Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τέσσερα μηνύματα της κάλπης

Η κάλπη μίλησε και οι επισημάνσεις της ήσαν σαφείς. Τόσο σε ό,τι αφορά στα κόμματα όσο και στο ίδιο το εκλογικό σώμα. Μέχρι την επόμενη Κυριακή, όμως, ποιος «ακούει»;

Τα τέσσερα μηνύματα της κάλπης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από τις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχουν διαπιστώσεις και συμπεράσματα. Για παράδειγμα, μία... διαπίστωση είναι ότι ο χάρτης παρέμεινε, σε μεγάλο ποσοστό, μπλε και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή.

Τουλάχιστον 7 από τις 13 Περιφέρειες «έκλεισαν» με τους υποψηφίους που επισήμως στήριζε η ΝΔ (Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτ. Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, στην οποία μάλιστα υπήρξε από κοινού στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στον υποψήφιο Στ. Αρναουτάκη), ενώ στη συντριπτική πλειονότητα των Περιφερειών που οδεύουν σε Β’ γύρο προηγείται ο υποψήφιος της κυβερνώσας παράταξης, ο οποίος συχνά αντιμάχεται τον… «αντάρτη» του ιδίου κόμματος.

Ακόμη και στην πολύπαθη Θεσσαλία, η οποία δεν έχει προλάβει να συνέλθει από τις πλημμύρες, προηγείται ο υποψήφιος της ΝΔ και νυν Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, όπως και στην Αν. Μακεδονία & Θράκη, η οποία επλήγη από τις πυρκαγιές, ο κ. Χρ. Μέτιος, επίσης στηριζόμενος από τη ΝΔ.

Πολιτικά συμπεράσματα όμως, σε επίπεδο έστω συμβολισμών, εξάγονται και από δήμους όπως της Αθήνας, όπου ο νυν δήμαρχος και φέρων το χρίσμα της ΝΔ Κ. Μπακογιάννης, αν και οδεύει σε Β’ γύρο, κέρδισε άνετα τον πρώτο, όπως επίσης και από τον Πειραιά, όπου ο επίσης στηριζόμενος από τη ΝΔ Γ. Μώραλης εξελέγη ήδη από την πρώτη Κυριακή.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, μικρή επίδραση εμφανίζονται να είχαν στο εκλογικό αποτέλεσμα οι φυσικές καταστροφές που γνώρισε ο τόπος στη διάρκεια των προηγούμενων δύο μηνών, μολονότι θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν ένα ποσοστό φθοράς του κυβερνώντος κόμματος. Αντίθετα, η ΝΔ εμφανίζεται όχι μόνο να διατήρησε αλλά και να αύξησε σε ορισμένες περιπτώσεις (βλέπε Περιφέρεια Αττικής) τα εκλογικά ποσοστά που είχε εξασφαλίσει κατά τις διπλές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προηγήθηκαν.

Το δεύτερο, μάλλον προφανές, συμπέρασμα του αποτελέσματος της χθεσινής κάλπης είναι ότι οι επιδόσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήσαν πτωχότερες εκείνων που σημείωσε κατά τις βουλευτικές εκλογές, παρά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του. Για την ακρίβεια, η χθεσινή κάλπη αντικατόπτρισε τη δίνη εσωστρέφειας στην οποία εμφανίζεται να παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρά την ύπαρξη νέας ηγεσίας.

Το τρίτο… μήνυμα της κάλπης είναι ότι το εκλογικό σώμα, και ιδίως στην Αττική και την Αθήνα, αδιαφόρησε για αυτήν, με τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία να κυμαίνεται περί το 50%, αν και εκτός αστικών κέντρων ήταν κατά τι υψηλότερο. Αντικατοπτρίζει αυτή η στάση την απαξία με την οποία το εκλογικό σώμα περιβάλλει τα αυτοδιοικητικά πράγματα; Είναι το απότοκο της «εξάντλησής» του μετά τις διπλές βουλευτικές εκλογές που προηγήθηκαν; Όποια κι αν είναι τα αίτια, το βέβαιο είναι ότι μειώνουν την αντιπροσωπευτικότητα του τελικού αποτελέσματος, το οποίο παρ' όλα αυτά διατηρεί την πλήρη νομική ισχύ του.

Τέλος, το τέταρτο μήνυμα της χθεσινής κάλπης προέρχεται από τον Δήμο Αθηναίων, όπου επέλεξε να κατέλθει ο -έγκλειστος - Η. Κασιδιάρης, οι εκλογικές επιδόσεις του οποίου ήσαν κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες έναντι εκείνων που είχε σημειώσει στην αντίστοιχη αναμέτρηση του 2019.

Με το κυβερνών κόμμα κερδισμένο, την αξιωματική αντιπολίτευση να διολισθαίνει περαιτέρω, το εκλογικό σώμα να συνεχίζει να περιβάλλει τις αυτοδιοικητικές εκλογές με μία… δόση απαξίας και την άκρα δεξιά να υποχωρεί, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας όπου κάποτε ευημερούσε, η χθεσινή κάλπη ήταν πλήρης μηνυμάτων, μόνον ορισμένα εκ των οποίων καταγράψαμε.

Τα υπόλοιπα, την προσεχή Κυριακή…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v