Όχι χαμηλότερα από τα έξι πόδια

Και εντάξει εμείς! Μάθαμε το χρηματιστήριο το 1999 και το ξεχάσαμε το 2000 ή το 2001, οι πλέον επίμονοι. Μπορεί να μας κακοφάνηκε, αλλά όλο και κάτι άλλο κάναμε πριν την χρηματιστηριακή άνοιξη για να βγάλουμε τον επιούσιο. Οι αμερικανοί επενδυτές, όμως, ζουν με το χρηματιστηριακό όνειρο εδώ και δεκαετίες.

Όχι χαμηλότερα από τα έξι πόδια
Διαβάζοντας και στο διεθνή Τύπο σχόλια για το ποιος έφταιξε για την ”αμερικάνικη φούσκα”, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι αρχίζουμε να νιώθουμε ναυτία. Επειδή τα ίδια ακριβώς αντιμετωπίσαμε κι εμείς στην Ελλάδα το 2000 και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Η γκρίνια, η αμφισβήτηση, δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και απομακρύνουν, τελικά, τον επενδυτή από την αγορά.

Και εντάξει εμείς! Μάθαμε το χρηματιστήριο το 1999 και το ξεχάσαμε το 2000 ή το 2001 οι πλέον επίμονοι. Μπορεί να μας κακοφάνηκε, αλλά όλο και κάτι άλλο κάναμε πριν την χρηματιστηριακή άνοιξη για να βγάλουμε τον επιούσιο.

Οι αμερικανοί επενδυτές, όμως, ζουν με το χρηματιστηριακό όνειρο εδώ και δεκαετίες. Τι μπορεί, λοιπόν, να συμβεί αν οι άνθρωποι αυτοί άρουν την εμπιστοσύνη τους στην αγορά;

Πολύ απλά, μαζί με αυτούς θα κάνουμε κι εμείς μερικά χρόνια για να ξαναδούμε άσπρη μέρα στην Σοφοκλέους, όπως και σε όλες τις άλλες αγορές.

Οι χρηματιστηριακές αγορές κάνουν βέβαια κύκλους. Σήμερα κάτω, αύριο πάνω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια στιγμή οι τιμές των μετοχών θα είναι υψηλότερα απ’ ότι σήμερα. Δίχως αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθούν στο μεταξύ και χαμηλότερα. Το ζητούμενο, όμως, είναι ο χρόνος. Να είμαστε παρόντες όταν αυτό θα συμβεί και όχι έξι πόδια κάτω από τη γη, όπου σύμφωνα με την βρετανική νομοθεσία θα πρέπει να γίνεται η ταφή των νεκρών.

Αυτό που τελικά μας ενόχλησε ήταν το χαμηλό που σημείωσε ο Nikkei. Δείγμα του ότι μία χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να κάνει νέα χαμηλά και μετά από 13 ή και 23 χρόνια! Το θεωρούμε υπερβολικό, αναμφισβήτητα. Να, όμως, που συμβαίνει σε κάποια μεριά του πλανήτη μας. Σήμερα σε εκείνους, γιατί όχι αύριο και σε εμάς;

Μακάρι οι εξελίξεις να διαψεύσουν τους ενδότερους φόβους μας και μάλιστα πολύ σύντομα. Μακάρι, γιατί διαφορετικά οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης θα είναι πιο σημαντικές απ’ ότι φανταζόμαστε...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v