Οι επενδυτές, οι traders και η ”εμπιστοσύνη”

Γιατί διακυμαίνονται βίαια και επιφανειακώς ”αδικαιολόγητα” οι αγορές; Μήπως διότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτές είναι περιορισμένη και τους μετατρέπει σε...ακούσιους traders; Κι άν είναι έτσι, πόσο ενδιαφέρον έχει η έρευνα μας για την ”εμπιστοσύνη” των Ελλήνων επαγγελματιών στην αγορά;

Οι επενδυτές, οι traders και η ”εμπιστοσύνη”
του Γιώργου Παπανικολάου

Στην Ευρώπη οι αγορές υποτίθεται οτι έπεσαν χθες επειδή η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ δεν μείωσαν τα επιτόκια. Στις ΗΠΑ όπου η FED τα μείωσε προχθές, οι αγορές έπεσαν διότι το είχαν προεξοφλήσει!!!

Πώς το ειχαν όμως προεξοφλήσει αφού η μείωση κατα μισή μονάδα ήταν ”αιφνιδιασμός”;

Προφανώς κάποιοι δεν μας τα λένε και τόσο καλά. Ας δούμε λοιπόν τι άλλο μπορεί να συμβαίνει. Μετά από 11 μειώσεις επιτοκίων εκ μέρους της FED, μία ακόμη,έστω και γενναία, μείωση δεν μπορεί παρά να έχει ψυχολογικά κυρίως κίνητρα.

Να ενισχύσει τη βαριά τραυματισμένη εμπιστοσύνη, επενδυτών, καταναλωτών αλλά και επιχειρήσεων.

Όσο κι άν φαίνεται παράξενο, από αυτή τη λέξη, την ”εμπιστοσύνη” φαίνεται οτι κρέμεται η πορεία ΟΛΩΝ των αγορών, καθώς η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχο στοιχείο για γεωπολιτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους.

Όσο η εμπιστοσύνη παραμένει βαριά τραυματισμένη, θα παρατηρούνται βίαιες διακυμάνσεις χωρίς εύκολη εξήγηση, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες κινήσεις των αγορών. Απλά και μόνο διότι οι αγοραστές θα μετατρέπονται πολύ εύκολα σε... πωλητές.

Υπό αυτή την έννοια η εκτενής έρευνα που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη σημασία.

Διότι μέσα από το expert poll της SelasNet, σε 23 ειδικούς, αλλά και από τις εκτιμήσεις που προσέφεραν τα τμήματα ανάλυσης οκτώ γνωστών χρηματιστηριακών, προκύπτουν οι προσδοκίες των επαγγελματιών για την αγορά, σε ότι αφορά το τρέχον και το επόμενο έτος (για τις τιμές των δεικτών, τις αποτιμήσεις, τα κέρδη των εισηγμενων, τους κλάδους που προτιμούν κ.λ.π.)

Κυρίως όμως διότι από τις απαντήσεις και τις προβλέψεις τους, ( διαβάζοντας περισσότερο ”ανάμεσα στις γραμμές”) προκύπτει ο βαθμός ”εμπιστοσύνης” τους για τη πορεία των αγορών αλλά και για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Εκτενή αναφορά επ αυτών μπορείτε να διαβάσετε στο θέμα της εφημερίδας.

Ωστόσο ενα στοιχείο που προκύπτει είναι η ”συγκρατημένη αισιοδοξία” τους, τουλάχιστον για τις εξελίξεις ως το τέλος του έτους. Κυρίως με το σκεπτικό οτι είδαμε ”τα χειρότερα για φέτος”, αλλά και με πολύ πιο ρεαλιστικές προβλέψεις (σε σχέση με το παρελθόν) για τις αποτιμήσεις και τη ”δυναμική” της επιχειρηματικής κερδοφορίας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v