Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία Εθνική υπόθεση...

Ο κύριος Τάκης και όραμα έχει και στρατηγική και η Εθνικάρα αντί να τιμωρείται θα έπρεπε να αμειφθεί. Σε μια στοιχειωδώς πιο ήρεμη αγορά, η αποτίμησή της θα ήταν σε άλλα επίπεδα... Στις 4 Μαρτίου όμως θα είναι πολλοί αυτοί που θα τρίβουν τα μάτια τους...

Μία Εθνική υπόθεση...
Μία Εθνική υπόθεση...

Ανάσα, ελέω ”Wal-Mart Stores Inc.”, αλλά κυριότερα λόγω των θετικών προσδοκιών περί συνολικής αντιστροφής του κλίματος στις βασικότερες διεθνείς αγορές, πήρε χθες το ”μαγαζί”.

Άντε και να ”χρωστούσε” και μία θετική αντίδραση, όπως λέγει ο φίλτατος, πλην αισιόδοξος Αθανάσιος, στον απόηχο της ανόδου που σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, επί διήμερο. Πέραν τούτου, όμως, ουδέν. Απολύτως ουδέν.

Ακόμη και αυτός ο επίμονος πωλητής στην Εθνικάρα να μην υπήρχε (ο οποίος επιμένει να αδειάζει τη θεσάρα του στο χαρτί, σαν να γνωρίζει κάτι που όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί αγνοούμε) και πάλι το μαγαζί δεν θα είχε κάτι συγκλονιστικό να παρουσιάσει. Ως συνολική εικόνα. Διότι βεβαίως υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους τμήματα του ταμπλό... Αλλά γι’ αυτά το ”γερακίσιο” μάτι του Αθανάσιου είναι μάλλον καλύτερο, οπότε σας παραπέμπω σε αυτόν.

Και μια που το έφερε η κουβέντα, καθήκον και υποχρέωση της στήλης αυτής είναι η παράθεση ”τροφής για σκέψη” και ασφαλέστατα όχι παροχής επενδυτικών συμβουλών. Γι’ αυτές σας προτρέπουμε ενεργά να απευθυνθείτε στους αρμοδίους. Στους κατάλληλα και νόμιμα πιστοποιημένους κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Στους κατά τόπους επενδυτικούς και χρηματομεσιτικούς οίκους της επιλογής σας. Ταύτα.

Για να επιστρέψουμε λοιπόν στη φίλη Εθνική, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έκπληξή μας για τις –εκ της αλλοδαπής προφανέστατα- συνεχιζόμενες πωλήσεις. Ο κύριος Τάκης και όραμα έχει και στρατηγική και η Εθνικάρα αντί να τιμωρείται θα έπρεπε να αμειφθεί.

Σε μια στοιχειωδώς πιο ήρεμη αγορά, η αποτίμησή της θα ήταν σε άλλα επίπεδα... Έλα όμως που η αγορά, παρά το εκάστοτε έξυπνο χρήμα που τοποθετείται στον κατάλληλο χρόνο, δεν είναι και τόσο ήρεμη και νηφάλια... Είμαι βέβαιος όμως ότι στις 4 Μαρτίου θα είναι πολλοί αυτοί που θα τρίβουν τα μάτια τους...

Και μια που μιλάμε για τράπεζες, για θεσμούς και για εμπιστοσύνη προς αυτούς και προς το ”σύστημα”, να δούμε τι γίνεται και παραέξω;

Στο ευρωπαϊκό προπύργιο του φιλελευθερισμού και στη χώρα, ενδεχομένως, με την πιο μακρά παράδοση στον τραπεζικό τομέα, τη Βρετανία, είδαμε μία κίνηση που σαφώς επισκιάζει τα πάντα και αποκαθιστά την ηρεμία των αγορών και την εμπιστοσύνη τους σε αρχές και αξίες.

Η εθνικοποίηση – κρατικοποίηση της Northern Rock δεν μπορεί να εκληφθεί ωσάν οτιδήποτε διαφορετικό. Όταν αναφέρουν τη λέξη ”Τράπεζα” στο City, ξέρουν για τι πράγμα μιλούν. Δεν χωρατεύουν. Και γνωρίζουν πώς να διαφυλάττουν αρχές και αξίες. Διότι από τη στιγμή που θα αρχίσει να διακυβεύεται η εμπιστοσύνη του κοινού και των αγορών προς το σύστημα... τότε το τέλος δεν είναι μακριά.

Και οι κύριοι του City το γνωρίζουν άριστα τούτο.

Ν.Γ. Δρόσος

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v