Ονειρα φθινοπωρινής νυκτός

Κι όμως εάν δεν υπήρχε η διεθνής κρίση όλα θα πήγαιναν καλά. Η οικονομία αναπτύσσεται, οι επιχειρηματίες μας δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και να φοβηθούν, ενώ η κυβέρνηση αγρυπνά προωθώντας συνεχώς τις πλέον αποτελεσματικές λύσεις στα μικρο-προβλήματα που έχουν απομείνει ως τον πλήρη εκσυγχρονισμό της χώρας (και της αγοράς).

Ονειρα φθινοπωρινής νυκτός
Επιτέλους. Τώρα ξέρουμε από τι κινδυνεύουμε. Από τη διεθνή κρίση. Αλλιώς όλα θα πήγαιναν καλά. Δεν φταίει η κυβέρνηση που δεν μπορεί να λύσει το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το εργασιακό, ή έστω να κάνει μια ιδιωτικοποίηση της προκοπής.

Ούτε βέβαια φταίνε οι επιχειρηματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων πήραν τα δισεκατομμύρια των αυξήσεων κεφαλαίου και τά έκαναν (στην κυριολεξία)... χαρτοπόλεμο, ώστε να γεμίσουν δάνεια τις εταιρίες τους τώρα που είναι χαμηλά τα επιτόκια και να μειώσουν σταδιακά τα κέρδη τους!!

Οχι κύριοι, φταίει η κακή πορεία των ξένων αγορών και ο άτιμος ο Μπους που θέλει να ρίξει το Σαντάμ.

Δεν φταίνε οι τραπεζίτες που, αφού θησαύρισαν επί 4-5 χρόνια από το χρηματιστήριο (κερδίζοντας από τις νέες εισαγωγές, τα αμοιβαία, τις εταιρίες επενδύσεων, τις θυγατρικές χρηματιστηριακές κ.λ.π. κ.λ.π.), θυμήθηκαν (τώρα) να μας πουν ότι ξέχασαν (τότε) να μας προειδοποιήσουν για την κλωτσία που θα έτρωγαν τα κέρδη τους μόλις τελείωνε το πανηγύρι! Ένα λάθος έκαναν οι άνθρωποι.

Δεν φταίνε οι χρηματιστές που έπαιξαν αδιαμαρτύρητα το παιχνίδι μαζί με τους επιχειρηματίες (ορισμένοι μάλιστα υπερθεμάτισαν), ούτε βεβαίως και ορισμένοι δημοσιογράφοι που τα έβλεπαν (περιέργως κάποιοι εξακολουθούν ακόμη να τα βλέπουν) σχεδόν όλα, ”καλώς καμωμένα”.

Δεν φταίνε οι αρχές που πειραματίστηκαν στην πλάτη της αγοράς κι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν αφού είχε ξεκάθαρα συντελεστεί το έγκλημα.

Ούτε βεβαίως το κράτος (και άρα η κυβέρνηση), ο μεγάλος κερδισμένος από την ιστορία της Σοφοκλέους που εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι κανόνες του παιχνιδιού ισχύουν για τους… υπόλοιπους.

Αυτό άλλωστε φαίνεται κι από το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα ”μεγάλα κεφάλια” αυτής της μαύρης σελίδας της ελληνικής αγοράς (μιας σελίδας που δεν έχει ακόμη γυρίσει) εξακολουθούν να είναι στα πόστα τους ή λίγο… παραδίπλα!!!

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να ανησυχούμε. Κρίση είναι θα περάσει!!

Κι εμείς θα συνεχίσουμε απτόητοι διαθέτοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, το πιο διαφανές και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την κεφαλαιαγορά, τους πιο τίμιους επιχειρηματίες, με τους πιο ”καθαρούς ισολογισμούς” (που δεν κορόιδεψαν τον κοσμάκη όπως αυτοί οι… αλήτες της WorldCom και της Enron).

Και βεβαίως τους πιο ικανούς πολιτικούς που κόπτονται νυχθημερόν για το ψωμί του εργάτη και (ταυτοχρόνως) για την ανάπτυξη του επιχειρηματία, με μεταρρυθμίσεις και θεσμικά μέτρα – σκούπα που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι.

Μάλλον εκεί είναι το πρόβλημα. Όλα γίνονται τόσο καλά και τόσο γρήγορα που ούτε καν υποπίπτει στην αντίληψη μας.

Καλημέρα σας

και… όνειρα γλυκά

Γ.Παπ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v