεις προσωπικό για το ξενοδοχείο, το εστιατόριο ή την όποια άλλη δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού; Δώσε περισσότερα χρήματα και θα βρεις, απαντά συχνά ο πρωθυπουργός, στις διαμαρτυρίες του κλάδου περί αδυναμίας πλήρωσης των κενών θέσεων στην κυριότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Το ερώτημα, όμως, είναι, γιατί δεν εφαρμόζει την ίδια συνταγή και ο ίδιος, εκεί όπου συναντά ακριβώς την ίδια αδυναμία στελέχωσης θέσεων, όπως για παράδειγμα στην Υγεία; Όταν οι θέσεις και δη σε καίριες ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι παραμένουν κενές παρά τους διαγωνισμούς που έχουν επανειλημμένως προκηρυχθεί, υπό το φως των χαμηλών αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, δεν οφείλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει την ίδια συνταγή;

Όχι με τη μορφή «αντίδωρου», όπως ήταν η αύξηση 20% στα ποσά των εφημεριών, τον Φεβρουάριο εφέτος, αλλά με γενναίες αυξήσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν, σε συνδυασμό με όσα άλλα συνοδεύουν μία θέση απασχόλησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ικανό δέλεαρ για την προσέλκυση νέων γιατρών.

Ότι η Υγεία νοσεί, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όταν υπάρχουν λίστες αναμονής ακόμη και διετίας για ένα χειρουργείο και όταν αναστέλλεται συνολικά η διενέργεια τακτικών χειρουργείων από δύο νοσοκομεία εξαιτίας της υποστελέχωσής τους σε αναισθησιολόγους, κάθε αμφιβολία ως προς τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ εξανεμίζεται. Ακόμη κι όταν ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι τα χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Γιατί άραγε θα πρέπει να υποβάλλονται σε αγωνία αυτού του είδους οι οικογένειες παιδιών που έχουν προγραμματισμένα χειρουργεία στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, από τις 27 Μαΐου και στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, από την 1η Ιουνίου;

Γιατί πρέπει να αρκεστούν στις διαβεβαιώσεις του -φίλτατου κατά τα λοιπά- Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα γίνουν τα χειρουργεία κανονικά, παραπέμποντας στους διαγωνισμούς προσλήψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων;

Εάν είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί παραδέχεται επίσης ότι υπάρχει και ένα ενδεχόμενο αυτές οι θέσεις να μην καλυφθούν, λέγοντας ότι θα προκηρυχθούν ξανά οι διαγωνισμοί, όπως δεν καλύφθηκαν και τόσες άλλες σε προηγούμενους διαγωνισμούς;

Ουδείς μπορεί να κρυφτεί πλέον πίσω από το δάκτυλό του. Τα απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή, ο έμμεσος τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να καλύψει τη διαφορά αποδοχών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η κυβέρνηση, δεν συνιστά λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μπορεί να «άσπρισαν» με αυτόν τον τρόπο ορισμένα από τα έσοδα ιατρών και νοσηλευτών, όμως, ούτε οι λίστες αναμονής μειώθηκαν ριζικά ούτε οι κενές θέσεις στελεχώθηκαν.

Η κυβέρνηση μπορεί να διατείνεται ότι έχει ήδη πράξει πολλά για τον τομέα, αυξάνοντας τις συνολικές δαπάνες για την υγεία κατά 46,5% και υποσχόμενη συνολική αναμόρφωση του ΕΣΥ, όμως ακόμη δεν έχει καταφέρει να πετύχει τα στοιχειώδη. Να πληρώσει τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτών, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της για 6.500 προσλήψεις μόνον εφέτος.

Ας μην παίζουμε άλλο με την Υγεία.

Το ΕΣΥ πληρώνεται με τα χρήματα του κάθε συνεπή φορολογούμενου πολίτη, ο οποίος δικαιούται αξιοπρεπών ιατρικών υπηρεσιών, που σήμερα στερείται. Εάν οι μέχρι τώρα λύσεις έχουν αποτύχει, η πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει την πεπατημένη, που και η ίδια προτείνει στον τουριστικό κλάδο και να βάλει το χέρι στην τσέπη, παρέχοντας καλύτερους μισθούς στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Καιρός είναι...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v