Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

This is not... τσαντιρομαχαλάς!

Τους νόμους, σύμφωνοι, τους ξεχάσαμε. Με τον ανθρωπισμό, τι έγινε; Δεν είναι αντιληπτό ότι η απουσία της πολιτείας από τη διαχείριση της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης, μόνο σε νέα δεινά μπορεί να μας οδηγήσει;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ούτε κατανοητή, ούτε «δόκιμη» αλλά και σαφώς απρεπής ήταν η έκφραση «no τσαντιρομαχαλάς, εδώ πέρα! Outside»,  που χρησιμοποίησε χθες μια «φιγούρα» του λιμανιού του Πειραιά, στην προσπάθειά του να αποτρέψει -ενώπιον του τηλεοπτικού φακού (Mega)- την είσοδο ολιγομελούς ομάδας προσφύγων ή μεταναστών στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ καθώς δεν είχαν τα έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι ήταν ήδη στοn χώρο.

Απεικόνιζε, όμως, με σχετική ακρίβεια την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της.

Από την Ειδομένη έως τον Πειραιά και τα ανατολικά νησιά της χώρας, η κατάσταση είναι (επιεικώς) «στα όρια» και μια σπίθα ίσως αποδειχτεί αρκετή να φέρει το απόλυτο χάος.

Η πολιτεία, στην προσπάθεια ήπιας διαχείρισης, δείχνει να παραμένει απούσα, οι «αλληλέγγυοι» εξακολουθούν να προωθούν τη δική τους «ατζέντα» και οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών, δίχως να μπορούν να αντιμετωπίσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους σε σίτιση, στέγαση ή ιατρική περίθαλψη.

Ως αποτέλεσμα, τα κρούσματα βίας πολλαπλασιάζονται, η παραβατικότητα αυξάνεται και οι εκδηλώσεις οργής και απόγνωσης οδηγούν σε ποικίλα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος διαφόρων εθνικών ή μη οδικών αρτηριών, όπως χθες στην Εγνατία, ή της επίθεσης που σημειώθηκε σε καντίνα της Ειδομένης και του επεισοδίου με το μαχαίρωμα στον Πειραιά. 

Όσα βιώνει η χώρα σήμερα, δε, είναι ιδιαίτερα πιθανό να επιδεινωθούν σύντομα, όταν -κατά πάσα βεβαιότητα- αρχίσει πάλι να αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια.

Μπορεί οι αριθμοί των καθημερινών ροών να εμφανίζονται μειωμένοι το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όμως, όταν γίνει πλήρως κατανοητό από τους φίλτατους γείτονες ότι ουδεμία πρόθεση έχουν οι εξίσου φίλτατοι Ευρωπαίοι να εγκρίνουν το αίτημά τους περί κατάργησης της «βίζας», τότε είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν για ακόμη μία φορά…

Ούτως ή άλλως, η διαδικασία που έχει θεσπιστεί για την επανεισδοχή των ροών αυτών στην Τουρκία αφορά μόνον τους «νεοεισερχόμενους» και όχι τις περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και πάντως εξελίσσεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, η συντριπτική πλειονότητα όσων εισέρχονται στην Ελλάδα καταθέτουν αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία συνήθως απορρίπτεται, με αποτέλεσμα να ασκούν έφεση, παρατείνοντας έτσι την παραμονή τους.

Πρόκειται, δε, για μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία συνήθως δεν εξαντλείται στο προβλεπόμενο διάστημα των 14άρων ημερών.

Εάν η ελληνική πολιτεία δεν αποφασίσει να επιδείξει μια συγκροτημένη πολιτική διαχείρισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι πολύ πιθανόν, σύντομα, να φθάσουμε σε καταστάσεις που ουδείς επιθυμεί να δει στην Ελλάδα.

Κατά τη διαδικασία αυτή δεν χωρούν ούτε ιδεοληψίες, -οι οποίες κυριάρχησαν κατά το προηγούμενο διάστημα- ούτε και τακτικισμοί, περί δήθεν εκμετάλλευσης του προσφυγικού ζητήματος, οι οποίοι απέτυχαν παταγωδώς και οδήγησαν στο κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου αλλά και σε έξαρση την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Αντίθετα, απαιτείται η διαχείριση της κατάστασης κατά τρόπο υπεύθυνο, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια αυτών των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και συνάμα αντάξιο μιας συντεταγμένης στους νόμους και στο Σύνταγμα  πολιτείας, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει «βούτυρο στο ψωμί» του κάθε ακραίου, σε όποια γωνιά του πολιτικού φάσματος.

Τα κέντρα φιλοξενίας πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και οι εικόνες χάους να τερματιστούν.

Είναι αντιληπτό αυτό από την κυβέρνηση;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v