Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παλιές λύσεις για… νέα κόλπα

Για την μάστιγα της φοροδιαφυγής λύσεις υπάρχουν και ασφαλώς μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα. Η υλοποίησή τους, όμως, απαιτεί μεθοδικότητα και χρόνο προσαρμογής της αγοράς. Με «πυροτεχνήματα» γιατρειά δεν θα δούμε…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών  λιανικών πωλήσεων με το taxisnet, που εμφανίζεται να προωθεί εν μέσω Θέρους ο φίλτατος κ.Αλεξιάδης στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αποτελεί αυτό που ονομάζουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, ένα μέτρο… too little too late.

Η υπόθεση αφορά στα νέα… κόλπα, βάσει των οποίων καταστηματάρχες υποκαθιστούν τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών με τα παραστατικά διενέργειας συναλλαγών μέσω POS δίδοντάς τα στους πελάτες ως νόμιμες αποδείξεις, ενθυλακώνοντας έτσι τον σχετικό ΦΠΑ και ξεφεύγοντας συνολικά από την φορολόγηση του όποιου κέρδους τους.

Μολονότι στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται να έχουν… φρίξει με τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής εφέτος το καλοκαίρι, στον απόηχο της αύξησης του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και γενικά της υπερφορολόγησης που πλήττει τον τόπο μας, πλέον η φετινή «σεζόν» φαίνεται χαμένη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ.Αλεξιάδης έχει εκπονήσει από τις αρχές του έτους τις σχετικές διατάξεις για την διασύνδεση των ταμειακών με το Taxisnet, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να τις προωθήσει μόλις τώρα και ενώ την Παρασκευή η Βουλή… κλείνει για διακοπές.

Ακόμη, όμως, κι αν εάν οι σχετικές διατάξεις έπαιρναν την μορφή νόμου η εφαρμογή τους στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου εκτιμάται ότι θα απέφερε μόνον… διαμαρτυρίες εκ μέρους του εμπορικού κόσμου και θα είχε ελάχιστο όφελος για τα δημόσια έσοδα.

Πρόκειται, δε, για μια λύση η οποία πλέον θεωρείται τεχνολογικά αλλά και πρακτικά ξεπερασμένη, καθώς –εν μέσω κεφαλαιακών περιορισμών και ηλεκτρονικών διασταυρώσεων- είναι ήδη δυνατή η αντιστοίχιση των πωλήσεων μέσω POS με τα δεδομένα του taxisnet.

Πολύ περισσότερο όταν ήδη μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ειδών διατροφής έχει προχωρήσει -νομίμως- στην «συγχώνευση» της απόδειξης λιανικής με εκείνης του POS, καταργώντας έτσι την ανάγκη έκδοσης των δυο διαφορετικών παραστατικών για τους πελάτες λιανικής.

Αποτελεί, μάλιστα, αυτή η λύση μία σαφώς ασφαλέστερη οδό για την συνολικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής στο επίπεδο των λιανικών πωλήσεων, καθώς δεν θα υπάρχει πελάτης που να μην ζητά απόδειξη ώστε να διαπιστώσει –αν μη τι άλλο- το ύψος της χρέωσης που έχει γίνει στην πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα.

Αντίστοιχα, η λύση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, περί διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών λιανικών πωλήσεων με το taxisnet, δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στο επίπεδο των χονδρικών πωλήσεων.  

Αντίθετα, τούτη θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό εάν γινόταν υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση και –επίσης υποχρεωτική- η εξόφληση μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Εάν η φοροδιαφυγή παταχθεί, δε, σε επίπεδο χονδρικών πωλήσεων, αυτομάτως θα καταστεί ευχερέστερη και η πάταξή της σε επίπεδο λιανικής.

Για την επιτυχή εφαρμογή όλων τούτων όμως, -από τα οποία κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η έκβαση του στοιχήματος κατά της φοροδιαφυγής και της αύξησης των δημοσίων εσόδων- απαιτείται μεθοδικότητα, επαρκής προετοιμασία και χρόνος ώστε όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά να μην μπορούν να επικαλεστούν «αιφνιδιασμό».

Αυτές είναι αρετές οι οποίες είναι μάλλον απούσες -και μάλιστα κατά τρόπο διαχρονικό- από το εκάστοτε οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την σχεδόν μόνιμη καταφυγή σε μέτρα «πυροτεχνήματα», όπως η διαφήμιση φορο-ελέγχων και τα «λουκέτα εξπρές», που επιστρατεύονται την ύστατη ώρα προς εκφοβισμό των παρανομούντων.

Έτσι όμως, φίλτατοι, τα προβλήματα δεν λύνονται και απλά κυνηγάμε την ουρά μας…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v