Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερά αλλά και γρήγορα!

Πράγματι, η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά κυβερνητική σταθερότητα. Υπό τον απόλυτο όρο, όμως, να υπάρχει παραγωγή έργου και αποτελεσμάτων. Μπορεί να ικανοποιήσει τα ζητούμενα αυτά η παρούσα κυβέρνηση;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η κινητικότητα που διαφάνηκε χθες στο κυβερνητικό έργο αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο, ώστε η έξοδος του τόπου από την κρίση να έρθει μια ώρα αρχύτερα.

Με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται το πρωί για τις πυρκαγιές στη Θάσο, το μεσημέρι να συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη αναφορικά με την επάρκεια της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά την έναρξη του σχολικού έτους και την ίδια ώρα να δίνεται σε διαβούλευση το ν/σ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ικανοποιώντας έτσι ένα από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, κάτι έδειξε να κινείται χθες.

Ακριβώς αυτή η κινητικότητα, σε αντίθεση με την κυβερνητική ραστώνη που επικράτησε κατά τους θερινούς μήνες, εφόσον συνεχιστεί,  μπορεί να τροφοδοτήσει ελπίδες για την κατάκτηση των πέντε βημάτων για τα οποία έκανε λόγο ο κ. Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης.

Εάν όντως συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά αποφασιστικότητα, σταθερότητα και προσήλωση στην ταχεία εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι των εταίρων και δανειστών, με στόχο την επιστροφή της σε μια στοιχειώδη κανονικότητα.

Όμως, εδώ, η εικόνα γίνεται θολή.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να οδεύσει στην ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως, ήτοι πριν το τέλος του έτους, με έναν σημαντικό αριθμό υπουργών του να εγείρει ενστάσεις έναντι της ομαλής εκπλήρωσης των δεσμεύσεων αυτών, τρέφοντας έτσι τη φιλολογία περί «διχασμένης κυβέρνησης», τόσο εγχωρίως όσο και μεταξύ των εταίρων μας;

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, φίλτατοι.

Η σαφής μεταστροφή, τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και έργου, που εμφανίζει ο κ. Τσίπρας εσχάτως έναντι, φερειπείν, της αντίστοιχης περυσινής του εικόνας, δεν μπορεί παρά να αποτυπωθεί και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, εάν όντως πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα.

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων, το οποίο χαρακτήρισε το μεγαλύτερο μέρος της διακυβέρνησης Τσίπρα, ελάχιστα έχει προσφέρει έως τώρα  στη χώρα.

Τούτο προφανώς είναι σαφές και στην ίδια και εάν λάβουμε ως μέτρο την κινητικότητα που επιδεικνύει εσχάτως, η ώρα των αποφάσεων περί ανασχηματισμού, όπως διαφάνηκε και κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, δεν αργεί.

Μόνον εάν η κυβέρνηση επιδείξει αταλάντευτη αποφασιστικότητα και συνέπεια στην ταχεία εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι εταίρων και δανειστών αλλά και έναντι του τιτάνιου έργου ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας, μπορεί να υπάρξει ελπίδα για την επόμενη ημέρα.

Οι στρατηγικές επιλογές που έχει κάνει έως τώρα, δε, όπως αυτή της υπερφορολόγησης, στέκουν δίκην ογκόλιθου στην πλάτη της κάθε επιχείρησης και του κάθε νοικοκυριού, εμποδίζοντάς τους να σταθούν στα πόδια τους για ακόμη μια φορά.

Μόνη οδός ελάφρυνσης αυτού του φορτίου είναι η βελτίωση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, διαμέσου της αύξησης της ανταγωνιστικότητας στην αγορά και της μείωσης των τιμών που συνεπάγεται η απελευθέρωση της λειτουργίας της.

Κατά πόσον η ανάγκη υιοθέτησης μιας πολιτικής προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί κτήμα του μεγάρου Μαξίμου θα διαφανεί το προσεχές διάστημα, στη βάση και της σύνθεσης που θα έχει η νέα κυβέρνηση, εάν όντως αυτή ανασχηματισθεί σύντομα.

Ο χρόνος δεν είναι πολύς.

Ήδη η χώρα μας «κρατά ομπρέλα» όταν στην ευρωζώνη «βρέχει χρήμα», ελέω ποσοτικής χαλάρωσης, χάνοντας έτσι μια τερατώδη ευκαιρία φθηνής χρηματοδότησης.

Όσο ταχύτερα τερματιστεί η κατάσταση αυτή, τόσο ευχερέστερη θα είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v