Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξήντα νεκροί τη μέρα στα «αζήτητα»

Η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η ευρύτερη «χαλάρωση» των μέτρων για τον κορωνοϊό δημιουργούν μία «νέα κανονικότητα». Σε αυτήν ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών κυμαίνεται περί τους 60. Είμαστε «οκ» με αυτό;

Εξήντα νεκροί τη μέρα στα «αζήτητα»

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Καθημερινά χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας περισσότεροι από 50 ή και 60 συνάνθρωποί μας από τον κορωνοϊό και ουδείς -εκ των «αρμοδίων»- εμφανίζεται να ενδιαφέρεται.

Η απώλεια ζωής τόσων ανθρώπων αποτελεί πλέον στοιχείο της καθημερινότητας, το οποίο όχι μόνο δεν οδηγεί σε κάποια σκλήρυνση των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης αυτής της φονικής πανδημίας, αλλά, αντίθετα, επιφέρει επιπρόσθετη χαλάρωση.

Από το προηγούμενο Σάββατο, 5 του μηνός, καταργήθηκε, με σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που έκανε δεκτή η κυβέρνηση, και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας υγειονομικής προστασίας σε εξωτερικούς χώρους, πλην περιπτώσεων συνωστισμών.

Πώς όμως θα λειτουργεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη; Ποιος θα «σηκώνει το χέρι του» σε περίπτωση συνωστισμού, φερειπείν σε κεντρικούς αθηναϊκούς δρόμους και θα αναφωνεί «μαζευτήκαμε πολλοί! Βάλτε όλοι τις μάσκες τώρα»; Κυριότερα, δε, ποιος θα τον ακούει αυτόν τον μοναχικό φωνασκούντα εν μέσω της πόλης και θα συμμορφώνεται «προς τις υποδείξεις»;

Πρόκειται, προφανώς, περί αστειότητας εκ μέρους όσων συνέλαβαν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, η οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα επιτείνει την τραγωδία που ήδη διανύουμε.

Συνολικά 26.366 θάνατοι συνανθρώπων μας έχουν σημειωθεί από την αρχή της πανδημίας και μόλις χθες, Τετάρτη, οι 61 εξ αυτών. Την Τρίτη, είχαν χάσει τη ζωή τους 54 άνθρωποι, τη Δευτέρα, άλλοι 52, την Κυριακή, 51 και το Σάββατο, επίσης 51.

Από την ημέρα, δηλαδή, που καταργήθηκε ένα μέτρο ελάχιστης προστασίας έναντι του κορωνοϊού, η υποχρέωση χρήσης μάσκας υγειονομικής προστασίας σε εξωτερικούς χώρους έχουν προστεθεί ακόμη 10 θύματα της νόσου Covid-19 σε ημερήσια βάση ενώ ακόμη δεν είναι καν γνωστή η επίπτωση που είχε το συγκεκριμένο μέτρο, υπό το φως και των μαζικών εκδηλώσεων που υπήρξαν κατά τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.

Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι με τη βοήθεια του πλήρους εμβολιασμού των πολιτών, η πανδημία εμφανίζει σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης, κάτι που γίνεται αισθητό και στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη σταδιακή αποσυμφόρηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Όμως, είναι εξίσου σαφές, από τον αριθμό των θανάτων ότι δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο τέλος αυτής της πανδημίας. Τούτου δοθέντος, γιατί προχωρούμε στην ανάκληση μέτρων, δίχως ουσιαστικό κόστος, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη διάσωση ανθρώπινων ζωών;

Χάριν μίας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα, θυσιάζουμε τις ζωές συμπολιτών μας;

Σε τι θα αλλοίωνε την καθημερινότητα η συνέχιση της χρήσης μάσκας, φερειπείν, έως ότου βελτιωθούν σημαντικά οι καιρικές συνθήκες και υπάρξει ουσιαστικότερη αποκλιμάκωση της πανδημίας;

Επρόκειτο, δε, για κάτι που είχε απολύτως προβλεφθεί πριν τη λήψη της απόφασης για την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, στις 17/2/22, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είχε προβλέψει -δίχως άλλη χαλάρωση των μέτρων- αποκλιμάκωση της πανδημίας στο τέλος Μαρτίου, αντί για την αρχή του μηνός, δηλαδή, καθυστέρηση της αποκλιμάκωσης…

 Όπως είχε πει τότε, «το θέμα είναι αν είμαστε εντάξει να έχουμε 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμη ενάμιση μήνα! Αν είμαστε εντάξει με αυτό… οκ».

Φίλτατοι, ας μην κρυβόμαστε.

Πολλές εκ των αποφάσεων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση αυτής της φονικής πανδημίας υπήρξαν άστοχες και ως αποτέλεσμα, κατά διαστήματα δινόταν η εντύπωση πως αρμενίζουμε στα τυφλά.

Ανεξαρτήτως των απόψεων των ειδικών, τις οποίες βεβαίως περιβάλλουμε με μέγιστο σεβασμό, την ορθότητα ή μη της κατάργησης της χρήσης μάσκας προστασίας θα τη διαπιστώσουμε στην πορεία. Καταλυτικό στοιχείο, δε, ως προς αυτό θα είναι και ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v