Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ελεύθεροι επαγγελματίες» υπό... ομηρεία

Όχι μόνο τους «τα παίρνουν» με τον νόμο, αλλά τους εγκλωβίζουν κιόλας σε καθεστώς αβεβαιότητας και απόγνωσης. Ένα μήνα πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού, είναι ακόμη όλα στον «αέρα» για τους αυτοαπασχολούμενους.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Προσβολή στην ύβρη συνιστά η μακρά καθυστέρηση στην έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, από την άνοιξη, οπότε ψηφίστηκε το ασφαλιστικό, έως σήμερα, ενόψει της επικείμενης έναρξης εφαρμογής του νέου καθεστώτος ασφάλισης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, από 1.1.2017.

Όχι μόνο αυτοί οι άνθρωποι θα υπόκεινται πλέον σε ένα -από πάσης πλευράς- ασφυκτικό καθεστώς ασφάλισης και φορολόγησης, που αθροιστικά ενδέχεται να ανέρχεται έως και το 70-80% των εισοδημάτων τους, αλλά μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος εξακολουθούν να βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς ακόμη εκκρεμεί η έκδοση σειράς εγκυκλίων που θα αποσαφηνίζουν τους ακριβείς όρους ασφάλισής τους και το επίπεδο των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλλουν.

Πρόκειται για ένα γνήσιο καθεστώς εγκλωβισμού και ομηρείας εκατοντάδων χιλιάδων «ελεύθερων επαγγελματιών» και αυτοαπασχολούμενων, σημαντικός αριθμός των οποίων έχει ήδη προχωρήσει σε παύση δραστηριότητας ή προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ δεν είναι αμελητέος ο αριθμός όσων διερευνούν το καθεστώς μεταφοράς έδρας είτε στη γειτονική Βουλγαρία, είτε στην Κύπρο.

Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει η συνάδελφος Ρούλα Σαλούρου, σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Οι «γκρίζες ζώνες» για τις κρατήσεις στα μπλοκάκια» (11.10.2016), «η αύξηση των εισφορών σε συνδυασμό με τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση οδηγούν σε λύσεις ανάγκης εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και αλλάζουν τον χάρτη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Ως αποτέλεσμα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με το λεγόμενο «brain drain», εκ μέρους όσων επιστημόνων ή άλλων αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, αλλά και με ένα νέο κύμα φυγής ανθρώπων που βρίσκονται σε ενεργή οικονομική δραστηριότητα, καθώς και με τον κίνδυνο κατάρρευσης των εσόδων του νεοσύστατου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η λειτουργία του οποίου επίσης βρίσκεται στον «αέρα», εξαιτίας -για ακόμη μία φορά- της καθυστέρησης στην έκδοση σειράς αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και εάν θα χρησιμοποιηθούν γι' αυτόν τον σκοπό τα εισοδήματα του 2015 ή όχι, καθώς υπάρχει σαφές ενδεχόμενο να καταβληθούν ποσά, τα οποία εκ των υστέρων θα πρέπει να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επίσης, εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων για τον τρόπο υπολογισμού και την «τακτικότητα» των πληρωμών, την απεικόνιση του ασφαλιστικού χρόνου, αλλά και το καθεστώς υπό το οποίο θα ρυθμιστούν αυτά για όσους είναι μισθωτοί και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν «μπλοκάκι» για έναν, δύο ή και περισσότερους εργοδότες (παράλληλη απασχόληση).

Αντίστοιχα, διευκρινίσεις απαιτούνται και για το πώς θα ελεγχθεί το ποσοστό των εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν οι εργοδότες (ένας ή περισσότεροι) και τους τρόπους εντοπισμού κρουσμάτων αποφυγής αυτών των υποχρεώσεων.

Ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων και των διευκρινίσεων που απαιτούνται είναι ιδιαίτερα μακρύς και δεδομένης της καθυστέρησης που υφίσταται στην έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων ή υπουργικών αποφάσεων, αλλά και της περιόδου προσαρμογής που απαιτείται έως ότου αυτές οι αποφάσεις γίνουν «κτήμα» από τους παράγοντες της αγοράς, έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται περί μίας μεθοδευμένης προσπάθειας «εγκλωβισμού» εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών.

Ακόμη, όμως, κι αν τούτο δεν συμβαίνει, πρόκειται για -ακόμη- ένα σαφές δείγμα ανεπάρκειας εκ μέρους των αρμόδιων φορέων της πολιτείας, υπό το φως της αβεβαιότητας που δημιουργεί σε χιλιάδες πολίτες της χώρας αλλά και σε ό,τι αφορά την επιβίωση του νέου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v