Οι αγορές δεν ανεβαίνουν με ευχολόγια...

Τα blue chips δέχτηκαν χτες ισχυρές πιέσεις, οδηγώντας το γενικό δείκτη σε νέες απώλειες και τους επενδυτές σε μία νέα απογοήτευση. Το όραμα των 1.950 μονάδων μοιάζει μακρινό. Η Σοφοκλέους έδειξε απροθυμία και κυρίως αδυναμία αυτές τις εβδομάδες να ακολουθήσει σε ρυθμό ανόδου τις μεγάλες ξένες αγορές. Η συνέχεια προβλέπεται πολύ δύσκολη, όσο κι αν θα θέλαμε τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Οι αγορές δεν ανεβαίνουν με ευχολόγια...
Τα blue chips δέχτηκαν χτες ισχυρές πιέσεις, οδηγώντας τον γενικό δείκτη σε νέες απώλειες και τους επενδυτές σε μία νέα απογοήτευση. Το όραμα των 1950 μονάδων μοιάζει μακρινό.

Η Σοφοκλέους έδειξε απροθυμία και κυρίως αδυναμία αυτές τις εβδομάδες να ακολουθήσει σε ρυθμό ανόδου τις μεγάλες ξένες αγορές. Η συνέχεια προβλέπεται πολύ δύσκολη, όσο κι αν θα θέλαμε τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι ο γενικός δείκτης θα φτάσει στις 1.500 ή στις 1.200 μονάδες. Ακόμη και το σενάριο του εγκλωβισμού του γενικού δείκτή σ’ ένα στενό κανάλι τιμών είναι ένα εξίσου αρνητικό ενδεχόμενο.

Τα μεγάλα προβλήματα των μετοχοδανείων και των ”κόκκινων κωδικών” εξακολουθούν να υφίστανται. Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθούν τα όποια προβλήματα είναι να ανέβει ο γενικός δείκτης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Να γίνει ένα θαύμα και το κλίμα να αλλάξει αύριο μονομιάς. Το όνειρο του κάθε εγκλωβισμένου! Μόνο που δεν γίνονται θαύματα στις μέρες μας…

Δεν μιλάμε πλέον για εγκλωβισμένους επενδυτές, αλλά για μία εγκλωβισμένη αγορά. Γυρίζουμε γύρω – γύρω από τα προβλήματά μας. Ο σκύλος μπορεί να πιστεύει ότι κάτι κάνει γυρνώντας γύρω – γύρω από την ουρά του, αλλά όσοι τον βλέπουν ξέρουν ότι δεν κάνει κάτι περισσότερο από τα να χάνει τον χρόνο του και να εξαντλείται, δίχως να παράγει έργο.

Θα τολμούσαμε να πούμε ότι η εσωστρέφεια που έχουμε αναπτύξει είναι η βενζίνη που κινεί την μηχανή της αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης.



Ποιος όμως θα κάνει την αρχή για κάτι καλύτερο; Οι ξένοι θεσμικοί μας αγνοούν συστηματικά. Στο κάτω – κάτω της γραφής στις δικές τους αγορές έχουν καλύτερες ευκαιρίες. Οι έλληνες θεσμικοί δεν έχουν τις αντικειμενικές δυνατότητες για να κινήσουν την αγορά. Όσο για τους μικροεπενδυτές; Οι περισσότεροι δεν θέλουν καν να ακούν για τη Σοφοκλέους.

Όσοι αγαπούν την αγορά θα ήθελαν να την δουν να σταθεροποιείται σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Είναι όμως προφανές ότι οι αγορές δεν ανεβαίνουν με ευχολόγια, αλλά μόνο με μετρητά.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v