Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάντε το απλό!

Εάν κάτι δεν είναι -κατά βάση- απλό και ξεκάθαρο, οι πιθανότητες να «χαλάσει» αυξάνονται. Πολύ περισσότερο σε μία χώρα στην οποία η γραφειοκρατία, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η αναποτελεσματικότητα βασιλεύουν.

Κάντε το απλό!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μετά τα όσα αποτρόπαια και τραγικά διαδραματίστηκαν στη χώρα μας, η προαναγγελία αναμόρφωσης του τομέα πολιτικής προστασίας, στην οποία προχώρησε χθες η κυβέρνηση, αποτελεί μία εντελώς αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη.

Αποτελεί, με άλλα λόγια, στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ.

Εκ του αποτελέσματος, όχι μόνον του πρόσφατου αλλά του διαχρονικού, το υφιστάμενο σύστημα έχει αποδειχθεί, αν μη τι άλλο, ανεπαρκές.

Πρόκειται, δε, για μία ξεκάθαρη εθνική ανάγκη, η οποία υπερβαίνει τις όποιες γραμμές και τα όποια χρώματα και το αποτέλεσμά της οφείλει να είναι προϊόν συναίνεσης και εργασίας εκ μέρους όλων των πλευρών.

Οφείλει να αποτελέσει μία νέα αρχή για την πατρίδα μας, στον απόηχο της καταστροφής που βίωσε πρόσφατα, η οποία θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων αυτής της χώρας, έναντι των φυσικών καταστροφών και του τρόπου αντιμετώπισής τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, που θα εξετάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ενώ εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα.

Όποιο κι αν είναι το προϊόν αυτής της επιτροπής, οφείλει να είναι απλό και λειτουργικό, ούτως ώστε να αποδειχθεί και αποτελεσματικό.

Ζούμε σε μία χώρα η οποία διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της πρωταθλήτριας στη γραφειοκρατία, στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων της μίας υπηρεσίας από την άλλη και στην παραγωγή πενιχρών αποτελεσμάτων από την κρατική μηχανή.

Εάν αυτές οι παράμετροι δεν προσμετρηθούν από την παραπάνω επιτροπή, το έργο της, κατά πάσα βεβαιότητα, θα απαξιωθεί ταχύτατα.

Εάν δεν το κάνουμε «απλό», δεν θα «δουλέψει».

Βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, οι ίδιες αρμοδιότητες που ανήκουν στους κατά τόπους δημάρχους, ανήκουν και στους περιφερειάρχες ή στους αντιπεριφερειάρχες, ενώ ασαφές είναι το ζήτημα του ελέγχου και της εποπτείας εκτέλεσης αυτών των αρμοδιοτήτων.

Η πρόληψη είναι παντελώς απούσα και συνιστά έναν πραγματικό Γολγοθά για τον πολίτη η οποιαδήποτε προσπάθεια λήψης μέτρων αυτοπροστασίας, με την κοπή έστω και ενός κλαδιού δένδρου που βρίσκεται στην περιουσία του. 

Ταυτόχρονα, πολιτείες ολόκληρες έχουν -νομίμως ή παρανόμως- κτιστεί εντός δασικών περιοχών, με σαφή τον κίνδυνο τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τις περιουσίες αυτές.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων και ψηφοθηρίας δεκαετιών, το οποίο ουδεμία κυβέρνηση έως τώρα επέδειξε βούληση να αντιμετωπίσει και ακριβώς για αυτόν τον λόγο είναι απολύτως απαραίτητο να φέρουν σφραγίδα διακομματικής συναίνεσης τα όποια συμπεράσματα συναχθούν από την παραπάνω επιτροπή.

Κυριότερα, δε, οφείλουμε κάποτε να κατανοήσουμε σε αυτόν τον τόπο ότι τα ζητήματα πολιτικής προστασίας δεν αφορούν μόνον την αντιμετώπιση αλλά -ακόμη σημαντικότερα- την πρόληψη και την εκπαίδευση.

Αποτελούν τρόπο ζωής.

Ως τέτοια αντιμετωπίζονται σε πραγματικά προηγμένες χώρες και ως τέτοια οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε και εμείς.

Εάν η πολιτεία επιθυμεί -όντως- να καταστήσει έμπρακτη τη συγγνώμη της για τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν, τότε οφείλει να ανοίξει τον δρόμο για τον εκ βάθρων ανασχεδιασμό του τομέα πολιτικής προστασίας.

Επειδή, δε, στις δημοκρατίες ο κανόνας αφορά την πολιτική εναλλαγή στα ηνία της εξουσίας, αυτή η συγγνώμη οφείλει να μετουσιωθεί σε συναίνεση και αποφασιστικότητα για την αλλαγή των κακώς κείμενων σε αυτή τη χώρα εκ μέρους των κυριοτέρων εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.

Η ευθύνη ανήκει σε όλους. Μπορούν να την επωμιστούν;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v