Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «Ράμπο» και ο κρυμμένος θησαυρός

Τι νόημα έχει να δουλεύεις, όταν γνωρίζεις ότι θα «σου τα πάρει» το κράτος, επειδή δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του; Η φοροδιαφυγή αποτελεί την κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας και επιτέλους, οφείλει να παταχθεί…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στην καρδιά κάθε οικονομικής δραστηριότητας, ως γνωστόν, βρίσκεται η παράμετρος του «κινήτρου».

Δίχως το κίνητρο του κέρδους ή τουλάχιστον δίχως την προσδοκία εξασφάλισής του, ποιος ο λόγος ύπαρξης του επιχειρείν;

Αντίστοιχα, ποιος ο λόγος ύπαρξης συνολικά της εργασίας, δίχως αποζημίωση;

Ο εθελοντισμός υπέρ της τάδε ή της δείνα δραστηριότητας ή εντέλει η δραστηριοποίηση υπέρ ευγενών ή και αλλότριων σκοπών μπορεί να αποτελέσουν «κίνητρο», όμως τότε έχουμε εισέλθει σε άλλες σφαίρες, μακράν της οικονομικής.

Στη χώρα μας, ωστόσο, αυτό το θεμελιώδες οικονομικό κίνητρο, της κερδοφορίας, τείνει να εκλείψει.

Υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και της μείωσης εισοδημάτων, η οικονομία μας έχει γνωρίσει μια πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά χρονικά συρρίκνωση και βεβαίως όσα αυτή συνεπάγεται για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, εκτόξευση της ανεργίας και γενικευμένη δυσπραγία.

Τα αίτια ύπαρξης των φαινομένων αυτών, όπως επίσης καλά γνωρίζουμε, αφορούν στην υπερφορολόγηση αυτή καθεαυτή καθώς και την ύπαρξη ενός ευρύτατου πλέγματος απουσίας υγιών συνθηκών ανταγωνισμού και συνάμα κυριαρχίας της αδιαφάνειας και φοροδιαφυγής.

Τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΔιαΝΕΟσις και δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες, αφορούν σε ποσοστό μεταξύ 6% και 9% του ετησίου ΑΕΠ.

Δηλαδή, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περί ΑΕΠ (Οκτωβρίου 2016), προσδιορίζεται σε ποσό από 10,542 δισ. ευρώ έως 15,813 δισ. ευρώ, ετησίως.

Υπό το φως αυτό και δεδομένης της απροθυμίας της Πολιτείας να περιορίσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού γενικώς και ειδικότερα ως προς το επίπεδο των μισθών και συντάξεων, που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του, η νέα εκστρατεία με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα του 8oυ Tax Forum, αποτελεί έναν δρόμο που επιβάλλεται να ακολουθήσει η χώρα μας.

Ακόμη και ένα τμήμα αυτής της φοροδιαφυγής κι αν παταχθεί, από την 24ωρη δράση, επτά ημέρες την εβδομάδα, των «Ράμπο» του κ. Πιτσιλή, ένας «κρυμμένος θησαυρός» περιμένει τη χώρα μας.

Όχι μόνον επειδή τα έσοδα αυτά θα οδεύσουν στα κρατικά σεντούκια, επιτρέποντας έτσι -ενδεχομένως- τη χαλάρωση της πολιτικής της υπερφορολόγησης και κατά συνέπεια την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλά και επίσης διότι έτσι θα αποκατασταθεί -κατά το μέτρο που η άσκηση θα είναι επιτυχής- ο υγιής ανταγωνισμός  στην ελληνική αγορά.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής οφείλει να αποτελέσει την κυριότερη παρέμβαση οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης.

Εάν πράγματι, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιθυμεί την αποκατάσταση όρων ισονομίας στην ελληνική κοινωνία, οφείλει να καταστήσει την πάταξη της φοροδιαφυγής ως τον πρωταρχικό της σκοπό.

Η φοροδιαφυγή αποτελεί όχι μόνο την κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Η έως τώρα αποτυχία πάταξής της εκ μέρους σειράς κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας, αντικατοπτρίζει ενδεχομένως τη σημαντικότερη πολιτική αστοχία των τελευταίων δεκαετιών.

Εάν γνωρίζεις ότι ο διπλανός σου, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, φοροδιαφεύγει και ότι εσύ καλείσαι να επωμιστείς υπέρμετρα αυξημένο φορτίο φόρων ως αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού και συνάμα να εργαστείς με συγκριτικό μειονέκτημα έναντι του φοροδιαφεύγοντος, ποιο το κίνητρό σου στην εργασία και τη δημιουργία;

Σε τι μπορείς να προσδοκάς, όταν από «κούνια» είναι κομμένα τα φτερά σου;

Έτσι, λοιπόν, μόνος δρόμος είναι αυτός που εμφανίζεται να ακολουθεί ο κ. Πιτσιλής.

Αρκεί να μην… ξεστρατίσει και έχει την τύχη τόσων προηγούμενων αντίστοιχων εξαγγελιών…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v