Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλές εισφορές για… μισές συντάξεις

Η σύνταξη θα είναι μία αλλά οι εισφορές διπλές. Δίκαιη ή μη, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για χιλιάδες μισθωτούς που παράλληλα απασχολούνται και με «μπλοκάκι». Όταν όμως κάτι είναι άδικο, είτε δεν τηρείται, είτε αλλάζει…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ανοικτή πρόσκληση στη «μαύρη εργασία» συνιστούν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, βάσει των οποίων καθίσταται υποχρεωτική η καταβολή διπλών εισφορών για όσους μισθωτούς απασχολούνται και με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Η κατάργηση της δυνατότητας επιλογής κύριου φορέα ασφάλισης και η υποχρεωτική καταβολή διπλών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2017 (ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση) οδηγεί σε προφανές δίλημμα χιλιάδες εργαζόμενους αναφορικά με τη συνέχιση της δεύτερης απασχόλησής τους και συνολικά της χρήσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ).

Και τούτο καθώς, αν και θα πρέπει να καταβάλουν τις διπλές εισφορές για κύρια ασφάλιση, επικουρική, κάλυψης υγείας και -πιθανώς- για εφάπαξ, ούτε διπλή σύνταξη θα μπορέσουν να λάβουν, αφού βάσει του νόμου η Εθνική Σύνταξη είναι μία, ούτε και να ωφεληθούν από κάποια άλλη τυχόν διαφοροποίηση, π.χ. στις παροχές υγείας.

Εάν συνυπολογιστούν, δε, και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τότε το δυνητικό όφελος από τη χρήση του ΔΠΥ μειώνεται δραματικά.

Ως αποτέλεσμα και στον βαθμό που δεν υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις διατάξεις που μόλις ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αναμένεται να υπάρξει σημαντικός αριθμός αιτήσεων για τον τερματισμό δραστηριότητας εκ μέρους ελεύθερων επαγγελματιών που χρησιμοποιούν ΔΠΥ και -ευλόγως- όξυνση του φαινομένου της «μαύρης εργασίας».

Συνέπεια τούτου, βεβαίως, θα είναι και η συνεπακόλουθη μείωση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς θα δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία επαγγελματιών οι οποίοι θα οδηγηθούν αναγκαστικά -τουλάχιστον εν μέρει- εκτός του καταγεγραμμένου «συστήματος» απασχόλησης και ασφάλισης.

Υπό το πρίσμα αυτό και υπό το φως της σαφούς μείωσης της εισπραξιμότητας που θα επιφέρουν οι νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, δεδομένου του υψηλότερου κόστους που εμπεριέχουν τόσο για εργαζόμενους όσο και για εργοδότες, ο νέος ασφαλιστικός νόμος χρήζει ήδη, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ψήφισή του, αναμορφώσεως.

Αποτελεί, δε, -αν μη τι άλλο- προσβολή στην ύβρη, ο ισχυρισμός που διετύπωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, πως «αν χρειαστεί, αντί να μειώσουμε συντάξεις μπορούμε να αυξήσουμε τη φορολογία (...) και να προχωρήσουμε στην αύξηση των εισφορών. Όταν σου λείπουν χρήματα, είτε να μειώσεις τη δαπάνη μπορείς, ή να αυξήσεις τα έσοδα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για ισχυρισμό ο οποίος θα μπορούσε να διατυπωθεί μόνον από κάποιον ο οποίος δεν έχει συνειδητοποιήσει ούτε το οικονομικό αδιέξοδο ενώπιον του οποίου βρίσκονται σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνεπείς φορολογούμενοι στην Ελλάδα, αλλά ούτε και τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση της φορολογίας στη συνολική οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

Τη στιγμή κατά την οποία το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει, με την πρόσφατη επιστολή Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι έχει υπάρξει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα και ότι η επιβολή νέων φορολογικών μέτρων θα ήταν «αντιπαραγωγική» για την οικονομία, δεν είναι δυνατόν υπουργός κυβέρνησης «με κορμό την Αριστερά» να υπεραμύνεται της δυνατότητας επιβολής ακόμη περισσότερων φόρων…

Φίλτατοι, δίχως αμφιβολία, πολλές από τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου και της εφαρμογής.

Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εργασίας οφείλουν να αναγνωρίσουν το γεγονός αυτό και να προχωρήσουν στην άρση καταφανών αδικιών που δημιουργούνται για τους ασφαλισμένους, αλλά και συνολικά για τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Ας το πράξουν, δε, εγκαίρως, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα μαύρης εργασίας και εισφοροδιαφυγής…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v