Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι συντεχνίες ξαναχτυπούν

Επιθυμούμε τη διαιώνιση μιας κατάστασης που μας εξώθησε στο χείλος της χρεοκοπίας; Θέλουμε η πατρίδα μας να υποφέρει από «υψηλές τιμές» και χαμηλή ανταγωνιστικότητα; Διότι, πλέον, η συζήτηση αυτό αφορά…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν τους ενδιαφέρει ότι υπήρξε τελικά συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας, ούτε εάν απομακρύνθηκε, προς ώρας τουλάχιστον, το ενδεχόμενο εξόδου της από την ευρωζώνη και η πιθανότητα επιστροφής της στη δραχμή.

Το μόνο που τους απασχολεί είναι εάν οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο αυτής της νέας συμφωνίας θίγουν τα στενά τους συντεχνιακά συμφέροντα και κατά πόσον θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν, ή θα χάσουν, την ασυλία και τα προνόμια που έχουν στην έως τώρα κατάσταση πραγμάτων.

Πρόκειται για όλους εκείνους τους εκπροσώπους των λεγομένων «κλειστών επαγγελμάτων» και των συντεχνιών που αντιμετωπίζουν με αποτροπιασμό το ενδεχόμενο «ανοίγματος» της αγοράς και την όξυνση του ανταγωνισμού στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται.

Το χορό των συντεχνιακών κινητοποιήσεων σέρνουν από σήμερα οι φαρμακοποιοί, ο πρόεδρος των οποίων (ΠΦΣ) Κ.Λουράντος απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα επιστολή, κατηγορώντας τον για ασυνέπεια λόγων και έργων.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος πέρυσι τον Μάρτιο διατράνωνε ότι "11.000 φαρμακεία θα γίνουν εκλογικά κέντρα" του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η τότε αξιωματική αντιπολίτευση τασσόταν κατά της απελευθέρωσης του καθεστώτος διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σήμερα, ένα τμήμα του κλάδου τον οποίο εκπροσωπεί δηλώνει αντίθετο τόσο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, όσο και τη διεύρυνση των καναλιών διανομής και διάθεσης των φαρμάκων.

Αντίθετα, ο συλλογικός φορέας των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, (ΦΑΝΙΕ) με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι τα μέλη του δεν θα απεργήσουν, καθώς «στηρίζουν και θα στηρίζουν την πατρίδα σε δύσκολες για το Έθνος στιγμές».

Στο χορό των αντιδράσεων όμως, εμφανίζονται έτοιμοι να συμμετάσχουν και οι δικηγόροι, οι συλλογικοί φορείς των οποίων ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις προωθούμενες «ρυθμίσεις που αφορούν άμεσα την απονομή της Δικαιοσύνης και την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος».

Την Κυριακή, ακολουθούν οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι αντιτίθενται στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, (ΟΙΥΕ) και πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ημέρα αυτή και φυσικά σήμερα κατέρχεται σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση η ΑΔΕΔΥ, ο φορέας εκπροσώπησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Αντίθετα, σειρά παραγωγικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων της κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, του ΣΒΑΠ, του ΣΕΒΚ και σειράς άλλων, χαιρετίζουν την επίτευξη συμφωνίας και ζητούν την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της παραγωγικής και εξαγωγικής βάσης της χώρας.

Πρόκειται, προφανώς, για δύο διαφορετικούς κόσμους.

Για δύο κόσμους που στέκουν διαμετρικά αντίθετοι, ο μεν διεκδικώντας τη διατήρηση του καθεστώτος εκείνου το οποίο φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή μας κατάντια και ο δε ζητώντας την απελευθέρωση της οικονομίας από τα σημερινά δεσμά της και τον εκσυγχρονισμό της σε ανταγωνιστικότερη βάση.

Κυριότερα, πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ της «παλιάς Ελλάδας», εκείνης στην οποία πρώτο λόγο είχαν τα συνδικάτα, οι συντεχνίες και τα κάθε λογής «πελατειακά» συμφέροντα, και εκείνης την οποία απαρτίζουν όσοι έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη από την απελευθέρωση της οικονομίας.

Μιας οικονομίας στην οποία η κάθε συντεχνία δεν θα έχει τη δυνατότητα να ορίζει την «ταρίφα» της και όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να πληρώνει μια δίκαιη και ανταγωνιστική τιμή για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που λαμβάνει.

Σε ποιον από τους δύο κόσμους θα επιλέξουμε να βαδίσουμε εναπόκειται, προφανώς, σε εμάς…

 

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v