Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο συμβολισμός και η ουσία της επίσκεψης Ομπάμα

Είναι άγνωστο εάν η ρητορική Ομπάμα μπορεί να μετουσιωθεί σε έργα, σε ό,τι αφορά στην ελληνική κρίση χρέους, στον ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ ή ακόμη, στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης. Υφίσταται, όμως, ως παρακαταθήκη.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μία εποχή κατά την οποία οι δυνάμεις του λαϊκισμού και οι ακραίες φωνές εμφανίζονται σε ανοδική τροχιά ή ήδη επικρατούν σε τμήματα του δυτικού κόσμου, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων, ο συμβολισμός του τελευταίου ταξιδιού του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα και τη Γερμανία δεν απέχει σημαντικά από την ουσία αυτού του εγχειρήματος.

Ποιος τόπος, πλην της ίδιας της γενέτειρας της Δημοκρατίας, είναι πλέον πρόσφορος για την έκφραση της ανάγκης επιστροφής στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται αυτό το πολίτευμα;

Ποιος τόπος, πλέον πρόσφορος της Γερμανίας υπάρχει για την υπενθύμιση των αιτίων δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη αποτροπής του ενδεχόμενου επανεκδήλωσης των συνθηκών εκείνων που οδήγησαν σε σύρραξη, τόσες φορές κατά το παρελθόν, τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου;

Η δύναμη παρέμβασης ενός απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ σε υπερεθνικά, εθνικά ή οικονομικά ζητήματα, δεν πρέπει να υποτιμάται.

Το σαφές μήνυμα στήριξης που παρέσχε για ακόμη μία φορά χθες ο πρόεδρος Ομπάμα προς την Αθήνα, αναφορικά με την ανάγκη ουσιαστικότερης ευρωπαϊκής βοήθειας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, τερματισμού της πολιτικής λιτότητας και διευθέτησης του χρέους, είναι πλήρες συμβολισμού αλλά και ουσίας σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά ιδεώδη.

Είναι, επίσης, βέβαιον ότι βρίσκει αποδέκτες τόσο στο Βερολίνο, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ενισχύει τη δυναμική επίλυσης των ζητημάτων αυτών αλλά και της κρίσης που η ίδια η ΕΕ διέρχεται.

Ο δε κομβικός ρόλος που διαδραματίζει η Γερμανία, τόσο στην ελληνική κρίση χρέους, όσο και συνολικά στην Ευρώπη, καθώς και ως η κυριότερη σύμμαχος χώρα των ΗΠΑ, καθιστά έτι περαιτέρω ταυτόσημες τις έννοιες του συμβολισμού και της ουσίας των πραγμάτων, σε αυτό το τελευταίο επίσημο ταξίδι Ομπάμα στο εξωτερικό.

Έτσι, λοιπόν, αφήνοντας κατά μέρος όσα δεν καταγράφηκαν από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς και τις όποιες εικασίες για το περιεχόμενό τους, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να προσφέρουν πολυεπίπεδη στήριξη προς την Ελλάδα και εμφανίζονται δημοσίως να το πράττουν.

Στήριξη σε εθνικά ζητήματα που άπτονται των όποιων διεκδικήσεων της Τουρκίας, δεδομένων των πιέσεων που μπορούν να ασκήσουν προς τη γείτονα αλλά και σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία προσεγγίζει την ελληνική κρίση χρέους ή ακόμη και τον δικό της ρόλο στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, όμως, στέκουν και οι ίδιες αντιμέτωπες, στο εσωτερικό τους, με την ανάγκη επαναβεβαίωσης των θεσμικών εχέγγυων που η Δημοκρατία προσφέρει για τον έλεγχο της μίας εξουσίας από την άλλη. Δηλαδή, των περίφημων “checks & balances”, για τα οποία έκανε λόγο χθες και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.

Υπό αυτό το πρίσμα, το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα και αναμένεται να επαναλάβει κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του αφορά σε μεγάλο βαθμό το αμερικανικό ακροατήριό του.

Αν και λόγοι ασφαλείας θα του στερήσουν τον επιβλητικό περίγυρο της Πνύκας, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα στείλει ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη επαναβεβαίωσης των ιδεωδών που γεννήθηκαν στη χώρα μας και βοήθησαν στην εδραίωση της δικής του.

Κατά πόσον αυτά τα μηνύματα, τόσο προς το εσωτερικό ακροατήριό του, όσο και προς το ευρωπαϊκό, θα μπορέσουν να βρουν ευήκοα ώτα, είναι επί του παρόντος άγνωστο.

Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο -για ό,τι αξίζει- είναι ότι διατυπώθηκαν, έστω δίκην παρακαταθήκης. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v