Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηρθε η ώρα των έργων

Είναι το μνημόνιο, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Απαιτείται στόχευση, ανάληψη πρωτοβουλιών και υπευθυνότητα, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία. Ούτε διγλωσσία, ούτε κλαυθμοί θα σώσουν τον τόπο. Το όραμα και η σοβαρότητα, όμως, μπορούν!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η θετικότερη ακόμη και των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού εκτίμηση που διετύπωσε χθες το ΔΝΤ, περί του ρυθμού ανάπτυξης κατά το 2017 (+2,8% έναντι 2,7% του προϋπολογισμού), αλλά και οι πρόσφατες αντίστοιχες προβλέψεις της Κομισιόν (+2,7%) αντικατοπτρίζουν, κυρίως, την πεποίθηση των εταίρων και δανειστών μας ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μέσω του τρίτου μνημονίου θα εκπληρωθούν, κατά τρόπο πλήρη και έγκαιρο.

Όμως, δεν αφορούν μόνον την πεποίθηση αυτή.

Κυριότερα, διατυπώνονται υπό τη γενικότερη εκτίμηση ότι δεδομένης της ομαλής χρηματοδότησης που παρέχει το μνημόνιο (και πιθανώς αύριο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), αλλά και της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας θα μεταστραφεί και θα της επιτρέψει να εισέλθει σε έναν «ενάρετο» αναπτυξιακό κύκλο, με τη βοήθεια και των «ιδίων δυνάμεων» που πλέον θα διαθέτει και των «πρωτοβουλιών» που θα μπορεί να αναπτύξει.

Στην οικονομία, όπως και στη ζωή, ως γνωστόν, τα πράγματα δεν πάνε πάντα «σύμφωνα με το πρόγραμμα» ή εντέλει, όπως τα έχουμε σχεδιάσει.

Έτσι, όσο καίριας σημασίας είναι η εφαρμογή του μνημονίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση, άλλο τόσο σημαντική είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου, οι οποίες θα τονώσουν περαιτέρω την παράμετρο της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και θα τη θέσουν εκ νέου στις διόπτρες του διεθνούς επενδυτικού κοινού.

Οι αστάθμητοι και δυνητικά επιβλαβείς για την πορεία της οικονομίας παράγοντες είναι πολλοί, ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές και την πορεία τους, έως ακόμη και την τροπή που μπορούν να λάβουν τα εθνικά μας θέματα.

Άμυνα έναντι όλων αυτών μπορεί να υπάρξει μόνον έως έναν βαθμό. Αυτό τον βαθμό, όμως, μπορεί να τον προσδιορίσει, κατά πολύ, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και η αποφασιστικότητα όσων κρατούν τα ηνία αυτού του τόπου.

Με λίγα λόγια, δεν αρκεί μόνον η πλήρης -και δίχως διγλωσσία-, πιστή εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε –για τρίτη φορά- πέρυσι το καλοκαίρι η χώρα, ώστε να εξέλθει της κρίσης.

Απαιτείται στόχευση και αποτελεσματικότητα στο πλήρες εύρος άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, δεδομένης της σημασίας που αυτή έχει στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος και της εξασφάλισης συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης.

Φερειπείν, το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο για το οποίο τόσα ακούμε επί τόσους μήνες, ας διατυπωθεί, επιτέλους, όπως εξαγγέλθηκε για πολλοστή φορά, τον Νοέμβριο.

Οι σχέσεις που καλλιεργεί η χώρα μας σε ενεργειακά ζητήματα, όπως η πρόσφατη τριμερής με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και η κινήσεις που γίνονται με το Ιράν, αποτελούν τμήμα του ίδιου πάζλ, το οποίο δύναται να οδηγήσει στην περίφημη ανάδειξη της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου της ευρύτερης περιοχής.

Αντίστοιχα, οι συμφωνίες με την Cosco για τον Πειραιά αλλά και συνολικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή «αξιοποίησης» άλλων στοιχείων ενεργητικού που προωθείται, αποτελούν ακόμη ένα τμήμα του ιδίου ψηφιδωτού, που ακούει στο όνομα «επενδύσεις και  ανάπτυξη»!

Ας μην απεμπολήσουμε τις ευκαιρίες που διανοίγονται. Αντίθετα, ας τις εκμεταλλευτούμε, κάνοντας έτσι πραγματικότητα τις -όντως αισιόδοξες, υπό τις παρούσες συνθήκες- προβλέψεις που διετύπωσαν το ΔΝΤ και η Κομισιόν αλλά και το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την πορεία της οικονομίας.

Τα πάντα είναι «subject to» μνημόνιο, όπως λένε ορισμένοι, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό, ώστε να καβαλήσουμε το κύμα που θα μας βγάλει από την κρίση…

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v