Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Οι επενδύσεις, και δη οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ήταν πάντα ζητούμενο για αυτή τη χώρα. Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες κινήσεις και κυρίως καθαρό τοπίο για τους υποψηφίους.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Καλώς ή κακώς, η υπόθεση της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της Eldorado Gold αφορά κυρίως σε ένα πράγμα. Στην ύπαρξη και την τήρηση κανόνων σε αυτή τη χώρα. 

Κατά πόσον, δηλαδή -εάν δεν κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας-, η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη και συντεταγμένη πολιτεία.

Διότι σε συντεταγμένες πολιτείες δεν συμβαίνουν -ή εντέλει δεν εξελίσσονται στον βαθμό που έχουν εξελιχθεί- όσα είδαμε να διαδραματίζονται στην περίπτωση της Eldorado Gold και της επένδυσής της στη Χαλκιδική και τη Θράκη.

Διότι η ύπαρξη κανόνων και η ορθή εποπτεία της εφαρμογής τους δεν επιτρέπει ούτε δογματισμούς και ιδεοληψίες, αλλά ούτε και περιβαλλοντικά εγκλήματα του είδους που καταγγέλλονται.

Πολύ περισσότερο, η ύπαρξη κανόνων και η ορθή τήρησή τους οδηγεί σε κράτος δικαίου αλλά τονώνει και το αίσθημα δικαίου σε έναν τόπο.

Ανεξάρτητα από αυτή καθαυτή την υπόθεση της Eldorado Gold, η ζημία που προκαλείται στη χώρα μας από το γεγονός ότι η υπόθεση εξελίσσεται με συνεχή επεισόδια επί χρόνια είναι καταλυτική ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανακάμψει οικονομικά και να ξεφύγει από τα δεινά της ύφεσης.

Όσο παλιά κι αν είναι η υπόθεση των μεταλλείων Χρυσού της Χαλκιδικής, όσο αδιαφανές κι αν είναι το νήμα που ξετυλίχτηκε στην πάροδο των ετών από την πλευρά των επιχειρήσεων που εμπλέχθηκαν στην περιοχή, ή όσο κι αν συνδέεται με τα κάθε λογής τοπικά ή πολιτικά συμφέροντα, είναι ανεπίτρεπτο να οδηγείται η υπόθεση αυτή στην αμφισβήτηση τόσο θεμελιωδών αξιών για τη λειτουργία ενός κράτους.

Πρόκειται για ζητήματα που σε προηγμένες κοινωνίες, όπως αυτές των εταίρων μας στην ΕΕ και την ευρωζώνη, έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες ή και αιώνες…

Το κράτος δεν «ανήκει» σε κανέναν. Ούτε στον «κακό» ιδιώτη -ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει πάψει και πάλι εδώ και δεκαετίες να θεωρείται κακός-, αλλά ούτε και στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο, θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν σε αρχές και αξίες αποτελούν αντικείμενο του Συντάγματος και όχι μόνο των νόμων…

Κατά πώς δείχνουν τα πράγματα, η υπόθεση της Eldorado Gold βαίνει αρνητικά.

Πέραν όμως της ίδιας, από όσα διαδραματίζονται στο πλαίσιό της κρίνονται πολύ ευρύτερα ζητήματα που αφορούν στον τόπο μας και στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να ξεφύγει από τη σημερινή του μιζέρια.

Η τόνωση και η ενθάρρυνση των επενδύσεων, και ιδίως των άμεσων ξένων επενδύσεων, αποτελούσε πάντα ζητούμενο για την Ελλάδα. Αποτελούσε ένα ιδιότυπο «κυνήγι θησαυρού».

Με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της Eldorado Gold, η απόσταση που μας χωρίζει από αυτόν τον θησαυρό γίνεται ολοένα μακρύτερη και μας κάνει όλους σε αυτόν τον τόπο «φτωχότερους».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v