Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις αμοιβών με το βλέμμα στην κάλπη

Είναι η ώρα των εργαζόμενων και δη των νέων. Αυτό είναι σαφές, με την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε. Είτε ως μια προσπάθεια «μοιράσματος της πίτας» είτε προσέλκυσης ψηφοφόρων…

Αυξήσεις αμοιβών με το βλέμμα στην κάλπη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αύξηση του κατώτατου μισθού με έντονο άρωμα εκλογών, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με προφανή προσδοκία, αφενός, να μετριάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια από το διογκούμενο κύμα ακρίβειας, αφετέρου, να καταδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και δη της νεολαίας.

Η «αξιοποίηση» όρων όπως ο «15ος μισθός» ή ο «ένας επιπλέον καθαρός μισθός ετησίως» παραπέμπει ευθέως σε εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα, γεγονός που επισφραγίζει την άτυπη έναρξη της, μακράς ή μη, προεκλογικής περιόδου.

Αν και οι «αμέσως ενδιαφερόμενοι», αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό είναι 650.000 εργαζόμενοι, όπως τους προσδιόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η εξαγγελία της αύξησης «ακουμπά» ολόκληρη την οικονομία, καθώς θα διαχυθεί και στις υπόλοιπες μισθολογικές κλίμακες, αγγίζοντας έτσι τα «τα απώτατα όρια της οικονομίας», όπως δήλωσε, και ενδεχομένως των αντοχών της, προσθέτουμε εμείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, «αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών».

Πρόκειται για το «μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη,  ο οποίος βεβαίως υπενθύμισε την πολυποίκιλη  στήριξη που έχει ήδη παράσχει η κυβέρνηση προς την επιχειρηματική κοινότητα, ώστε να διασκεδάσει τις ανησυχίες περί πλήγματος στην ανταγωνιστικότητα του παραγόμενου προϊόντος εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 9,7% σε σχέση με το 2021.

Όπως είπε, «κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους. Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων».

Η προσπάθεια να καταδειχθεί ότι η «πίτα μοιράζεται» σημειώνεται ενώ η κυβέρνηση εισέρχεται στο καταληκτικό έτος της θητείας της και ενώ η οικονομία αλλά και το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων πλήττεται σοβαρά από το κύμα ακρίβειας. Ταυτόχρονα, σημειώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία κυριαρχεί η αβεβαιότητα, τόσο ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία όσο της πανδημίας και των πολυδαίδαλων επιπτώσεων που αμφότερα αυτά τα φαινόμενα έχουν.

Υπ’ αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται και η σαφής προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί πιστός «στη γλώσσα της αλήθειας»: «Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα. Μένω πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Γι’ αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας».

Εν πολλοίς οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού εντάσσονται σε μία φιλοσοφία του τύπου, «υποσχεθήκαμε και παραδίδουμε» και άρα... «ξαναψηφίστε μας». Ούτως ή άλλως τα λεγόμενά του δεν απέχουν παρασάγγας της αληθείας, καθώς αφορούν μία όντως γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να διαχυθεί και στα λοιπά μισθολογικά κλιμάκια, συν τω χρόνω, και η οποία είναι σαφές ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές ορισμένων επιχειρήσεων, που βρίσκονται ήδη στα όριά τους. Κατά τον πρωθυπουργό, ωστόσο, αυτές έχουν ήδη βιώσει τη χείρα βοηθείας της κυβέρνησης.

Όπως κι αν έχει το πράγμα, σύντομα θα δείξει. Τόσο στην οικονομία όσο και στην κάλπη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v