Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα των επιχειρημάτων

Ποια είναι -ακριβώς- η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και σε ποια στοιχεία βασίζεται; Αντίστοιχα, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση την απορρίπτει, τι εναλλακτική πρόταση έχει; Θα ήθελε κάποιος να μας πει ή υπάρχουν «κωλύματα»;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κάθε φορά που επιχειρείται η επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος στην Ελλάδα, οι εκάστοτε κυβερνώντες μάς διαβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση γίνεται ώστε να μη χρειαστούν νέες -και πιθανώς δυσμενέστερες- παρεμβάσεις στο μέλλον.

Έτσι, λοιπόν, τώρα που ο κάμπος φλέγεται, οι δρόμοι στενάζουν από τις κινητοποιήσεις και η χώρα κινδυνεύει με παράλυση, ίσως θα ήταν η στιγμή να μας πληροφορήσει κάποιος, εάν η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα λύσει το πρόβλημα αλλά και να μας πει και πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

Εάν, δηλαδή, τα όσα προτείνονται από την κυβέρνηση είναι λυσιτελή.

Αντίστοιχα, όσοι εναντιώνονται σε αυτή την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσουν τους λόγους για αυτή τους την άρνηση, αλλά και να μας πουν τι ακριβώς προτείνουν για αυτό το πρόβλημα.

Διότι, προφανώς το πρόβλημα υπάρχει και οφείλει να οδηγηθεί σε λύση, ανεξαρτήτως των όποιων δεσμεύσεων έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των εταίρων και δανειστών της, καθώς αποτελεί ένα από τα κυριότερα, αν όχι το πλέον σημαντικό, βάρη που φέρει ο προϋπολογισμός και άρα η τσέπη του κάθε συνεπούς φορολογούμενου.

Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε στη δημοσιότητα περί τις 170 σελίδες ως την προτεινόμενη «λύση» για το ασφαλιστικό ζήτημα, εκεί όμως πολλά «νούμερα» δεν υπάρχουν. Για αναλογιστική μελέτη, δε, ούτε λόγος...

Αντίστοιχα, επισήμως, από τη ΝΔ ουδέν έχουμε δει μέχρι στιγμής υπό μορφή πρότασης ή επιχειρήματος σχετικά με το ποια θα έπρεπε να είναι η πορεία της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης.

Έτσι, λοιπόν, αύριο το απόγευμα, έξι και μισή, που αρχίζει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή επί του ασφαλιστικού, χρήσιμο θα ήταν άπαντες να έρθουν διαβασμένοι, μελετημένοι και κυριότερα πρόθυμοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να καταθέσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις τους.

Είναι αδιανόητο τούτη την ύστατη ώρα, που τα αγροτικά μπλόκα κατακλύζουν τη χώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα, να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα είτε αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης, είτε σχετικά με τον αντίλογο που αρθρώνει η αντιπολίτευση.

Εάν αντιτίθενται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τι προτείνουν; Εάν έχουν εναλλακτικό σχέδιο για αυτή τη μεταρρύθμιση, ποιο είναι και σε τι βαθμό αφορά στη μείωση των συντάξεων;

Φίλτατοι, εάν δεν ανοίξετε τα χαρτιά σας τώρα, πότε περιμένετε να τα ανοίξετε;

Το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί όχι μόνο διότι υπό το υφιστάμενο καθεστώς οδηγεί τον προϋπολογισμό σε αιμορραγία, ή επειδή εκκρεμεί η πρώτη αξιολόγηση του παρόντος μνημονίου.

Κυριότερα πρέπει να λυθεί διότι αποτελεί ένα ζήτημα που αφορά κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση αυτής της χώρας.

Στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, όλοι οφείλουν να συμβάλουν στην επίλυσή του, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των αγροτών, που έως τώρα ελάχιστα έδιναν σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας...

Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να μιλήσουμε με νούμερα, με στοιχεία, με προτάσεις και με επιχειρήματα -και αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμη.

Το σημαντικότερο, δε, από όλη αυτή την ιστορία είναι εάν θα οδηγήσει τελικά το πρόβλημα σε μια βιώσιμη και ανεκτή από την ελληνική κοινωνία λύση.

Όλα τα υπόλοιπα ουδένα αφορούν και αποτελούν μια απλή επανάληψη των αμαρτημάτων του παρελθόντος...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v