Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγάλο ψάρι… τρώει το μικρό;

Ώρες προ της κάλπης και…φοβάται ο Γιάνης το θεριό και το θεριό τον…Γιάνη. Πάντα με ένα ν. Το πώς και το γιατί, ακολουθούν.

Το μεγάλο ψάρι… τρώει το μικρό;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο κανόνας –και οι ποικίλες εφαρμογές του- όντως θέλουν τους «μικρούς» να γίνονται λεία των «μεγάλων».

Στην ελληνική πολιτική σκηνή, ωστόσο, η μάχη της επιβίωσης ουδένα εξαιρεί, καθώς και οι «πρωταγωνιστές» της κάλπης, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στέκουν ανοικτοί σε δυνητικά πλήγματα από τους μικρότερους από πλευράς ισχύος κομματικούς αντιπάλους τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σαφώς απειλείται από τα ποσοστά που μπορεί να κατακτήσει στην κάλπη το ΜέΡΑ25 του φίλτατου Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη, το οποίο συνιστά μία εξ’ αριστερών απειλή για το πάλαι ποτέ ριζοσπαστικό και πλέον «εξημερωμένο», -τουλάχιστον έως έναν βαθμό- κυβερνών κόμμα.

Σημασία, δε, εδώ δεν έχει μόνον το ποσοστό που θα εξασφαλίσει στην κάλπη ο κ.Βαρουφάκης όσο –κυριότερα- εάν θα κατακτήσει και κοινοβουλευτική παρουσία, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα θεσμικού διαλόγου -ή αντιπαράθεσης- με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, αν και ο δυνητικός κίνδυνος που θέτουν για τη Νέα Δημοκρατία οι εκ δεξιών της κομματικοί σχηματισμοί είναι άλλης τάξης μεγέθους, το ουσιαστικό διακύβευμα στην περίπτωσή της  είναι ακόμη σημαντικότερο καθώς αφορά στην εξασφάλιση ή μη της αυτοδυναμίας, η οποία κατά τον φίλτατο κ.Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πρόκριμα για τη διενέργεια ή μη επαναληπτικών εκλογών.

Όπως σημειώνει σε σχετικό πόνημά της υπό τον τίτλο «Τα δύο κλειδιά της αυτοδυναμίας» η συνάδελφος κα. Μ.Μάνη, τα δυο στοιχεία που θα κρίνουν την ύπαρξη ή μη αυτοδυναμίας είναι αφενός το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα και αφετέρου το άθροισμα  των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής αφού δεν θα έχουν περάσει το κατώφλι του 3%. Όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των «εκτός» τόσο μειώνεται το όριο της αυτοδυναμίας.

Σε αυτές τις δυο παραμέτρους η στήλη προσθέτει και το επίπεδο της αποχής, καθώς τα «μπάνια του λαού» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εκλογικής εξίσωσης όταν η κάλπη στήνεται στις 7 Ιουλίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η είσοδος ή μη του ακροδεξιού κομματικού σχηματισμού, Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή, όπως και εκείνη του ΜέΡΑ25 ή η ενδεχόμενη «επιστροφή» της Χρυσής Αυγής,  πλήττουν ευθέως τη δυνατότητα της ΝΔ να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και άρα ενισχύουν το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών. 

Το σύνολο δε των δημοσκοπήσεων που είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας παρέχουν ποσοστά προτίμησης του εκλογικού σώματος ικανά να ανοίξουν την πόρτα της Βουλής για όλα αυτά τα «μικρότερα» κόμματα.

Μολονότι, Metron Analysis, Alco και Prorata δείχνουν την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από 9% έως και 13% και προβλέπουν αυτοδυναμία για τη ΝΔ, συνάμα τοποθετούν και τους 3 μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς (Μέρα25, Ελληνική Λύση και ΧΑ) στο εκλογικό κατώφλι του 3%. Τούτου δοθέντος, δεν πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις και από άλλους «μικρούς» κομματικούς σχηματισμούς.

Υπό το φως των παραπάνω είναι κάτι περισσότερο από αναμενόμενα τα πυρά που έχουν στρέψει κατά το τελευταίο διάστημα οι πρωταγωνιστές των εκλογών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στους «μικρότερους» από πλευράς εκλογικής ισχύος αντιπάλους τους.

Τόσο ο κ.Α. Τσίπρας, στη διάρκεια σειράς συνεντεύξεων που έχει παραχωρήσει το τελευταίο διάστημα, βάλλει κατά του πρώην υπουργού του, Γ. Βαρουφάκη, όσο και η Πειραιώς κατά του κ.Βελόπουλου.

Μηδένα προ της… κάλπης μακάριζε, ωστόσο. Το τελικό αποτέλεσμα και την λύση της εξίσωσης θα τα παρακολουθήσουμε το βράδυ της Κυριακής.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v