Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Αφού αναστάτωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων -όπου δάσος μπορεί να νοούνται ακόμη και δυο δένδρα-, αφού απείλησαν όλους αυτούς τους ανθρώπους με εξοντωτικά πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ και αφού τους έθεσαν προ ασφυκτικών διοριών και ενός μη υλοποιήσιμου έργου, με μία λιτή ανακοίνωση πέντε γραμμών, τα πήραν όλα πίσω.
Ο λόγος, για την ανακοίνωση που εξέδωσε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, 29 Μαρτίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία δίνει παράταση περίπου ενός μηνός, για την εκπόνηση τεχνικών εκθέσεων αξιολόγησης της επικινδυνότητας οικοπεδικών και άλλων εκτάσεων εκτός σχεδίου και αντιστοίχως παρατείνει επί ακόμη ένα μήνα τη διορία υποβολής δήλωσης εκ μέρους των ιδιοκτητών αυτών των εκτάσεων ότι όντως υλοποίησαν όσα προέβλεπε η παραπάνω τεχνική έκθεση.
Με την ίδια ανακοίνωση, δε, -και με φρασεολογία εντελώς… ασαφή- αφήνεται να εννοηθεί ότι θα διορθωθούν πολλά από τα κακώς κείμενα του επίμαχου κανονισμού πυροπροστασίας.
Για να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά, η υπόθεση αφορά ένα ζήτημα στο οποίο ετούτη εδώ η στήλη στάθηκε δύο φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, εδώ και εδώ.
Αφορά, δηλαδή, τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων και τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών. Ο μεν πρώτος περιγράφει τις υποχρεώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων ανά την επικράτεια και το δε δεύτερο αποτελεί τον τόπο όπου αυτοί οι ιδιοκτήτες καλούνταν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ότι υλοποίησαν αυτές τις υποχρεώσεις.
Βάσει του αρχικού σχεδίου, μέχρι τις 31.03.2024, δηλαδή έως το προηγούμενο Σάββατο και περίπου δύο εβδομάδες μετά από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να προχωρήσουν στη σύνταξη εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας του ακινήτου τους και τεχνικής έκθεσης, με τη βοήθεια αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και αφετέρου μέχρι την 30.4.2024 έπρεπε να υποβάλουν στον οικείο δήμο τους δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας, στην οποία θα δήλωναν ότι έκαναν πράξη όσα προβλέπονται στην έκθεση αυτού του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Η εμπλοκή των δήμων, δε, ήταν της τελευταίας στιγμής, όταν διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο είχε αρχικώς αναλάβει την υποχρέωση να δημιουργήσει την ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα «στέγαζε» αυτό το μητρώο, αδυνατούσε να ανταποκριθεί εγκαίρως στις σχετικές προθεσμίες.
Ως εκ τούτου, επιστρατεύτηκε το γνωστό «μπαλάκι» και η υπόθεση πήγε στους δήμους κυριολεκτικά την ύστατη ώρα. Όλα αυτά, δε, δίχως να εμπλακεί σε αυτή την ιστορία ούτε μία φορά το ευρύ κοινό. Δηλαδή, όλοι όσοι κατέχουν ακίνητα και γη εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, την οποία έπρεπε να περιφράξουν και να οργανώσουν κατά τρόπο τέτοιο που να ανταποκρίνεται σε όσα προέβλεπε αυτός ο κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων.
Πρόκειται για μία ιστορία -κυριολεκτικά- αβάσταχτης ελαφρότητας και επιπολαιότητας, η οποία εκτυλίχθηκε στην πλάτη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και επί ενός ιδιαίτερα σοβαρού θέματος όπως είναι η πυροπροστασία.
Ας μην παρεξηγηθούμε, δε, ούτε προς στιγμή. Πολλά από όσα προβλέπονται σε αυτόν τον κανονισμό είναι απολύτως απαραίτητα, όπως ο προσδιορισμός του βαθμού επικινδυνότητας, η περιγραφή μέσων πυρόσβεσης και βεβαίως η τακτική αποψίλωση και ο καθαρισμός αυτών των εκτάσεων από χόρτα και νεκρή καύσιμη ύλη.
Όμως η μέθοδος με την οποία θα εισαχθούν αυτά τα ζητήματα σε μία χώρα η οποία έχει τόσο ταλανιστεί από τις δασικές πυρκαγιές και έχει τόσες ιδιομορφίες όπως η δική μας απαιτεί μία ελάχιστη σοβαρότητα, η οποία στην προκειμένη περίπτωση απουσίαζε και ουδέν θετικό προοιωνίζεται για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.