Τα ”ΙΧ”... Χρηματιστήρια έρχονται στην Ελλάδα

Περισσότερο ”προωθημένα” κι από το σχέδιο συζήτησης για τη δημιουργία ιδιωτικών χρηματιστηρίων στην Ελλάδα, που προωθεί το ΥΠΕΘΟ, φαίνεται ότι είναι τα σχέδια των μεγάλων τραπεζικών ομίλων.

Τα  ”ΙΧ”... Χρηματιστήρια έρχονται στην Ελλάδα
του Γιώργου Παπανικολάου

Σχεδόν... απαρατήρητη πέρασε προ ημερών η προώθηση από πλευράς Υπουργείου Οικονομίας, ενός ”σχεδίου συζήτησης” για τις προυποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Χρηματιστηρίων Αξιών (και παραγώγων) στη χώρα μας.

Ισως διότι εκ πρώτης όψεως, με τη Σοφοκλέους να βρίσκεται σχεδόν σε ”μαρασμό” η εφαρμογή μιας τέτοιας ιδέας φαντάζει δύσκολη, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν η δημιουργία του νομικού πλασίου ήταν άμεση και επιβεβλημένη.

Ομως, τα πράγματα ενδέχεται να αποδειχθούν τελείως διαφορετικά.

Οπως αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ”ΜΕΤΟΧΟΣ”, οι σκέψεις και τα σχέδια για την ίδρυση ανεπίσημων ή επίσημων ”οργανωμένων αγορών” έχουν ήδη περάσει το κατώφλι των υψηλά ιστάμενων γραφείων διοίκησης, στους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της χώρας μας.

Ομοίως, οι ανησυχίες για ”κατακερματισμό” της Σοφοκλέους και για νέα προβλήματα επιβίωσης έχουν χτυπήσει πλέον την πόρτα των μικρομεσαίων ιδιωτικών χρηματιστηριακών, που αναζητούν (μάλλον μάταια) τρόπους αντίδρασης.

Αλλωστε η ”μόδα” των ”ιδιωτικών αγορών” δεν είναι ελληνική, αλλά πανευρωπαϊκή υπόθεση, η οποία έχει ήδη προκαλέσει ενθουσιώδη σχόλια από την πλευρά των διεθνών χρηματοοικονομικών κολοσσών.

Για εκείνους που αναρωτιούνται τι όφελος θα προέκυπτε για τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, αρκεί ίσως να αναφερθούν τα αρνητικά σχόλια που έχει πολλάκις προκαλέσει εκ μέρους τους, ο υπερβολικός πληθυσμός των εισηγμένων στο ΧΑ, το ”υπεράριθμο” των χρηματιστηριακών εταιριών, ακόμη και ο τρόπος λειτουργίας του.

Πολλά τα ερωτήματα που αναμένεται να προκύψουν. Κι ένα εξ αυτών σίγουρα αφορά στη θέση (και το συμφέρον) του μικρού ιδιώτη επενδυτή απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Και κυρίως σε θέματα πρόσβασης, ”ισότητας” και διαφάνειας.

Υ.Γ. Προφανώς το μείζον θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΧΑΕ, που εμφανώς δεν προχωρά με τον τρόπο που αναμενόταν, συνδέεται άμεσα και έμμεσα με τις παραπάνω εξελίξεις.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v