Η ”συνωμοσία” των ξένων επενδυτών

Κι όμως υπάρχει... ”συνωμοσία” των ξένων. Μόνο που δεν αφορά τα όσα λένε και γράφουν οι υποτιθέμενοι ”προστάτες” της αγοράς. Στηρίζεται στις υπαρκτές αδυναμίες της Σοφοκλέους και των επενδυτών της, ενώ ”επιβάλλεται” από θεμιτούς επαγγελματικούς κανόνες.

Η ”συνωμοσία” των ξένων επενδυτών
του Γιώργου Παπανικολάου

Δύο υπόγεια ρεύματα που δεν έχουν γίνει αντιληπτά σε όλη τους την έκταση, ενδέχεται να καθορίσουν την πορεία της Σοφοκλέους για το επόμενο διάστημα.

- Ο πληθωρισμός τίτλων σε συνδυασμό με την περιθωριοποίηση των επενδυτών δημιουργεί στην αγορά τεράστιο πρόβλημα εμπορευσιμότητας.

Τα στοιχεία σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν (τα οποία και παρουσιάζει αναλυτικά η εφημερίδα ΜΕΤΟΧΟΣ στο σημερινό της φύλλο) είναι αποκαλυπτικά:

Οι ιδιώτες μικροεπενδυτές έχουν περιθωριοποιηθεί και οι επαγγελματίες είναι φορτωμένοι με... τόνους από χαρτιά, που σημαίνει ότι διστάζουν να κάνουν έστω και έντονο... trading!!!

- Oι ξένοι θεσμικοί αυξάνουν προοδευτικά τις θέσεις τους στις μεγάλες μετοχές (του FTSE-20 κυρίως) εκμεταλλευόμενοι τις ”υποχρεωτικές” πωλήσεις των ελλήνων συναδέλφων τους, τις μετοχοποιήσεις και την αποστροφή των ιδιωτών.

Στην ουσία αγοράζουν ότι και όποτε θέλουν, στην τιμή που θέλουν και κάνουν και trading στην πλάτη των... υπολοίπων παικτών!!! Ηδη είναι ο ισχυρότερος ”παράγων” της αγοράς, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία.

Εκείνοι αποτελούν σήμερα τη μόνη ίσως δύναμη που θα μπορούσε να ανεβάσει την αγορά, αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν!!!

Στο κάτω κάτω, με τη σημερινή κατάσταση κοντεύουν να μας κάνουν και... χάρη αφού, για να μπουν ”δυνατά” σε μια μετοχή πρέπει να ανεβάσουν την τιμή, κι άν το κάνουν δεν θα ξέρουν πώς να... βγουν, χωρίς να την καταβαραθρώσουν (με τις εμπορευσιμότητες να είναι κάτω του... μηδενός).

Οι εκθέσεις τους για την αγορά είναι άκρως αποκαλυπτικές, όπως και οι πρόσφατες της UBS, η πρώτη εκ των οποίων - για τις τράπεζες- έδωσε λαβή για ένα γελοίο ”κυνήγι μαγισσών και συνωμοτών”.

Tους αρέσουν συγκεκριμένες μετοχές, σε συγκεκριμένες τιμές, ενώ θεωρούν ότι η αγορά στο σύνολό της δεν προσφέρει ”εκπτώσεις” σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές.

Εξίσου αποκαλυπτικές (κατόπιν ολίγης... σκέψης) είναι και κάποιες αναλύσεις της SSSB σύμφωνα με τις οποίες έχουμε καλές αποτιμήσεις, καλή μερισματική απόδοση, αλλά κακή ”ψυχολογία” και momentum, όπως επίσης και περιορισμένο ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας των εισηγμένων.

Ιδού τα προβλήματα της αγοράς. Μη - εμπορευσιμότητα, α-διαφάνεια, ”έλλειψη” εγχώριων επενδυτών και μέτρια (το πολύ) κερδοφορία. Αυτά γνωρίζουν οι... ”συνωμότες” και κινούνται όπως κινούνται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζονται κατά καιρούς από όλους, έλληνες και ξένους, διαφόρων ειδών... παιχνίδια.

Ωσπου θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα αντιληφθούμε ότι τα ”καλά χαρτιά” πέρασαν σε ”ξένα χέρια” αργά-αργά κι έναντι πινακίου φακής, χωρίς όμως να ”μας φταίνε” οι... συνωμότες.

Υ.Γ. Ακούγεται άσχημα αλλά κάποιοι υποστηρίζουν, ότι για να πάρει κάποια στιγμή απάνω της η αγορά πρέπει να προηγηθεί ένα μεγάλο ”ξεπούλημα” από ιδιώτες και θεσμικούς, ώστε να ανακτηθεί ρευστότητα στο εγχώριο σύστημα. Κάπως έτσι θα τα πάρουν τα χαρτιά οι ξένοι;

Ας το σκεφτούμε αυτές τις μέρες που η Σοφοκλέους ”βουλιάζει και τινάζεται” σε μια κουταλιά...τζίρου.

Υ.Γ.2 Το γεγονός ότι περίπου 700 άτομα κρατούνται σε ομηρία σε ένα θέατρο της Μόσχας από μουσουλμάνους Τσετσένους, δεν φαίνεται να έχει ακόμη ”συνεκτιμηθεί” από τις αγορές, παρότι υπήρξε και βίντεο (ως συνήθως αμφισβητούμενης προέλευσης και γνησιότητας) στο γνωστό αραβικό κανάλι ”Αλ Τζαζίρα” που ουσιαστικά τους συνδέει με την Αλ Κάϊντα.

Μιλάμε για 700 ομήρους, εκρηκτικά και ένα μεγάλο θέατρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Ισως η πιο εντυπωσιακή ενέργεια τρομοκρατίας στην ιστορία, μετά βεβαίως από το πλήγμα στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v