Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομμένη η πλάκα με τα ακίνητα

Πείτε μας ακριβώς τι θα κάνετε και μην παίζετε με τον πόνο του κάθε νοικοκύρη. Τα ακίνητα στην Ελλάδα υπερφορολογούνται πέραν πάσης αμφιβολίας. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τι πρεσβεύει το κάθε κόμμα.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε ή από όσα έχει ήδη η τσέπη μας.

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι στο βωμό της διατήρησης του κράτους και των δαπανών του στα παρόντα μεγέθη τους τάσσονται υπέρ της αφαίμαξης των φορολογουμένων και της εξαΰλωσης των περιουσιών τους.

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταστήσει τον φορολογούμενο, και ειδικότερα τον ιδιοκτήτη ακινήτων, το εύκολο θύμα αυτής της κρίσης.

Αυτοί οι άνθρωποι, είτε υπό τη σκέπη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που πρώτη επέβαλε το διαβόητο «χαράτσι» στα ακίνητα ως ένα «έκτακτο» -πλην μόνιμο, όπως αποδείχθηκε- τέλος, είτε υπό τη σκέπη της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που διατήρησε και επαύξησε αυτήν την πολιτική υπερφορολόγησης, είτε υπό αυτήν που προαλείφεται να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήδη μιλά για μεγαλύτερα βάρη για ένα τμήμα του πληθυσμού μέσω του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, έχουν καταστήσει το όνειρο του κάθε νοικοκύρη εφιάλτη…

Δικαίως εξανίσταται η ΠΟΜΙΔΑ όταν υψώνει κραυγή αγωνίας σχετικά με τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ακίνητης περιουσίας, όπως δικαίως διερρήγνυε τα ιμάτιά της και για την υπερφορολόγηση της περιουσίας αυτής από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Υπό το πρίσμα αυτό, έχει απόλυτο δίκιο να ζητά τη σαφή και ρητή δέσμευση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων ότι ουδείς φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από όσα ήδη πληρώνει σήμερα ως φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Για την ακρίβεια, την ίδια ώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, είναι αδιανόητο τα πολιτικά κόμματα, και ιδίως τα δύο βασικότερα εξ αυτών, που ερίζουν για την εξουσία, να μην έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους αναφορικά με το τι ακριβώς θα κάνουν με τον συγκεκριμένο φόρο.

Ο μεν κ. Α. Σαμαράς έχει μιλήσει για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και μέσα στο 2015 και για τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα έσοδα αυτά, ο δε κ. Α. Τσίπρας έχει κάνει λόγο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και για αντικατάστασή του από τον ΦΜΑΠ, ουδείς όμως έχει κάνει το λόγο του συγκεκριμένο, είτε για τους συντελεστές που θα ισχύσουν, είτε για το «πλαφόν» περιουσίας που θα υιοθετηθεί.

Αντίστοιχα, ενώ αμφότεροι μιλούν για μείωση των αντικειμενικών αξιών (σ.σ. για άμεση αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών κατά 35% μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του), οι οποίες θεωρούνται πλασματικές και μη ανταποκρινόμενες στις αγοραίες ακόμη και από τη Δικαιοσύνη, κανείς από τους δύο δεν μας λέει επακριβώς πότε και πόσο αυτές θα μειωθούν και εάν θα αντιστοιχισθούν στις τρέχουσες αγοραίες τιμές ακινήτων.

Η πολιτική υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που εφαρμόζεται στη χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ύφεση που διήλθε ο τόπος, έχει κυριολεκτικά εξανεμίσει τις περιουσίες των πολιτών.

Εάν δεν ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές αξίες με τις αγοραίες τιμές, οποιαδήποτε φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας συνιστά ληστρική πράξη με στόχο τη δήμευση των περιουσιών των πολιτών.

Τα πολιτικά κόμματα, και ιδίως εκείνα που διεκδικούν την εξουσία με αξιώσεις, οφείλουν ακόμη και σήμερα, ενώ απομένει μόλις μία εβδομάδα πριν από την κάλπη, να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τουςεπί του ζητήματος, ώστε οι πολίτες να τις γνωρίζουν επακριβώς και να μπορέσουν να σταθμίσουν και βάσει της παραμέτρου αυτής την ψήφο τους.

Οτιδήποτε λιγότερο πολύ απλά δεν αρκεί. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v