Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Μπουτάρης

Όσα θα γίνουν από σήμερα και μετά στη Θεσσαλονίκη, κατά πάσα βεβαιότητα, θα «γράψουν ιστορία». Διότι το διακύβευμα δεν αφορά μόνο στον καθαρισμό της πόλης από τόνους απορριμμάτων, αλλά στην ποιότητα της Δημοκρατίας σε αυτόν τον τόπο.

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Μπουτάρης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από τις 10 σήμερα το πρωί και για χρονικό διάστημα μισής ώρας, το Τμήμα Μελετών και Σχεδιασμού Συστημάτων Καθαριότητας της Δ/νσης Ανακύκλωσης και Αστικών Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δέχεται προσφορές για την ανάδειξη μειοδότη στο έργο καθαρισμού της πόλης.

Η σχετική προκήρυξη αναρτήθηκε και βρίσκεται στη διάθεση όλων, στον διαδικτυακό τόπο της «Διαύγειας», υπό τον τίτλο: «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος - Απευθείας Ανάθεση για την εργασία αποκομιδής αστικών απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού δαπάνης 192.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.».

Προβλέπει, δε, την αποκομιδή 400 τόνων απορριμμάτων ημερησίως, επί τριήμερο, ήτοι συνολικά 1.200 τόνων απορριμμάτων, η ύπαρξη των οποίων στους δρόμους της πόλης θέτει ευθέως σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

Δεν τίθεται αμφιβολία ότι αυτή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, την οποία είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, εξυπηρετεί έναν διττό στόχο.

Πρώτον, τον προφανή, που αφορά στην ανάγκη άμεσου τερματισμού της ομηρίας της πόλης από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, συμβασιούχους και μη, με τη δημιουργία μίας «εναλλακτικής» διόδου για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Δεύτερον, τη διατύπωση ενός ιδιαίτερα ευκρινούς μηνύματος προς αυτούς τους εργαζόμενους, ότι υπάρχουν και «εναλλακτικοί» δρόμοι για την εκτέλεση της εργασίας που οι ίδιοι σήμερα αρνούνται να διεκπεραιώσουν, κατερχόμενοι σε κινητοποιήσεις.

Είναι ένα μήνυμα που θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και του βασικού συνδικαλιστικού φορέα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΠΟΕ-ΟΤΑ, εμφανίζεται άγονος, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και την παράταση του δράματος των κυριότερων πόλεων της χώρας, η Θεσσαλονίκη θα επιχειρήσει να δώσει τέλος στις δοκιμασίες των κατοίκων της.

Δεν είναι σαφές κατά πόσον θα τα καταφέρει, καθώς οι συνδικαλιστές προανήγγειλαν ήδη τη σκλήρυνση της στάσης τους.

«Σαν απάντηση στην ανάρτηση στη Διαύγεια αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε σε κανένα απορριμματοφόρο να πραγματοποιήσει αποκομιδή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ν. Θεσσαλονίκης και μέλος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Κλεοπάτρα Χοροζίδη.

Τουλάχιστον, όμως, το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης θα έχει δείξει έμπρακτα ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτέλεση του έργου του, μεριμνώντας για τους κατοίκους της πόλης, όταν οι ομόλογοί τους σε άλλες πόλεις της χώρας, της πρωτεύουσας συμπεριλαμβανομένης, διστάζουν ή αρνούνται να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αναμένοντας στωικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - συνδικαλιστών των ΟΤΑ.

Η προσπάθεια του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης συνιστά, δε, και μία δοκιμασία των ίδιων των θεσμών και της αποτελεσματικότητας με την οποία διεκπεραιώνουν το έργο τους.

Εάν όντως οι συνδικαλιστές των ΟΤΑ αποκλείσουν τα αμαξοστάσια, όπως απειλούν, απαγορεύοντας την πρόσβαση του όποιου μειοδότη αναδειχθεί για το έργο καθαρισμού της πόλης, θα παραμείνουν αδιάφορες οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και οι φορείς επιβολής της έννομης τάξης;

Όσα θα διαδραματιστούν από σήμερα και κατά τις επόμενες στη Θεσσαλονίκη είναι σαφές ότι θα «γράψουν ιστορία».

Τόσο σχετικά με τη δυνατότητα επικράτησης κοινής λογικής, όσο και της λειτουργίας των θεσμών, αιρετών και μη, στη χώρα μας.

Θα αφεθεί μία ομάδα εργαζομένων να θέτει υπό ομηρία τους πολίτες, ή θα επικρατήσουν οι κανόνες μίας συντεταγμένης κατά τον νόμο πολιτείας;

Λίγες ημέρες υπομονή και το ερώτημα θα απαντηθεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v