Το ”κρυφό χαρτί” της Σοφοκλέους

Κι όμως, ο κόσμος γύρισε... ανάποδα. Ολα όσα καταμαρτυρούσαμε στις ελληνικές τράπεζες, στις ΔΕΚΟ, ακόμη και η ”εσωστρέφεια” των περισσοτέρων επιχειρήσεων, εξελίσσονται σε ...ατού!! Αιρετική άποψη; Θα δούμε.

Το ”κρυφό χαρτί” της Σοφοκλέους
του Γιώργου Παπανικολάου

Πρίν απο τρία χρόνια αγκομαχούσαμε να προλάβουμε το τρένο της ”τιτλοποίησης” και της ”μόχλευσης”.

Οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί, οι πολυεθνικοί τραπεζικοί γίγαντες και οι ”επενδυτικοί οίκοι” ήταν μαζί με τους ”πιονιέρους” της νέας οικονομίας, τα ”μοντέλα”, στα οποία όλοι προσέβλεπαν.

Τελικά, ”ευτυχώς” που δεν... προκάναμε.

Ο ΟΤΕ μπορεί τώρα να πανηγυρίζει για τα περιορισμένα δάνεια του ισολογισμού του, η ΔΕΗ πρόλαβε να δει πώς εξελίχθηκαν τα πειράματα τύπου Vivendi, ενω οι τράπεζες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο κύριο αντικείμενο τους, έχoντας ακόμη μεγάλα αποθέματα κεφαλαιακής επάρκειας, τουλάχιστον σε σχέση με κάποιες άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ολα αυτά ελάχιστης αναγνώρισης (και... δημοσιότητας) φαίνεται να τυγχάνουν τόσο από τους ξένους όσο κι από τους εγχώριους αναλυτές. Ισως γιατί ακόμη είμαστε στο στάδιο των συγκριτικών αποτιμήσεων, ίσως γιατί έχουμε ακόμη το πρόβλημα της μειωμένης αποδοτικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων εν γένει.

Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι ακόμη δεν έχουμε ”μπουκώσει” (ως χώρα) στο... χαρτί (αυτή είναι η πιό... λαϊκή έκφραση για την ”τιτλοποίηση”).

Δεν έχουμε εταιρικά ομόλογα, δεν έχουμε ”εκσυγχρονίσει” αντίστοιχα την αγορά ακινήτων, δεν μπήκαμε στο παιχνίδι των ”παραγώγων επι των παραγώγων”.

Αυτό, ίσως αποτελέσει την μεγαλύτερη άμυνα της αγοράς (και της οικονομίας) άν και εφόσον εξελιχθούν στη πράξη τα ”μαύρα σενάρια” για τις ξένες αγορές.

Αρκεί βέβαια να πειστεί και ο επενδυτής ότι τα νούμερα που βλέπει στις λογιστικές καταστάσεις δεν είναι... ”πέτσινα”, αρκεί να υπάρξει πραγματική ανταπόκριση των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις διαφάνειας των μετόχων τους και με την προϋπόθεση, ότι οι έλληνικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να δείξουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, σε δίσεκτους καιρούς.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v