Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σύστημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Κάν' το όπως οι επιχειρήσεις. Έσοδα μείον έξοδα και φορολόγηση μόνο του τελικού αποτελέσματος. Η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας υπόσχεται πολλά…

Το σύστημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μπορεί να σηκώνει «αστερίσκους» και «υποσημειώσεις», όμως, στη βάση της, η πρόταση υιοθέτησης ενός νέου φορολογικού συστήματος, όπως αυτού που έβαλε χθες στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι ευθέως αναπτυξιακή και συνάμα κτυπά στην καρδιά το τέρας της φοροδιαφυγής.

Έσοδα μείον έξοδα και φορολόγηση μόνο του τελικού αποτελέσματος, βάσει ενός πλήρως ηλεκτρονικοποιημένου συστήματος και της διασύνδεσης του κάθε POS με το Taxisnet.

Στη βάση της, μία απλή πρόταση, που κατά το πρώτο σκέλος της χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία εγγυάται μεγιστοποίηση της αγοραστικής δυνατότητας του κάθε νοικοκυριού, αύξηση της φορολογικής συνέπειας, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ θα παρακρατείται στην πηγή και ένα μέγα όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Κυριότερα, όμως, δίνει πνοή ζωής σε μία ακόμη χειμαζόμενη αγορά και συμβάλλει καταλυτικά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων από έμμεσους φόρους.  

Αν και στην ουσία της αυτή η πρόταση αποθαρρύνει την αποταμίευση και εμπεριέχει σημεία που χρήζουν θεμελιωδών διευκρινίσεων, όπως π.χ.,  η δυνητική εξαίρεση πολυτελών αγαθών από τις δαπάνες, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες της χώρας θα παρείχε μία πραγματική ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία σήμερα βαρυγκομούν υπό το βάρος της υπερφορολόγησης. 

Το όλο στοίχημα, δεν υπάρχει αμφιβολία, αφορά το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που μπορεί να προσφέρει αυτό το φορολογικό σύστημα, δεδομένων των δεσμεύσεων της χώρας, όμως τούτο εξαρτάται τόσο από την επιτυχία που θα υπάρξει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής όσο και από τη δυνητική αύξηση  των εσόδων από έμμεσους φόρους.

Κλειδί της υπόθεσης είναι βεβαίως η ύπαρξη κινήτρου.

Με αυτό το σύστημα, ο καταναλωτής-φορολογούμενος έχει άμεσο και ισχυρό κίνητρο να επικαλεστεί το σύνολο των αποδείξεων που τον αφορούν και έχουν εκδοθεί στο όνομα και ΑΦΜ του, σε περίπτωση πληρωμής με μετρητά, ενώ σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές, η διασύνδεση των POS με το Taxisnet καταργεί την υποχρέωσή του για τη συλλογή έγχαρτων αποδείξεων, που τόσο προβληματική αποδείχθηκε κατά το παρελθόν.

Κίνητρο, όμως, έχει και για την αποκάλυψη «κρυφών εισοδημάτων», τα οποία με τη σειρά τους θα προσμετρηθούν στην κατανάλωση και βεβαίως στο ΑΕΠ και στα φορο-έσοδα από  ΦΠΑ και λοιπούς έμμεσους φόρους.

Εντέλει, δε, θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας δικαιότερο, αφού δεν θα φορολογούνται μόνον όσοι -κατά τεκμήριο- δεν μπορούν να κρύψουν τα έσοδά τους (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.λπ.) αλλά το σύνολο των εμπλεκομένων στην κατανάλωση.

Εάν ο πολιτικός κόσμος της χώρας όντως αναζητά «δημοσιονομικό χώρο» πέραν των υποχρεώσεων της χώρας, για την άσκηση πολιτικής, η μείωση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους μπορούν να του τον προσφέρουν…

Η φοροδιαφυγή, φίλτατοι, ήταν και παραμένει η κυριότερη πηγή οικονομικής και κατά προέκταση κοινωνικής αδικίας σε αυτόν τον τόπο καθώς -πέραν όλων των άλλων- οδηγεί στην υπερφορολόγηση μόνο των ειλικρινών.

Η παροχή κινήτρων, όπως αυτά που εμπεριέχει ένα φορολογικό σύστημα το οποίο βασίζεται στη φορολόγηση μόνο του «τελικού αποτελέσματος», συνδράμει καταλυτικά στην πάταξη αυτής της πηγής κοινωνικής αδικίας, συμβάλλει στη βελτίωση των δημοσίων εσόδων και εντέλει αυξάνει την αγοραστική ικανότητα του κάθε πολίτη και του κάθε νοικοκυριού.

Δίνει ανάσα σε πολίτες και δημόσια οικονομικά, αρκεί να εφαρμοστεί… σωστά!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v