Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέλθετε! Σας… βλέπουν

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συμπεριλάβει και τους πρώην βουλευτές στις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Αποτελεί σαφές ζήτημα ηθικής τάξης. Είναι απαράδεκτο να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, μεταξύ αιρετών και… όσων τους εκλέγουν.

Φίλτατοι καλή σας ημέρα!

Εάν η παρούσα κυβέρνηση αδυνατεί -ή αρνείται- να αντιληφθεί το τερατώδες ηθικό ζήτημα το οποίο εγείρεται από την εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από τους ενιαίους κανόνες του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τουλάχιστον ας  της διαμηνυθεί ότι με τον τρόπο αυτό αποδομεί ευθέως τον κοινοβουλευτισμό στη χώρα μας.

Τη στιγμή κατά την οποία το σύνολο του πληθυσμού καλείται να κάνει θυσίες, της μιας ή της άλλης μορφής, διαμέσου της μείωσης συντάξεων, αποδοχών και πάσης φύσεως εισοδημάτων, είναι απλά αδιανόητο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του να μη συμπεριλαμβάνουν εαυτούς από τις όποιες περικοπές προβλέπει για τις συντάξεις το νομοσχέδιο που η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Εάν η ηθική τάξη σε αυτόν τον τόπο συνοψίζεται στο πρωτόγονο δόγμα της επικράτησης διαμέσου της ισχύος, -εν προκειμένου της νομοθετικής-, τότε ας είναι βέβαιοι οι φίλτατοι κοινοβουλευτικοί ότι σπέρνουν ανέμους…

Ακόμη κι αν δεχθούμε τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας, ότι οι βουλευτές που είχαν εκλεγεί προ της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κουτρουμάνη (4093/12) -βάσει της οποίας καταργήθηκε η χορήγηση σύνταξης μετά από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους- λαμβάνουν τις συντάξεις τους απευθείας από τον κρατικό κορβανά και ότι δεν υπάγονται σε κάποιο από τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε το ίδιο οφείλει να λεχθεί και για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος.

Από πού αντλεί σήμερα τους πόρους του και τις επιχορηγήσεις του το χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, αν όχι από τον ίδιο προϋπολογισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για την καταβολή των -δημοσίων και με ελάχιστες προηγούμενες εισφορές (10%)- συντάξεων των βουλευτών και λοιπών αιρετών;

Με άλλα λόγια, όσοι πλήρωσαν επί δεκαετίες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να υποστούν μείωση των συντάξεών τους, ενώ εκείνοι οι οποίοι κατέβαλαν ελάχιστα και για ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, αν κρίνουμε από τη μέση διάρκεια της κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ελλάδα, δεν θα χάσουν ούτε δεκάρα τσακιστή…

Αποτελεί, άρα, ισχυρισμό εξόχως υποκριτικό, ότι δεν είναι δυνατή η υπαγωγή βουλευτών, αιρετών και λοιπών δικαιούχων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επειδή λαμβάνουν σύνταξη «κατ’ απονομή» και όχι βάσει εισφορών, ή επειδή ο ΕΦΚΑ απαρτίζεται από ασφαλιστικά ταμεία και μόνον!

Βρείτε τρόπο να τους εντάξετε, φίλτατοι της κυβέρνησης, και αποδείξτε ότι δεν υπάρχουν παιδιά ενός ανώτερου Θεού σε αυτή τη χώρα…

Αντιληφθείτε το, η εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από τους ενιαίους κανόνες που θέτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί την ασφαλέστερη οδό για την επιβεβαίωση της λαϊκής ρήσης «κόρακας, κοράκου μάτι δεν βγάζει» και της περαιτέρω απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα.

Εξαιρέσεις όπως αυτές αποτελούν την καλύτερη τροφή για όσους ακραίους επιβουλεύονται τον κοινοβουλευτισμό και ενισχύουν τη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους.

Με ποιο ηθικό δικαίωμα θα ζητήσουν οι βουλευτές μειώσεις συντάξεων από όλους τους άλλους, όταν οι ίδιοι εξαιρούν τους παλαιότερους συναδέλφους τους από τις ίδιες ρυθμίσεις;

Είναι εκκωφαντική, δε, η απουσία επίσημων ανακοινώσεων εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το συγκεκριμένο μέτρο, τη στιγμή κατά την οποία δεκάδες βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής ήδη διαμαρτύρονται για αυτό…

Η κυβέρνηση οφείλει, άμεσα, να συμπεριλάβει τους βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες και λοιπούς αιρετούς δικαιούχους στις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και να αποκαταστήσει έτσι τα τραύματα στο κοινό περί δικαίου αίσθημα που προκάλεσε η απουσία σχετικών ρυθμίσεων ως προς αυτό.

Οτιδήποτε λιγότερο, πολύ απλά δεν αρκεί. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v