Μία ενδιαφέρουσα άποψη...

Είναι φθηνή ή ακριβή η Σοφοκλέους; Ένας χρηματιστής μπορεί να σας πει σήμερα ότι είναι φθηνή και αύριο να την βρει πανάκριβη.. Ένας επιχειρηματίας θα σας πει ότι οι μετοχές του είναι οι φθηνότερες της αγοράς, ακόμη και αν διαπραγματεύονται με P/E 100.Η αλήθεια ίσως βρίσκεται στις of the record συζητήσεις με ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα έσω και τα έξω των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μία ενδιαφέρουσα άποψη...
Είναι φθηνή ή ακριβή η Σοφοκλέους; Ένας χρηματιστής μπορεί να σας πει σήμερα ότι είναι φθηνή και αύριο να την βρει πανάκριβη, έστω και αν η αγορά βρίσκεται αύριο σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση με σήμερα. Αρκεί να βγαίνουν οι προμήθειες. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται.. Ένας επιχειρηματίας θα σας πει ότι οι μετοχές του είναι οι φθηνότερες της αγοράς, ακόμη και αν διαπραγματεύονται με P/E 100.

Η αλήθεια δεν ανήκει στους τρελούς και στα παιδιά, όπως θέλει η λαϊκή ρήση, αλλά ίσως βρίσκεται στις of the record συζητήσεις με ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα έσω και τα έξω των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση είχε ο υπογράφων αυτό το σημείωμα με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος μιας πραγματικά πολύ μεγάλης ελληνικής επιχείρησης.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το χρηματιστήριο και η εκτίμηση του εν λόγω στελέχους ήταν ότι στην αγορά υπάρχουν ακόμη αρκετές μετοχές που είναι ακριβές σε σχέση με αντίστοιχους μετοχικούς τίτλους που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια: ”Είναι εύκολο να λέει κανείς ότι οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές. Είναι πράγματι φθηνές σε σχέση με τα επίπεδα τιμών του 1999. Αν θέλουμε όμως να συγκρίνουμε τις τιμές των ελληνικών μετοχών με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, θα μας περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη”.

Κι ο ίδιος συνέχισε: ”Το φθηνό και το ακριβό είναι πολύ σχετικές έννοιες. Θα ήμασταν άδικοι αν λέγαμε ότι όλες οι ελληνικές μετοχές είναι ακριβότερες από τις ξένες. Όχι! Υπάρχουν και πραγματικά φθηνοί μετοχικοί τίτλοι. Το θέμα είναι ότι οι τίτλοι αυτοί είναι λίγοι, δεν είναι η πλειοψηφία των ελληνικών μετοχών”.

Συμφωνούμε ή διαφωνούμε; Δεν ξέρουμε αν αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ή ότι άνθρωποι που έχουν λόγο στο οικονομικό γίγνεσθαι είναι προβληματισμένοι σε σχέση με την κατάσταση της αγοράς.

Το παιγνίδι των συγκρίσεων με τις ξένες αγορές είναι αρκετά ενδιαφέρον. Το 1999 είχαμε χλευάσει το γεγονός ότι πολλές ελληνικές μετοχές είχαν αποτιμήσεις άμεσα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις πολυεθνικών. Αλλά και σήμερα δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η σύγκριση αυτή μας συμφέρει…

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v