Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, την οποία εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είναι, δίχως αμφιβολία, ιδιαίτερα εύηχη για όσους είχαν υποστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Στέλνει, ωστόσο, ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα προς όλους τους υπολοίπους και την ελληνική κοινωνία συνολικά.
Πρώτα από όλα, είναι άδικη προς όσους ήδη κατέβαλαν το πρόστιμο και στον βαθμό που δεν τους επιστραφούν τα χρήματά τους, υπενθυμίζει ότι η παραβατικότητα στην Ελλάδα τελικά επιβραβεύεται ενώ η πειθαρχία προς το νόμο τιμωρείται.
Ακριβώς αυτό το μήνυμα, δε, διαχέεται και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο, το οποίο, εφεξής, έχει κάθε λόγο να αμφισβητεί τις προθέσεις της πολιτείας, επ’ αφορμή όσων διαδραματίστηκαν με το ζήτημα του εμβολιασμού.
Αποτελεί δε αυτή η εξαγγελία μόνο τη μισή «αλήθεια» της υπόθεσης «εμβολιασμός κατά της Covid-19».
Μολονότι ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επί μακρόν χθες στην ανάγκη να αρθεί ο διχασμός στον οποίο υπέπεσε η ελληνική κοινωνία αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, λέγοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης συμφιλίωσης τείνει η Πολιτεία «κλάδον ελαίας» και ανακαλεί τα πρόστιμα, παραλείπει να αναφερθεί σε μία άλλη μεγάλη αλήθεια.
Αυτήν που προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, γεγονός που άνοιξε τις πόρτες, περίπου προ έτους, για την επάνοδό τους στα καθήκοντά τους μετά από πολλούς μήνες απουσίας.
Όταν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μπορούν να επιστρέψουν στις δομές υγείας ή φροντίδας ηλικιωμένων, οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι πώς είναι δυνατόν να τιμωρούνται με πρόστιμα επειδή αρνούνται να εμβολιαστούν; Η παράλειψη του κ. Γεωργιάδη να αναφερθεί σε ακριβώς αυτή την παράμετρο οδηγεί σε εύλογους συνειρμούς.
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, όμως.
Η ύπαρξη των εμβολίων κατά της Covid-19 υπήρξε σωτήρια για τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και η άρνηση χρήσης τους από μία μερίδα του πληθυσμού αποδείχθηκε και εξακολουθεί να αποδεικνύεται επιζήμια για τους ίδιους. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η χθεσινή επισήμανση της καθηγήτριας Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κ. Αναστασίας Κοτανίδου ότι σήμερα μόνο 2 στους 90 διασωληνωμένους ασθενείς ήταν εμβολιασμένοι, καθιστώντας έτσι προφανή την αξία του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, για ακόμη μία φορά.
Έτσι, λοιπόν, όσο κι αν αποτελεί ζήτημα εντελώς άλλης τάξης μεγέθους η παράβαση του νόμου εκ μέρους όσων επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, η επιβράβευσή τους με την ανάκληση των προστίμων συνιστά ακόμη ένα επιχείρημα στη φαρέτρα εκείνων οι οποίοι πέρα από κάθε επιταγή της ιατρικής επιστήμης στέκουν αντίθετοι στα εμβόλια, ως ζήτημα αρχής. Κοντολογίς αποτελεί επιβράβευση της κάθε αντιεμβολιαστικής θεωρίας, η οποία τόσο ταλάνισε την ελληνική κοινωνία στη διάρκεια της πανδημίας, ενθαρρύνοντας ακόμη και ηλικιωμένους να μην εμβολιαστούν.
Η «συμφιλίωση» την οποία βάζει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου ο κ. Γεωργιάδης, ως επιτακτική ανάγκη, δεν είναι δυνατόν να επέλθει με την επιβράβευση αντιεπιστημονικών θεωριών. Αντίστοιχα, η διαγραφή προστίμων τα οποία επιβλήθηκαν για την παραβίαση της νομοθεσίας καλλιεργεί νοοτροπίες προς την κατεύθυνση της παραβατικότητας και ναρκοθετεί τα θεμέλια του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας.
Τουλάχιστον, ας επικαλούνταν την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ ο φίλτατος υπουργός. Θα τηρούσε έτσι τα... προσχήματα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.