Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάλτε τέλος στην αβεβαιότητα

Όταν δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει, πώς μπορείς να κάνεις σχέδια για το μέλλον; Όσο η χώρα παραμένει στο σημερινό καθεστώς αβεβαιότητας, τόσο παρατείνει τη μιζέρια της. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας το έχει αντιληφθεί αυτό;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά!

Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ότι διαθέτει επαρκείς δυνάμεις και η αντιπολίτευση ότι τη χωρίζει μια άβυσσος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, όμως, ο τόπος έχει ανάγκη από σταθερότητα και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η παρούσα αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της χώρας οφείλει να τερματιστεί άμεσα.

Η επικείμενη αναμέτρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τον ογκόλιθο του ασφαλιστικού, αλλά και, στη συνέχεια, η νέα διελκυστίνδα με την τρόικα και τα επιπλέον έσοδα που φέρεται να ζητά, όπως και η σταδιακή εφαρμογή του συνόλου των ήδη ψηφισθέντων μέτρων, δημιουργούν βάσιμους προβληματισμούς σχετικά με την ευστάθεια του κυβερνητικού σχήματος και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στην οικονομία.

Όταν ακόμη και το νομισματικό μέλλον της χώρας αμφισβητείται εκ μέρους ορισμένων εκ των εταίρων και δανειστών μας και όταν η έξοδος από την ύφεση κατά το επόμενο έτος θεωρείται αμφίβολη, γιατί μπορεί να προσδοκά κανείς επενδύσεις σε αυτή τη χώρα;

Σε μια στιγμή κατά την οποία δυο παράγοντες καίριας σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, το κόστος χρήματος αλλά και η τιμή του πετρελαίου, έχουν κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί, η χώρα μας στέκει όχι μόνον αποκλεισμένη από τις αγορές, όχι μόνον υπό καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά και με τον παραγωγικό ιστό της αποσαρθρωμένο και άρα αδύναμη να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.

Η επιστροφή σε μια στοιχειώδη κανονικότητα συνιστά επιτακτική ανάγκη και μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην πορεία του τόπου.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πολιτικός κόσμος της χώρας και τα κόμματα που εντάσσονται στο λεγόμενο ευρωπαϊκό τόξο, οφείλουν να βρουν μια οδό συνεννόησης, παραμερίζοντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς.

Πλατφόρμα αυτής της συνεννόησης, ευλόγως, δεν μπορεί να είναι άλλη από την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που για ακόμη μια φορά, εφέτος το καλοκαίρι, ανέλαβε η χώρα μας έναντι των εταίρων και δανειστών της.

Ούτως ή άλλως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέδειξαν κατά το παρελθόν ότι παρόμοια εγχειρήματα είναι εφικτά, υπό το φως των αναγκών που θέτει για τη χώρα η παρούσα κρίση.

Με τους παρόντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αντίστοιχο εγχείρημα οφείλει να μην αφορά μόνον στα μικρότερης ισχύος κόμματα, αλλά να διαθέτει τη μέγιστη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

Το στοίχημα σταθεροποίησης της οικονομίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και της σταδιακής ανάκαμψής της, μπορεί να κερδηθεί μόνον εφόσον εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης και πολιτικής σταθερότητας.

Στον βαθμό που οι προϋποθέσεις αυτές εξασφαλιστούν και η χώρα οδηγηθεί στην άρση του καθεστώτος των κεφαλαιακών περιορισμών σύντομα, είναι βέβαιον ότι τούτο θα αντικατοπτριστεί στο επίπεδο της ζήτησης.

Αντίστοιχα, στον βαθμό που η σταθερότητα αυτή επιτρέψει την ομαλή προώθηση και εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, δημιουργείται έδαφος αναζωπύρωσης των επενδύσεων και ανάκαμψης, το οποίο με τη σειρά του θα επιτρέψει αποκλιμάκωση του παρόντος επαχθούς καθεστώτος υπερφορολόγησης, με περαιτέρω πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

Όμως, για να καταστούν όλα αυτά εφικτά, ο πολιτικός κόσμος της χώρας, όπως αυτός εκφράζεται τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης όσο και των λοιπών κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου, οφείλει να εγερθεί και να δείξει ότι διαθέτει την αποφασιστικότητα που απαιτείται, ώστε να βγει ο τόπος από το σημερινό του αδιέξοδο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v