Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάλτε το μαγαζί σε τάξη!

Ενα μήνυμα που σε «κανονικές» χώρες θα ισοδυναμούσε με προσβολή, στην Ελλάδα, δυστυχώς, αφορά την αλήθεια. Το κράτος σας πρέπει να ξαναχτιστεί, είπε χθες ο Γιούνκερ. Ευθύνη, δε, για αυτό έχουν οι Έλληνες πολιτικοί. Μπορούν;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ούτε θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας υπάρχουν, αλλά ούτε θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες, όπως η σημερινή, για τη χώρα.

Η Ελλάδα πάσχει, το ελληνικό κράτος πάσχει και πρέπει να θεραπευτούν.

Αυτό είναι δική σας δουλειά -Έλληνες πολιτικοί- και πρέπει να την κάνετε με ομοψυχία.

Με γλώσσα σταράτη αλλά συνάμα μειλίχια, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσε χθες το πολιτικό προσωπικό της χώρας προ των ιστορικών ευθυνών του για την ανοικοδόμηση της χώρας, απευθυνόμενος προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

«Η πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπη σήμερα η Ελλάδα δεν είναι μόνον οικονομική ή κοινωνική. Κυριότερα, αφορά στο χτίσιμο ενός σύγχρονου κράτους», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν, απευθυνόμενος προς τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει σήμερα την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της. Το ελληνικό κράτος πρέπει να εκσυγχρονιστεί» και τόνισε ότι «το πρόγραμμα είναι η τελευταία ευκαιρία να κάνετε ό,τι είναι καλό και χρήσιμο για την Ελλάδα. Αυτό, όμως, απαιτεί ευρεία πολιτική στήριξη και ιδιοκτησία του προγράμματος».

«Δεν το κάνετε για τους δανειστές, αλλά για εσάς», είπε ο φίλτατος Γιούνκερ, καθιστώντας σαφές ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι εκείνες που αποφασίζουν το μείγμα πολιτικής» και όχι οι δανειστές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την επίτευξη των -κοινών- στόχων.

«Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να σεβαστούν αυτό το πρόγραμμα», σημείωσε δε, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της παρούσας αλλά και της όποιας μελλοντικής κυβέρνησης.

Οι επισημάνσεις Γιούνκερ βρίσκονται στο επίκεντρο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας.

Μακριά από λαϊκισμούς και κορώνες, ο πρόεδρος της Κομισιόν ονομάτισε μία προς μία τις πληγές που φέρει σήμερα η Ελλάδα και οι οποίες τη διαφοροποιούν από ένα «κανονικό κράτος» δυτικού τύπου.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής Δικαιοσύνης και η ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας και ασφάλισης, είναι μάχες που πρέπει να δοθούν, είπε και κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να τις δώσουν από κοινού.

Ακριβώς έτσι είναι, δυστυχώς, τα πράγματα.

Οι εκπρόσωποι των κυριότερων πολιτικών παρατάξεων της χώρας άκουσαν χθες από τα χείλη του επικεφαλής της Κομισιόν ότι δεν βρίσκονται σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος και ότι είναι δική τους η ευθύνη να το εκσυγχρονίσουν.

Να το οδηγήσουν στη χαμένη του «κανονικότητα» και να το στήσουν ξανά στα πόδια του.

Ένα μήνυμα που σε «κανονικές» χώρες θα συνιστούσε προσβολή, λειτουργεί -ή τουλάχιστον ελπίζεται ότι θα επιδράσει- ως «αφύπνιση» για το δικό μας πολιτικό προσωπικό.

Ένα προσωπικό που σήμερα εμφανίζεται να αναλώνεται σε σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ή σε στείρες αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους και δεν αποφασίζει ότι όντως ήρθε η ώρα για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.

Αυτό ήταν το μήνυμα Γιούνκερ προς όσους κρατούν -ή ευελπιστούν πως θα κρατήσουν- τα ηνία της εξουσίας στον τόπο μας.

Τους είπε ξεκάθαρα, δε, «δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία». Κατά πόσον το μήνυμα αυτό εισακούστηκε, μέλλει να αποδειχθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα λόγια του Γιούνκερ αποτελούν την αλήθεια. Σύγχρονο κράτος, για το οποίο μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι, δεν διαθέτουμε.

Στο χέρι μας είναι -με τη βοήθεια των εταίρων μας- να το αποκτήσουμε…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v