Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΠΑ: Ο πιο άδικος ο φόρος… είσαι εσύ!

Ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσεις την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσεις τη φοροδιαφυγή είναι η αύξηση των συντελεστών έμμεσης φορολογίας. Αν αυτό επιδιώκουν στο οικονομικό επιτελείο, αυξάνοντας ΦΠΑ και ΕΦΚ, τότε θα το πετύχουν…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στην πλατεία Συντάγματος -είναι πλέον βέβαιο- υπάρχει ένας σκοτεινός νους, ο οποίος απεργάζεται τρόπους ώστε η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί ακόμη βαθύτερα στην ύφεση.

Ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, δε, ο νους αυτός επιτυγχάνει τους στόχους του -τουλάχιστον στη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας-, με κύριο όπλο την υπερφορολόγηση και μάλιστα στην πλέον άδικη εκδοχή της.

Η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, τόσο στον ΦΠΑ, όσο και στον ΕΦΚ, την οποία φέρεται να προτείνει η κυβέρνηση προς τους δανειστές της και εκείνοι να αποδέχονται, όχι μόνον συνιστά την πλέον άδικη μορφή φορολόγησης, καθώς επιβάλλεται σε κάθε καταναλωτή προϊόντων ή υπηρεσιών ανεξαρτήτως της φοροδοτικής του ικανότητας, αλλά επιπρόσθετα κτυπά ευθέως τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Πλέον, δηλαδή, πλήττει την αγοραστική ικανότητα της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων αυτής της χώρας, που ήδη βαίνει ασθμαίνουσα υπό το βάρος της άμεσης φορολογίας εισοδημάτων και περιουσιών στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της έμμεσης φορολογίας πλήττει ευθέως την ίδια την οικονομική δραστηριότητα σε κάθε τομέα και μειώνει την ανταγωνιστικότητα ακόμη και της «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού, το συγκριτικό πλεονέκτημα του οποίου μειώνεται, κατ’ αντιστοιχία της αύξησης αυτής, έναντι ανταγωνιστριών χωρών.

Τέλος, η περαιτέρω αύξηση των συντελεστών έμμεσης φορολόγησης ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην κορύφωση του φαινομένου της φοροδιαφυγής καθώς αυξάνει το κίνητρο απόκρυψης πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών και καθιστά ακόμη πιο εύφορο το έδαφος για κρούσματα παραβατικότητας.

Υπό το φως όλων αυτών, αλλά και δεδομένων των πενιχρών αποτελεσμάτων που απέφεραν προηγούμενες αυξήσεις συντελεστών έμμεσης φορολογίας, είναι πραγματικά άξιον απορίας πώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διατηρεί την προσδοκία αύξησης των κρατικών εσόδων δια της μεθόδου αυτής.

Όχι μόνον έχει στη διάθεσή του στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2015, σύμφωνα με τα οποία αν και είχαν προϋπολογιστεί έσοδα από ΦΠΑ ύψους 14,4 δισ. ευρώ, τελικά εισπράχτηκαν περίπου 13,6 δισ. ευρώ παρά τις μετατάξεις προϊόντων το περυσινό καλοκαίρι, αλλά είναι γνωστό ότι τον προσεχή Ιούλιο ενεργοποιείται και το Β’ κύμα αυξήσεων σε νησιά της χώρας, με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης που θα ισχύει έως τότε σε αυτά, γεγονός το οποίο επιβαρύνει περαιτέρω την όλη εικόνα.

Μόνον ένας πραγματικά σκοτεινός νους θα μπορούσε να προτείνει μέτρα τα οποία οδηγούν αφενός στη μείωση της αγοραστικής ικανότητας και κατά προέκταση της ζήτησης στην οικονομία και αφετέρου, πλήττουν τους πλέον αδύναμους.

Όλα αυτά σημειώνονται, δε, τη στιγμή κατά την οποία ήδη ο ένας στους δύο φορολογούμενους διατηρεί ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι της εφορίας και ενώ επίκειται η υποβολή των εφετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα αυξήσουν -είναι βέβαιον- ακόμη περισσότερο το ποσοστό αυτό, δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενων.

Αντί να δοθεί έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της μείωσης των συντελεστών έμμεσης φορολογίας, ακολουθείται ο ακριβώς αντίθετος δρόμος.

Όσο τα κίνητρα τέλεσης φορολογικών αδικημάτων παραμένουν υψηλά, με τη μορφή υψηλών συντελεστών, και όσο δεν εφαρμόζονται μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής τόσο σε επίπεδο λιανικών πωλήσεων όσο και χονδρικών, είναι απλά μάταιο να προσδοκά κανείς αύξηση των κρατικών εσόδων διαμέσου της αύξησης συντελεστών ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Απλά οδηγεί σε νέα βάθη την ελληνική οικονομία…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v