Απάθεια και απραξία ”βαραίνουν” τη Σοφοκλέους

Στη χθεσινή ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών θα στηριχθεί η όποια προσπάθεια ανακοπής της διολίσθησης στη Σοφοκλέους. Ωστόσο μια σειρά απο παράγοντες μάλλον δεν ευνοούν την ανάκαμψη.

Απάθεια και απραξία ”βαραίνουν” τη Σοφοκλέους
H άνοδος των ξένων αγορών στην Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ προσφέρει μία αχνή έστω ελπίδα στην ...αναιμική Σοφοκλέους που χθες ”κατάφερε” να κλείσει στο χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης και σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό -και όχι μόνον- όριο ”στήριξης” των 2.500 μονάδων. Ο τζίρος περιορίστηκε για μία ακόμη φορά στα 71 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι σε μόλις 24 δισ. δρχ. (για να κάνουμε και τις απαραίτητες συγκρίσεις).

Εάν το επίπεδο των 2.500 μονάδων αντέξει, υποστηρίζουν ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές, υπάρχουν κάποιες ελπίδες ανάκαμψης, ενώ σε άλλη περίπτωση η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με το κενό που έχει δημιουργηθεί στη περιοχή των 2.470 μονάδων, ή ακόμη και με χαμηλότερα επίπεδα!

Πέρα όμως από τις ”αρχές” της ανάλυσης, δεν μπορεί παρά να σημειωθούν, η απάθεια των επενδυτών στα συνεχιζόμενα σενάρια περί των γαμβρών της Alpha, οι αδιάκοπες εντολές πώλησης στον ΟΤΕ (το όνομα του οποίου κοσμούσε προ ημερών ρεπορτάζ μεγάλης ξένης οικονομικής εφημερίδας για τα put options και τον αφανή ρόλο τους στους ισολογισμούς), όπως και η ολοένα πιο ”ασθενής” αντίσταση της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης στις πιέσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα χθεσινά κίνητρα Χριστοδουλάκη είναι μάλλον δύσκολο να επηρεάσουν σφόδρα το κλίμα, ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη και η αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει οι πληροφορίες περί ”αναδόμησης” στην ηγεσία όλου του φάσματος των εισηγμένων που ελέγχονται από το Δημόσιο, δηλαδή σε ενα σεβαστό ποσοστό των blue chip της αγοράς μας.

Κύριο χαρακτηριστικό της Σοφοκλέους παραμένει η ...απάθεια, με τον τζίρο να αποδεικνύει περίτρανα οτι οι επενδυτές είναι σε στάση όχι αναμονής αλλά ...ανάπαυσης. Μία στάση που αν δεν μεταβληθεί γρήγορα, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για την πορεία των τιμών.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v