Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαϊκή εντολή αλλαγής

Μία καθαρή εντολή αλλαγής πορείας έδωσε χθες το εκλογικό σώμα της χώρας. Η εντολή ήταν ισχυρή, δόθηκε επί προγραμματικής βάσης και οφείλει να υλοποιηθεί πλήρως και δίχως εκπτώσεις. 

Λαϊκή εντολή αλλαγής

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από τη χθεσινή κάλπη, η Ελλάδα εξασφάλισε ένα απολύτως καθαρό αποτέλεσμα. 

Πρώτον, η ΝΔ κατέκτησε ποσοστά τα οποία της επιτρέπουν να σχηματίσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άρα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της δίχως τους συμβιβασμούς στους οποίους -κατά πάσα βεβαιότητα- θα υποχρεωνόταν, εάν αναγκαζόταν να καταφύγει σε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. 

Πρόκειται, δε, για ποσοστά τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως «ιστορικά», καθώς την επαναφέρουν σε επίπεδα προ κρίσης ή και ακόμη παλαιότερα.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε, με αντίστοιχη καθαρότητα, δίχως όμως να υποστεί μία λεγόμενη «στρατηγική ήττα», καθώς τα ποσοστά του παρέμειναν άνω του επιπέδου του 30% και με σχετικά μικρή υστέρηση έναντι εκείνων που είχε κατακτήσει τον Σεπτέμβριο του 2015 (35,46%).

Αυτό το καθαρό αποτέλεσμα, δε -το οποίο αποτυπώνεται στη διαφορά της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο κυριότερων κομμάτων- εξήχθη στη βάση μίας εκτενούς προγραμματικής αντιπαράθεσης επί σειράς σημείων πολιτικής σε ολόκληρο το φάσμα κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. 

Με άλλα λόγια, το ελληνικό εκλογικό σώμα ψήφισε χθες υπέρ μίας αλλαγής της ακολουθούμενης πολιτικής, από την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας διαμέσου της μείωσης της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και της προώθησης άλλων φιλοεπενδυτικών μέτρων, έως την πάταξη της ανομίας και της ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και -συνολικά- την υλοποίηση όλων εκείνων των μέτρων που περιγράφει με κάθε σαφήνεια στο πρόγραμμά της η ΝΔ. 

Ταυτόχρονα, το εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέπει στη νέα κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, την ολοκλήρωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης και του τρόπου ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας και να ενισχύσει έτσι τις προοπτικές πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. 

Αυτή ήταν, εξάλλου, η εντολή που διεκδίκησε και τελικά έλαβε από το εκλογικό σώμα η ΝΔ. 

Ευλόγως, στη βάση του τελικού αποτελέσματος, το εκλογικό σώμα καταψήφισε τα μέτρα κοινωνικής και λοιπής πολιτικής, που περιελάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του πρόγραμμα.

Ως αποτέλεσμα, δε, αυτής της καθαρής επιλογής, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει η ΝΔ μπορεί να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, δίχως εκπτώσεις, συμβιβασμούς ή περικοπές από το πρόγραμμα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει στο εκλογικό σώμα. 

Πέραν όλων αυτών, όμως, η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση κατέδειξε ακόμη ορισμένα τινά. 

Πρώτον, ότι η «υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ» δεν τελείωσε και ότι αυτό το κόμμα δεν υπέστη τη στρατηγική ήττα που πολλοί είχαν προαναγγείλει για αυτό. Αντίθετα, σε  συνδυασμό με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε την επικράτησή του στον λεγόμενο κεντρο-αριστερό χώρο. 

Γεγονός το οποίο έσπευσε να επισημάνει χθες βράδυ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, εγγράφοντας μάλιστα «υποθήκες» έναντι της κυβέρνησης της ΝΔ, μέσω της προαναγγελίας της προάσπισης των «κατακτήσεων» που έκανε η κυβέρνησή του υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. 

Τέλος, αναπόσπαστο τμήμα της χθεσινής λαϊκής ετυμηγορίας ήταν και η εκλογική τύχη που επιφυλάχτηκε τόσο για τη ΜέΡΑ25 του κ. Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος προβάλλει πλέον ως ο «αριστερός αντίλογος» στον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή -«κλέβοντας» τον σχετικό ρόλο από το ΚΚΕ- όσο και για την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου, που πλέον ανάγεται στον ακροδεξιό πόλο του κοινοβουλίου, μετά την αποτυχία της Χρυσής Αυγής να επιστρέψει σε αυτό. 

Όλο «αυτό», όμως, είναι μία άλλη… συζήτηση!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v