Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγάλη απόδραση

Οι κάλπες είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Η οικονομία βρίσκεται στα Tάρταρα, οι πολίτες αγκομαχούν και η επόμενη ημέρα της χώρας παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη. Δουλειές χρειαζόμαστε, όχι κάλπες…

Η μεγάλη απόδραση

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η διαφαινόμενη απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αμέσως μετά την εξασφάλιση συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές της, συνιστά όχι μόνο μια μεγάλη απόδραση της κυβέρνησης Τσίπρα από τις ευθύνες που ανέλαβε μόλις προ εξαμήνου, αλλά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες και στο ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της ήδη ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.

Ο τόπος χρειάζεται αυτή την κρίσιμη ώρα μια ισχυρή διακυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει τις νέες δεσμεύσεις της χώρας, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των κοινοτικών της εταίρων αλλά και της επενδυτικής κοινότητας και θα την οδηγήσει εκτός κρίσης.

Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να επιτύχει στο έργο αυτό, εξαιτίας είτε των εσωκομματικών του αντιπαραθέσεων, είτε της απροθυμίας του να το φέρει σε πέρας, τότε οφείλει να δώσει τη θέση του σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αποτελούμενη από δυνάμεις της παρούσας Βουλής.

Η λαϊκή εντολή είναι ιδιαίτερα νωπή και αφορά ακριβώς σε αυτό που επιτεύχθηκε, δηλαδή, έναν έντιμο συμβιβασμό εντός ευρώ.

Νέα προσφυγή στις κάλπες θα σήμαινε όχι μόνον περαιτέρω εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών και συνολικά της οικονομίας, εξαιτίας της αβεβαιότητας που θα τη συνόδευε, αλλά και θα έθετε εν αμφιβόλω για ακόμη μία φορά την αξιοπιστία της χώρας, καθώς οι ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα αποποιούνταν την πατρότητα της νέας συμφωνίας.

Μας ανάγκασαν να φτάσουμε σε συμφωνία που δεν επιθυμούσαμε και η οποία απέχει από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θα αναφωνήσουν οι μεν, αναγκαστήκαμε να στηρίξουμε για να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης, θα υποστηρίξουν οι δε.

Τελικώς, όμως, μόνον οι πολίτες της χώρας θα επωμιστούν τον λογαριασμό.

Εάν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εκτιμά ότι δεν διαθέτει επαρκή στήριξη ή -πολύ περισσότερο- ότι έχει απολέσει τη δεδηλωμένη υπό το φως των αντιδράσεων της Αριστερής Πλατφόρμας, ας καταθέσει την εντολή που έλαβε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ας ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης.

Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας και αυτό οφείλει να πράξει.

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην πλέον δεινή θέση που έχει βρεθεί από το τέλος της κατοχής και εντεύθεν, και πρέπει άμεσα να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και να τερματιστούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στη νομισματική πορεία της χώρας, πρέπει να μπορέσουν για ακόμη μία φορά να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις της χώρας και να ανακτηθεί μια στοιχειώδης κανονικότητα στη ζωή του τόπου.  

Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να συμβούν δίχως τη στήριξη εταίρων και δανειστών και δίχως την υλοποίηση των δεσμεύσεων που μόλις αναλάβαμε απέναντί τους.

Ούτως ή άλλως, εάν όντως υπάρξει διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος και ο ΣΥΡΙΖΑ τεμαχιστεί σε δύο ή περισσότερα μέρη, είναι σαφές ότι από μια ενδεχόμενη κάλπη του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου δεν θα αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και ότι θα απαιτηθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Ακριβώς εκείνης της συνεργασίας που καλείται να εξασφαλίσει σήμερα ο πολιτικός κόσμος της χώρας, ώστε να την προφυλάξει από νέες περιπέτειες.

Εντέλει, το εθνικό συμφέρον οφείλει να είναι υπεράνω είτε των κομματικών, είτε των προσωπικών, κάτι που δεν θα ήταν απολύτως σαφές, εάν ο τόπος οδηγούνταν σε εκλογές αμέσως μετά τη σύναψη της νέας συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v