Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λήξτε το…

Όχι «χθες». Σήμερα. Οι δρόμοι πρέπει να καθαριστούν άμεσα από τις χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που τους κατακλύζουν. Πρέπει να περιμένουμε την εκδήλωση κάποιας επιδημίας για να το καταλάβουμε αυτό;

Λήξτε το…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ανεξάρτητα της απόφασης στην οποία θα καταλήξει σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ σχετικά με τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι δρόμοι πρέπει από αύριο να αρχίσουν να καθαρίζονται.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να θέσει τέλος, με όποιον πρόσφορο τρόπο, στο μαρτύριο στο οποίο υποβάλλονται εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν σωρευτεί στους δρόμους των πόλεων και από τους κινδύνους που αυτοί συνεπάγονται για τη δημόσια υγεία.

Πλέον, δεν είμαστε στο παρά πέντε της υπόθεσης αλλά στο… και πέντε.

Για να διαπιστωθεί αυτό δεν είναι απαραίτητες οι προειδοποιήσεις στις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού από τον καθένα ο οποίος αντικρίζει τις συνθήκες συσσώρευσης απορριμμάτων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, εν μέσω ενός από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων ετών.

Πολύ απλά, δεν πάει άλλο.

Η έμμεση πλην σαφής προειδοποίηση στην οποία προχώρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζαννακόπουλος, πως εάν η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν αποφασίσει λήξη της απεργίας της, τότε η κυβέρνηση θα κινηθεί ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους κρατικούς οργανισμούς, οφείλει να μετουσιωθεί σε πράξη.

Τον τρόπο ας τον επιλέξει η ίδια, αφού αρνείται πεισματικά την προσφυγή σε «ιδιώτες-εργολάβους». Δικό της το πρόβλημα, δική της και η λύση που πρέπει να δοθεί  σε αυτό.

Ούτως ή άλλως στη βάση υποσχέσεων περί μονιμοποίησης, τις οποίες επιστράτευσε και η ίδια κατά το παρελθόν, διεξάγουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους  οι συμβασιούχοι -ή μάλλον, οι παρατασιούχοι- των δήμων της χώρας.

Κατά πόσον η «λύση» που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή μπορεί όντως να αντιμετωπίσει το ζήτημα είναι ασαφές, υπό το φως των νομικών και συνταγματικών κωλυμάτων στα οποία φέρεται να προσκρούει.

Καλώς ή κακώς, όμως, το πρόβλημα δεν είναι εκεί.

Αφορά στην άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων και στον τερματισμό της εικόνας αίσχους και ντροπής που δίνει σήμερα η χώρα μας.

Η ίδια η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και οι ξενοδοχειακοί φορείς της χώρας υψώνουν κραυγή αγωνίας σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απαράδεκτη εικόνα επί της κυριότερης βιομηχανίας της χώρας, τον Τουρισμό.

Έως χθες, τόσο η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όσο και οι παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα προς τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν είχαν αποτέλεσμα.

Η επίλυση αυτού του ζέοντος ζητήματος, όμως, δεν πρέπει να αφεθεί στην όποια απόφαση καταλήξει σήμερα αυτός ο συνδικαλιστικός φορέας. Η αποκομιδή οφείλει να αρχίσει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας.

Όπως επίσης άμεσα οφείλει να ξεκινήσει και μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.

Καταβάλλονται τα χρήματα αυτά ώστε να συντηρείται το πελατειακό κράτος, ή έχουν έστω και την ελάχιστη ανταποδοτικότητα προς τους πολίτες;

Εάν οι δήμοι δεν αφεθούν ελεύθεροι να επιλέξουν τον πλέον συμφέροντα και αποτελεσματικό τρόπο για τη διεκπεραίωση των εργασιών που τους έχουν ανατεθεί, όπως η καθαριότητα, τότε καταστάσεις όπως η σημερινή είναι βέβαιον ότι θα μας «συντροφεύσουν» και στο μέλλον. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v