Ο Άϊ Βασίλης άργησε μία μέρα…

Όσοι περίμεναν να αγοράσουν τη γαλοπούλα με τα κέρδη τους από την ανάκαμψη των μετοχών του Ομίλου Λαναρά έχουν χάσει. Κυρίες και κύριοι! Με λύπη σας αναγγέλλουμε ότι ο Άϊ Βασίλης δεν υπάρχει παρά μόνο στις βιτρίνες των καταστημάτων…

Ο Άϊ Βασίλης άργησε μία μέρα…
Όσοι περίμεναν να αγοράσουν την γαλοπούλα με τα κέρδη τους από την ανάκαμψη των μετοχών του Ομίλου Λαναρά έχουν χάσει. Κυρίες και κύριοι! Με λύπη σας αναγγέλλουμε ότι ο Άϊ Βασίλης δεν υπάρχει παρά μόνο στις βιτρίνες των καταστημάτων…

Γιατί πέφτει η Περιφέρεια; Λόγω της κατηγοριοποίησης, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Δεν αντιλέγουμε, θα μπορούσε να είναι κι αυτός ένας λόγος. Ο σπουδαιότερος, όμως, είναι, κατά την άποψη του γράφοντος, η κατάρρευση των μετοχών του Ομίλου Λαναρά. Όταν οι μετοχές του Ομίλου ανακάμπτουν αυτές τις ημέρες στο ταμπλό, έστω και περιστασιακά, βελτιώνεται ταυτόχρονα σε ανάλογο βαθμό και το κλίμα στις υπόλοιπες μετοχές της Περιφέρειας.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό με τις μετοχές του κ. Λαναρά και όχι του κ. Μυτιληναίου, είναι ότι τα ”Λαναρόχαρτα” θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή και ”παίζονται” από δεκάδες χιλιάδες επενδυτές.

Η κατάρρευση των ”Λαναρόχαρτων” επηρεάζει σαφώς περισότερους επενδυτές από την πορεία των μετοχών οποιουδήποτε άλλου επιχειρηματικού Ομίλου. Ενδεχομένως, αναγκάζει και πολλούς από τους παίκτες της αγοράς να ρευστοποιούν θέσεις τους σε άλλες μετοχές για να ”καλυφθούν”, στην περίπτωση εκείνη που επιμένουν στο trading.

Έτσι, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα για ποιους ακριβώς λόγους οι μετοχές του Ομίλου καταρρέουν. Βλέπετε, όταν μία μετοχή σημειώνει άνοδο, το γεγονός αυτό κινητοποιεί τους πάντες. Αρχίζουν οι ερωτήσεις και τα ραβασάκια. Αντίθετα, όταν μία μετοχή πέφτει, αυτό το θεωρούμε από λίγο ως πολύ ένα φυσιολογικό γεγονός, όπως τόσα και τόσα άλλα που συναντάμε στην ζωή μας.

Είναι κι αυτή μία παραδοξολογία που συναντάμε στις μέρες μας. Αν αρχίσουμε τις ερωτήσεις και στην πτώση, τότε αμφισβητούμε στην πράξη την όποια κινητικότητα παρατηρείται σε μία χρηματιστηριακή αγορά ή καλύτερα την ίδια την λειτουργία του χρηματιστηρίου. Όταν ρωτάμε στην άνοδο δίνουμε την εικόνα ότι προστατεύουμε την αγορά από τους ... κερδοσκόπους. Το θέμα είναι ποια κερδοσκοπία θα ήθελε κανείς να κυνηγήσει!

Αν θέλουμε, λοιπόν, να δούμε κατά που φυσάει ο άνεμος στην περιφέρεια, δεν έχουμε παρά να παρακολουθούμε την εξέλιξη στις μετοχές του Ομίλου Λαναρά. Το αν αυτό μας τιμά ή όχι (ως χρηματιστηριακή αγορά), αυτό είναι ένα άλλο θέμα προς συζήτηση.

Επί της ουσίας! Τι συμβαίνει με τις μετοχές του Ομίλου και αυτές χάνουν κάθε μέρα το 8% ή το 10% της αξίας τους; Είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να συζητούμε περί διαφάνειας…

Θανάσης Μαυρίδης




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v