Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέλθετε και σώστε τη χώρα

Για να ξεκολλήσει ο τόπος από το σημείο όπου έχει κατρακυλήσει πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη. Αν δεν υπάρξει συναίνεση, ευρύτερη εκείνης που καταγράφηκε κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, δεν θα πάμε μακριά...

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το σύνολο του πολιτικού προσωπικού αυτού του τόπου -άνθρωποι που κατέχουν θέσεις ευθύνης χάρις στην ψήφο του ελληνικού εκλογικού σώματος- οφείλει να εγερθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βγάλει τη χώρα από τη σημερινή της κατάντια.

Είναι κυριολεκτικά αδιανόητο να βιώνουν όσα βιώνουν καθημερινά στην πατρίδα μας οι κάτοικοί της -ιδίως οι πλέον αδύναμοι- και η οικονομία της να βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση ενώ ένα τμήμα του πολιτικού της προσωπικού εξακολουθεί να ερίζει κατά πόσον υπάρχουν εναλλακτικές οδοί ή εάν πρέπει ο τόπος να οδηγηθεί σε εκλογές.

Όποιος ή όποια δεν συνειδητοποιεί την κρισιμότητα των στιγμών και την τραγικότητα που μπορεί αυτές να αποκτήσουν, ζει κατά πάσα βεβαιότητα σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Η στοιχειωδέστερη αίσθηση ευθύνης επιβάλλει την επίτευξη ουσιαστικής διακομματικής συναίνεσης, αντίστοιχης ή και ευρύτερης εκείνης που επιτεύχθηκε πρόσκαιρα χθες στη Βουλή για την υπερψήφιση της συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, με μόνο στόχο την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και την αποκατάσταση τουλάχιστον ενός ελαχίστου επιπέδου ομαλότητας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η οικονομία πρέπει να ξαναλειτουργήσει, οι τράπεζες πρέπει να σηκώσουν και πάλι ρολά, το κύμα απολύσεων πρέπει να αναχαιτιστεί και ο τόπος να επιστρέψει σε μια σταθερή τροχιά επούλωσης των πληγών του. Προσφάτων και παλαιότερων.

Μόνη δυνατή οδός επίτευξης του στόχου αυτού αναδεικνύεται σήμερα, υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας, η εξασφάλιση ευρείας διακομματικής στήριξης στη μόλις προ εξαμήνου εκλεγμένη κυβέρνηση και η ουσιαστική υλοποίηση των δεσμεύσεων που αυτή ανέλαβε πρόσφατα έναντι εταίρων και δανειστών.

Μόνον η οδός αυτή, που αφορά την εφαρμογή όσων υποσχεθήκαμε ως χώρα, μπορεί να εγγυηθεί την αποκατάσταση της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας εκ μέρους τους και μόνον έτσι θα μπορέσει ο τόπος να υπερβεί τα τερατώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Δεν απαιτούνται ούτε οικονομικές γνώσεις, αλλά ούτε και ιδιαίτερη σοφία ώστε να συνειδητοποιήσει κανείς ότι υπό τις παρούσες συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας η χώρα οδεύει ολοταχώς σε συνθήκες βαριάς ύφεσης, μεγέθυνσης της ανεργίας και περαιτέρω επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Όσο σαφές κι αν είναι ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, άλλο τόσο ξεκάθαρο οφείλει να είναι πως η χώρα μας δεν αντέχει σήμερα μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ούτε λεφτά υπάρχουν, αλλά ούτε και χρονικά περιθώρια.

Ας σταθεί ξανά ο τόπος στα πόδια του κι ας επανέλθει μια στοιχειώδης κανονικότητα στη λειτουργία του, ώστε να εκφραστεί εκ νέου και κατά τρόπο ομαλό η λαϊκή βούληση.

Υπό τις παρούσες συνθήκες τυχόν προσφυγή στις κάλπες συνεπάγεται ευθεία χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη.

Γεγονός που θα ακύρωνε τόσο τις θυσίες που έχουν υπάρξει στη διάρκεια των τελευταίων ετών, όσο και την όποια πρόοδο εξακολουθεί να καταγράφει σήμερα η χώρα μας έναντι του φαύλου παρελθόντος της και θα την οδηγούσε σε νέα δεινά.

Ας βρουν την ωριμότητα όσοι κρατούν το τιμόνι του τόπου, χάρις στην ψήφο του ελληνικού λαού, να τον οδηγήσουν σε ένα ασφαλές λιμάνι.

Ας βρουν την τόλμη και την αποφασιστικότητα να κάνουν πράξη τις μεγάλες τομές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία μας.

Ας κατορθώσουν, έτσι, να την απελευθερώσουν από τα δεσμά του χρεοκοπημένου παρελθόντος της και να την οδηγήσουν στην αξιοπρέπεια που παρέχει η οικονομική ανάπτυξη.

Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις, φίλτατοι, ούτε για το πού βρισκόμαστε σήμερα, αλλά ούτε και για τους εναλλακτικούς δρόμους που ορισμένοι πρεσβεύουν πως είναι στη διάθεσή μας.

Είμαστε στο σημείο μηδέν και από εκεί μπορούμε να ξεκολλήσουμε μόνον με σύνεση, μεθοδικότητα και αποτελεσματική εργασία. Κυρίως, όμως, με ομοψυχία και συναίνεση.

Οφείλουμε να το προσπαθήσουμε.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v