Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκλογές, η κολοκυθιά και η ουσία

Όσο το «βουητό» της εκλογολογίας επικαλύπτει τα πολιτικά πράγματα της χώρας, δουλειά δεν γίνεται. Ούτε από την κυβέρνηση ούτε, ως είναι επόμενο, και ευρύτερα. Έτσι, όμως, χάνουμε την... ουσία.

Οι εκλογές, η κολοκυθιά και η ουσία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Θα γίνουν τώρα, θα γίνουν το φθινόπωρο, όπως διαρρέεται, ή θα γίνουν  στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, όπως διακηρύσσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους;

Πρόκειται για ένα «γαϊτανάκι» ή για την ακρίβεια μία «κολοκυθιά» που «παίζει» αρκετό καιρό και η οποία υπό το φως της επικείμενης εισόδου στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, εφέτος τον Ιούλιο, συνεχίζεται απρόσκοπτα, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του ιδίου περί εξάντλησης της τετραετίας.

Στον απόηχο δε αυτής της «κολοκυθιάς», ο πρωθυπουργός έχει ήδη απευθύνει νουθεσίες προς τα μέλη της κυβέρνησής του να μην αποσπώνται από τα καθήκοντά τους, ειδάλλως θα φροντίσει να τους «παραχωρήσει» τον χρόνο ώστε να επιδοθούν απρόσκοπτα στο προεκλογικό τους έργο, υπονοώντας ευθέως ότι θα τους απαλλάξει από τα σημερινά τους καθήκοντα.

Πρόσφατα, δε, στο πλαίσιο συνεδρίου του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία, επανέλαβε αυτές τις νουθεσίες λέγοντας ότι «από τον Ιούλιο και μετά θα μπούμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης. Έχω δεσμευθεί ότι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο με τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους το κάναμε μέχρι τώρα. Και το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά πλούσιο, όπως και θα είναι και πολύ πλούσιο κατ' αρχάς μέχρι τον Αύγουστο, που θα κλείσει για λίγες εβδομάδες η Βουλή», διαπιστώνοντας έτσι, εμμέσως πλην δημοσίως για ακόμη μία φορά, ότι η εκλογολογία αντικατοπτρίζεται και στις επιδόσεις της κυβέρνησής του.

Ακόμη χειρότερα, δε, υπό το φως της οξύτητας που λαμβάνει ο πολιτικός διάλογος και οι επιθέσεις στην κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, επεσήμανε την ανάγκη «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα». Μία φράση, η οποία εξελήφθη από πολλές πλευρές ως μία έμμεση επιβεβαίωση σεναρίων ότι όντως οδεύουμε προς πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «είναι όμως επίσης πάρα πολύ σημαντικό, καθώς έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές, να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία και που τελικά το μόνο το οποίο θα κάνει, είναι να αποξενώσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες από την πολιτική».

Βεβαίως, από το βήμα του ιδίου συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει να διαβεβαιώσει για ακόμη μία φορά ότι «θα εξαντληθεί η τετραετία», συμπληρώνοντας πως «αυτό πιστεύω ότι ορίζει η θεσμική τάξη».

Όπως κι αν έχει αυτή η συζήτηση, φίλτατοι, πάντως, από πρακτικής πλευράς και βάσει των προβλέψεων του Συντάγματος, από τη στιγμή που θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν εκλογές απαιτείται διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών για τη διενέργειά τους. Δεδομένου, δε, ότι πλέον μεσολαβούν «τα μπάνια του λαού» αλλά και η εκπεφρασμένη θέση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνησή του έχει πολλή δουλειά «κατ' αρχάς μέχρι τον Αύγουστο», εκλογές πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου, λογικά, δεν προβλέπονται.

Έως τότε, η χώρα είναι «καταδικασμένη» να κινείται στους ρυθμούς που τίθενται, αφενός, από το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας και την κοινωνική δυσθυμία που αυτό προκαλεί αλλά και από την όποια ανάπαυλα προσφέρει η θερινή ραστώνη προς όσους μπορούν να την εκμεταλλευτούν.

Κατά τα λοιπά, οι αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού προς την κυβέρνησή του μας προδιαθέτουν μάλλον αρνητικά για την ταχύτητα προώθησης του κυβερνητικού έργου, γεγονός που θα αντικατοπτριστεί, προφανώς, τόσο στην οικονομία όσο και ευρύτερα.

Ελέω οξύτητας πολιτικού διαλόγου, δε, αλλά και εκλογολογίας, είναι σαφές ότι το πολιτικό «βουητό» θα παραμείνει ηχηρό. Εκτός, κι αν ο κ. Μητσοτάκης επισπεύσει τα πράγματα, ως δικαιούται, με την όποια επίκληση…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v