Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απλά μαθήματα φοροδιαφυγής

Θέλεις να εισπράξεις λιγότερους φόρους και συνάμα να πλήξεις την επιχειρηματικότητα; Δεν έχεις παρά να αυξήσεις τους έμμεσους φορολογικούς συντελεστές. Ένα μάθημα το οποίο, προφανώς, δεν έχουν πάρει ακόμη στην κυβέρνηση…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η ελληνική πολιτεία εκπαίδευε τους φορολογουμένους, στο παρελθόν, να φοροδιαφεύγουν μέσω των διαβόητων «περαιώσεων» και των κάθε λογής φορο-αμνηστιών που παρείχε κατά καιρούς στην προσπάθειά της να μαζέψει όσα της έλειπαν, έτσι και τώρα, συνεχίζει τη… λαμπρή της παράδοση.

Μόνον που αυτή τη φορά, αποφάσισε να ασχοληθεί με ολόκληρους κλάδους της οικονομίας…

Οι πρόσφατες φορολογικές αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στα τυχερά παιχνίδια (με στήλες) του ΟΠΑΠ και η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό τόσο για τη διεύρυνση της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου, που ήδη υφίσταται στους τομείς αυτούς, όσο και για τη συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους, με τελικό απότοκο ακόμη και το λουκέτο για πολλές από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο κλάδους.

Όπως εξηγούν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, δεδομένου ότι κύριο χαρακτηριστικό παιχνιδιών όπως το ΚΙΝΟ είναι η επανεπένδυση των κερδών εκ μέρους των παικτών, η αύξηση της φορολογίας επί των στηλών απλά μειώνει το συνολικό ποσό που δυνητικά μπορεί να επανεπενδυθεί και άρα τα φορολογικά έσοδα, ενώ στρέφει και μέρος του τζίρου προς τον παράνομο στοιχηματισμό…

Με ιδιαίτερη γλαφυρότητα, δε, σημειώνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πρόσφατα: «Σκέφτηκαν οι φωστήρες πως 4 δισ. στήλες επί 0,05 ευρώ θα αποδώσουν 200 εκατ. Δεν είναι έτσι, γιατί πάνω από το μισό των στηλών είναι η επανεπένδυση των κερδών, η λεγόμενη ανακύκλωση. Αν επιβληθεί ο φόρος, ο παίκτης του ΚΙΝΟ θα δίνει στο κράτος κάθε πέντε λεπτά, που είναι οι κληρώσεις, το 10% του τζίρου του. Είναι σίγουρο ότι θα φύγει και θα πάει στον παράνομο τζόγο»…

Αντίστοιχα, και στον κλάδο της οινοποιίας, πέραν της παραδοξότητας η Ελλάδα να είναι -σύμφωνα με τους οινοπαραγωγούς- η μόνη ευρωπαϊκή οινοπαραγωγός χώρα που επιβάλλει ΕΦΚ στο κρασί, η θεσμοθέτησή του είναι βέβαιον ότι θα τονώσει το παραεμπόριο, μειώνοντας έτσι τα φορολογικά έσοδα, ενώ θα πλήξει σημαντικά και τις -πολλές και αναπτυσσόμενες- επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου κάνει λόγο για μια ενέργεια η οποία «δεν εφάπτεται της ελληνικής αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας» και ο εκ των κορυφαίων οινοπαραγωγών και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θεωρεί ότι το μέτρο "τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί".

Σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο θα πληγεί ο κλάδος, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους που αναπτύσσονται εν μέσω ύφεσης, αλλά η επιβολή ΕΦΚ θα δώσει ώθηση στο παραεμπόριο και φυσικά θα μειώσει, κατ’ αντιστοιχία, τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου.

Με λίγα λόγια, τι μας δίδαξε η κυβέρνηση, αυξάνοντας τη φορολογία στους δύο αυτούς τομείς;

Έναν εύκολο τρόπο, πρώτον, για τη μείωση της δραστηριότητας υγιών επιχειρήσεων και δεύτερον, πως όσο αυξάνεις τη φορολογία, τόσο διευρύνεται και το κίνητρο για φοροδιαφυγή.

Από πολιτικής πλευράς, ίσως είναι περισσότερο «εύπεπτη» η αύξηση και η επιβολή, αντιστοίχως, φόρων στον τζόγο και στο κρασί, επί της ουσίας όμως πρόκειται για την εύκολη θυματοποίηση δύο σημαντικών κλάδων, οι οποίοι αποφέρουν σημαντικά φορο-έσοδα σε ετήσια βάση και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Μια τακτική η οποία πέραν της ζημίας που επιφέρει συνολικά στην οικονομία, υιοθετείται διότι ουδείς -τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις- εμφανίζεται προετοιμασμένος να περικόψει το σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού.

Διότι ναι, φίλτατοι της κυβέρνησης, εντέλει, εάν δεν βγαίνει ο λογαριασμός, πέραν των φορολογικών εσόδων, υπάρχουν πάντα και οι δαπάνες… 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v