Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ακρίβεια δείχνει εκλογές

Ούτε τερατώδεις παροχές μπορεί πλέον να δώσει ούτε μετρά ο χρόνος υπέρ της. Το κύμα ακρίβειας ψαλιδίζει το δημοσκοπικό προβάδισμα της κυβέρνησης και ίσως επισπεύσει και τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Η ακρίβεια δείχνει εκλογές

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν και η περίοδος που διανύουμε θεωρείται ήδη ως «προεκλογική» -εν πολλοίς δικαίως- παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί εξάντλησης της θητείας της, το κύμα ακρίβειας που αντιμετωπίζει η υφήλιος και μαζί της η χώρα μας εμφανίζεται να επισπεύδει τις εξελίξεις.

Στο επίκεντρο το όποιο δημοσκοπικό προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί το κυβερνών κόμμα και η -αυξανόμενη- προοπτική απομείωσής του, υπό το φως των ραγδαίων ανατιμήσεων αγαθών και υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας της έκρηξης τιμών στον κλάδο της ενέργειας.

Πρόκειται για μία συγκυρία η οποία σημειώνεται μετά από μία διετή περίοδο παροχής στήριξης, ύψους άνω των 43 δισ. ευρώ προς τα νοικοκυριά και ευρύτερα την οικονομία, γεγονός που παρέχει πλέον συγκριτικά μικρό δημοσιονομικό χώρο για την πραγματοποίηση ανάλογων κινήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης. Ιδίως, επειδή το 2023 αναμένεται ότι θα ανακληθεί το περίφημο waiver, ήτοι η περίοδος εξαίρεσης από τους δημοσιονομικούς κανόνες, οδηγώντας τις χώρες της ευρωζώνης και φυσικά τη δική μας σε αυστηρότερο πλαίσιο.

Τους κινδύνους που απορρέουν από αυτό το κύμα ακρίβειας περιέγραψε κατά τρόπο εύγλωττο η ιδιαίτερα έμπειρη πολιτικός Ντ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή». Σε ερώτηση αναφορικά με τη δυνητική διάρκεια του κύματος ακρίβειας και τις αντοχές παροχής στήριξης, η κα Μπακογιάννη, αφού επεσήμανε ότι «είναι δύσκολο να κάνει κανείς ακριβή πρόβλεψη αυτή τη στιγμή…», τόνισε ότι «... στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δίνοντας σημαντικές ενισχύσεις και θα συνεχίσουμε για όσο διαρκέσει η κρίση. Είναι κατανοητή και απολύτως δικαιολογημένη η αντίδραση του χαμηλοσυνταξιούχου που παίρνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου και βλέπει ότι πρέπει να πληρώσει σημαντικό μέρος της σύνταξής του. Είναι βέβαιον ότι αυτός χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από το κράτος και θα την έχει. Όμως θα ήταν ολέθριο λάθος για μικροκομματικούς λόγους να μπούμε σε μια πλειοδοσία την οποία δεν αντέχει η χώρα».

Ακριβώς αυτός ο προβληματισμός εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω από το πακέτο στήριξης που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να διατεθεί πριν το Πάσχα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στον στόχο εξασφάλισης επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023, τον οποίο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλ. Πατέλης είχε επίσης αναγάγει σε προτεραιότητα. Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, τούτο συνιστά ένα στοίχημα σταθερότητας, το οποίο έχει θέσει η παρούσα κυβέρνηση και το οποίο «... δεν πρέπει να το χάσουμε, δεν θα μας το συγχωρήσουν οι πολίτες, που αναμφίβολα έχουν πιεστεί πολύ».

Συνιστά όλο αυτό τμήμα ενός συνολικότερου αφηγήματος με το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσεγγίσει εκ νέου το εκλογικό σώμα; Ενδεχομένως. Αυτό που είναι βέβαιον ωστόσο, είναι ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησής του για παροχές βαίνουν μειούμενα, καθώς εξελίσσεται η παρούσα κρίση τιμών και πάντως καθώς προσεγγίζουμε προς το επόμενο έτος, υπό το φως της επικείμενης άρσης του waiver.

Όπως αντίστοιχα βέβαιον είναι ότι η τρέχουσα δημοσκοπική άνοδος ΚΙΝΑΛ, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, «στοιχίζει» και στη Νέα Δημοκρατία, ψαλιδίζοντας έτσι το δημοσκοπικό της προβάδισμα και -ενδεχομένως- καθιστώντας ανέφικτη την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος ακόμη και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης που θα υπάρξει (ελέω αλλαγής εκλογικού συστήματος), όποτε κι αν στηθεί η κάλπη των εθνικών εκλογών.

Υπό το φως όλων αυτών και βεβαίως της αποφυγής του αστάθμητου παράγοντα ενδεχόμενης επανάληψης του κύματος πυρκαγιών που συγκλόνισε πέρυσι την Ελλάδα, ο χρόνος διενέργειας των εκλογών, διπλών ή και τριπλών… ίσως είναι νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v