Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΚΙΝΑΛ, η «νοθεία» και η ουσία των εκλογών

Καθώς οδεύουμε προς την κρίσιμη κάλπη της Κυριακής, φαίνεται πως ανοίγει, κατά πάσα βεβαιότητα, ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, με μοναδικούς ωφελημένους τα... άλλα κόμματα.

Το ΚΙΝΑΛ, η «νοθεία» και η ουσία των εκλογών

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το βράδυ της Κυριακής, το ΚΙΝΑΛ θα έχει νέο αρχηγό. Αυτό που δεν είναι βέβαιο, είναι το πώς θα είναι το ίδιο το ΚΙΝΑΛ, υπό το φως της -εκρηκτικών διαστάσεων- εσωστρέφειας που μπορούν να γεννήσουν οι καταγγελίες περί νοθείας στον Α' γύρο των εκλογών, τις οποίες έκανε χθες ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου και βεβαίως της ανάκλησής τους στη συνέχεια, υπό το φως της κατακραυγής.

Κτυπώντας στο «μαλακό υπογάστριο» μίας ούτως ή άλλως προβληματικής εκλογικής διαδικασίας, δεδομένης της απουσίας «κλειστού» εκλογικού καταλόγου ψηφοφόρων και των καταγγελιών περί συμμετοχής οπαδών τρίτων κομμάτων σε αυτήν, που διετύπωσε χθες ο τρίτος σε σειρά ψήφων κ. Α. Λοβέρδος, ο κ. Παπανδρέου έθεσε ευθέως ένα ζήτημα νοθείας στον πρώτο γύρο των εκλογών, αν και ανακάλεσε μετ’ ολίγον. 

Όποια κι αν είναι η έκβαση της έρευνας που οφείλει να διενεργήσει η αρμόδια ως προς αυτό Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ), η επόμενη ημέρα για το ΚΙΝΑΛ προβλέπεται μελανή. Είτε αυτές οι καταγγελίες επαληθευτούν είτε όχι. Και τούτο διότι η ενότητα του κόμματος θα έχει ήδη διακυβευτεί, απεμπολώντας σε σημαντικό βαθμό το κληροδότημα της αείμνηστης Φ. Γεννηματά στο κόμμα της.

Πέραν της απουσίας ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των κ.κ. Ν. Ανδρουλάκη και Γ. Α. Παπανδρέου, που στέρησε από το εκλογικό σώμα, της παράταξης αλλά και το ευρύτερο, τις προγραμματικές κατευθύνσεις εκάστου των υποψηφίων και άρα του κόμματος την επομένη των εκλογών, θα υπάρχει πλέον και το στίγμα των συγκεκριμένων καταγγελιών.

Ούτως ή άλλως, η ένταση μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν ήδη εμφανής, με υπαιτιότητα, κυρίως, Παπανδρέου. Η επίθεση τεσσάρων σημείων που εξαπέλυσε εκ νέου ο κ. Παπανδρέου, μόλις χθες, κατά του κ. Ανδρουλάκη, έθεσε το έδαφος για τη δημιουργία εσωκομματικής πόλωσης, ως το ύστατο «όπλο» του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού να ανακτήσει την αρχηγία.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης δεν «ακολούθησε» σε αυτό το καθ' όλα ολισθηρό μονοπάτι. Επιλέγοντας να επιτεθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέστησε σαφές ποιον θεωρεί ως πολιτικό αντίπαλό του, αλλά και υπέδειξε ότι πρώτιστο μέλημά του είναι η διατήρηση της ενότητας της παράταξης. Αν και σε αυτήν τη διαδικασία θα ήταν απολύτως χρήσιμο να άνοιγε τα χαρτιά του και σε ό,τι αφορά στις προγραμματικές του θέσεις…

Όπως κι αν έχει το συγκεκριμένο ζήτημα, το ΚΙΝΑΛ εισήλθε χθες, κατά πάσα βεβαιότητα, σε μία νέα διαδικασία εσωστρέφειας, η πορεία της οποίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα τηρήσει εφεξής ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

Τυχόν διολίσθηση σε εσωστρέφεια, βεβαίως, επενεργεί θετικά για τους πολιτικούς αντιπάλους του ΚΙΝΑΛ, ένθεν και ένθεν του πολιτικού φάσματος αλλά ιδίως εξ αριστερών, καθώς εκεί εντοπίζεται ο κύριος όγκος όσων μετακινήθηκαν μακριά από τις τάξεις του κατά το παρελθόν και διαφαινόταν ότι επιστρέφουν, σταδιακά, σε αυτές.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ επιδρά, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά, βεβαίως, και για τη ΝΔ, έως έναν βαθμό. Χαρακτηρίζει, δε, κατά πάσα βεβαιότητα, σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, το κύκνειο άσμα του Γ. Α. Παπανδρέου, στο συγκεκριμένο κόμμα.

Αν και πριν ανοίξουν οι κάλπες της επόμενης Κυριακής ουδέν θα έχει κριθεί, το κλίμα ενότητας που κληρονόμησε το ΚΙΝΑΛ από την αρχηγία Γεννηματά θα έχει διακυβευθεί και αυτό σαφώς ζημιώνει την παράταξη.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v